Ο αντιπρόεδρος έκπληξη της κυβέρνησης, ο… πρόεδρος Οδυσσέας και οι βρύσες που στάζουν στο Μαξίμου

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας

Αφού τελειώσαμε με την πρόταση δυσπιστίας ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού. Οι καραμπόλες βεβαίως είναι πολλές και αρκετές από τις αρχικές σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αλλάξει.

Τα φρέσκα νέα αναφέρουν ότι τελικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ φύλλο πορείας για το Μέγαρο Μαξίμου θα πάρει ο Κωστής Χατζηδάκης με πιθανότερο σενάριο να φέρει τον τίτλο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Στο Μ.Μ. αναμένεται μία ακόμα ηχηρή είσοδος αλλά δεν ρισκάρω να την αποκαλύψω… Σε μεγάλη σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται πάντως το υπουργείο Μεταφορών αφού ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί μέχρι τώρα τέσσερις με πέντε αρνήσεις κορυφαίων υπουργών οι οποίοι το απέφυγαν ευγενικά γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ηλεκτρική καρέκλα.

Εκτός από το όνομα του Κωνσταντίνου Κυρανάκη που ακούγεται για το συγκεκριμένο υπουργείο, υπάρχει και το σενάριο υπουργοποίησης κάποιου εξωκοινοβουλευτικού. Από τα παλαιά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να αξιοποιηθούν, έντονα ακούγεται το όνομα του Ευριπίδη Στυλιανίδη ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο υπουργοποίησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Τα υπόλοιπα θα τα μάθουμε τις επόμενες μέρες που θα γίνει ο ανασχηματισμός.

  • -Από αλλού το περίμενε και από αλλού θα του έρθει του Νίκου Ανδρουλάκη… Αν και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πίστευαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται ότι την πιο σκληρή κρητική την ασκεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος κινείται ημιαυτόνομα και αρνείται να ακολουθήσει τη γραμμή του πρόεδρου Νίκου.

Μάλιστα κάποιοι έχουν αρχίσει μεταξύ αστείου και σοβαρού και φωνάζουν τον Οδυσσέα «πρόεδρο». Όταν βέβαια τους ρωτάς να δικαιολογήσουν το χαρακτηρισμό απαντούν επειδή είναι αντιπρόεδρος της Βουλής. Καταλάβατε πιστεύω..

  • -Ο informer που κελαηδάει αποτελεί άλυτο μυστήριο για την κυβέρνηση. Ψάχνουν μαθαίνω στο πρωθυπουργικό περιβάλλον να βρουν ποιος διέρρευσε το email του Τριαντόπουλου στον Τύπο, πριν το δώσει ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός στην δημοσιότητα.

Κάποια… βρύση έχει διαρροή στο κυβερνητικό στρατόπεδο και προφανώς θέλει σφίξιμο ή πέταμα… Μπορεί από το email να μην προκύπτουν στοιχεία συγκάλυψης, αλλά επικοινωνιακά το κακό έγινε…

Πιστοποιητής χωρίς … πιστοποίηση

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ανώνυμη Εταιρία με το όνομα ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ή αλλιώς ΕΚΑΠΤΥ. Ε λοιπόν αυτή η περίφημη εταιρία δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις μονίμως με καθυστέρηση και άλλες φορές μπαίνει σε αναστολή καταχώρισης και άλλες όχι τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτό είναι το λιγότερο καθώς από το 2021 δεν πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού MDR 2017/745 για τις πιστοποιήσεις των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ουσιαστικά δηλαδή έχει ένα αντικείμενο που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Μάλιστα όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις «Κατά τη διάρκεια του έτους, ο φορέας υπέβαλε την 9η έκδοση της αίτησης αξιολόγησης ως προς τις απαιτήσεις του Κανονισμού MDR 2017/745 και ανέμενε τον ορισμό επιθεώρησης για την επιτόπια αξιολόγησή του από την κοινή ομάδα αξιολόγησης (JAT) προκειμένου να ξεκινήσει η περίοδος ελέγχου.

Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 17-21/6/2024 και είναι σε εξέλιξη η διαχείριση των 47 καταγεγραμμένων αποκλίσεων προκειμένου να συνταχθεί ένα εμπεριστατωμένο και όσο το δυνατόπληρέστερο σχέδιο διορθωτικών και προληπτικών ενεργειών (capa plan) και να αξιολογηθεί θετικά από την κοινή ομάδα αξιολόγησης (JAT, ελληνική ορίζουσα αρχή και ομάδα επιθεωρητών από την υπηρεσία DG SANTE F).

Ως εκ τούτου, εξελίσσεται η περίοδος αναμονής για την αξιολόγηση του capa plan, της εφαρμογής των προτεινόμενων διορθωτικών ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη επιθεώρηση αξιολόγησης και να ακολουθήσουν οι επόμενες ενέργειες για τη λήψη της κοινοποίησης. Τώρα τι ακριβώς γίνεται επί 4 χρόνια και τι γινόταν πριν αφού γνωστή η αλλαγή του Κανονισμού θα σας γελάσουμε.

Επικεφαλής από το Φεβρουάριο του 2024 έχει οριστεί η Ρίτα Ελευθερία Πικρού Μωραϊτάκη η οποία παρνει άριστα στις εκδηλώσεις και τις δημόσιες σχέσεις αλλά πιστοποίηση δεν πήρε.

Το Χρηματιστήριο, το παρελθόν Qualco και τα δανεικά

Το δρόμο για το Χρηματιστήριο φαίνεται ότι παίρνει και η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου του ξαδέλφου του Ευκλείδη που έχει αρχίσει να κάνει παρουσιάσεις για να διερευνήσει προθέσεις αγοραστών αλλά και να καθοριστεί το ποσό που υπάρχει δυνατότητα να ζητηθεί από την αγορά.

Τα οικονομικά στοιχεία φαντάζουν ελκυστικά αλλά υπάρχει ένα παρελθόν που όσο και να είναι προβληματίζει. Για παράδειγμα ο κ. Ορέστης Τσακαλώτος είχε πάρει χρήματα από το Ταμείο της εταιρίας κατά παράβαση της νομοθεσίας τα οποία ήταν περί τα 1,8 εκ ευρώ και το 2021 στο ΓΕΜΗ είχε ανακοινωθεί ότι θα υπογραφεί σύμβαση για την αποπληρωμή της οφειλής.

Το περιεχόμενο της σύμβασης δεν το μάθαμε αλλά υποθέτουμε ότι έχει αποπληρωθεί η οφειλή δεδομένου ότι τα μερίσματα των επόμενων ετών ήταν μεγάλου ύψους. Όπως επίσης υποθέτουμε ότι έχουν τακτοποιηθεί και ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αλλά και ότι απλά η καθυστερήσεις στη λήψη του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης από τους ορκωτούς ελεγκτές οφείλονται σε φόρτο εργασίας.

Φυσικά εφ όσον προχωρήσουν οι διαδικασίες εισαγωγής όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν από το ενημερωτικό δελτίο. Παρεμπιπτόντως στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 υπάρχει ένα δάνειο 2 εκ ευρώ προς μια εταιρία LOUSIOS ltd.

Πρόκειται για ια εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) «LOUSIOS LIMITED», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και όπως έχει ανακοινωθεί ιδρύθηκε από επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται στη διαχείριση της εταιρείας «AB CarVal Investors, L.P.». Η LOUSIOS λοιπόν ανέθεσε τη διαχείριση των συγκεκριμένων απαιτήσεων στην εταιρεία «QQUANT του ομίλου Qualco και είναι απορίας άξιονγιατί η Qualco της έδωσε δανεικά. Τι συμβαίνει ρε παιδιά;

Funds μπροστινοί;

Μένουμε στο θέμα της CarVal την οποία βρίσκουμε στην Τράπεζα Κύπρου. Όχι τώρα εδώ και πολύ καιρό. Διαπιστώνουμε εκεί το Fund προχωρά σε μείωση των θέσεων του όπου στα μέσα Ιανουαρίου το ποσοστό του υποχώρησε σε 5,89% και πλέον βρίσκεται κάτω του 5% με τάση να μηδενιστεί.

Όλα αυτά δεν μας απασχολούν αλλά εγώ μπερδεύομαι με το CarVal εδώ , CarVal εκεί , CarVal και παραπέρα και αναρωτιέμαι σε ποιους τελικούς επενδυτές είαι μπροστινοί τέτοια χαρτοφυλάκια. Αναρωτιέμαι επίσης αν οι εποπτικές αρχές μπορούν να φτάσουν σε τελικούς επενδυτές σε τέτοιες περιπτώσεις.

Γιατί το κακό με τις επενδύσεις funds έχει παραγίνει. Δεν ξέρουμε ποιος είναι και τι και αν τελικά μπορεί και ένας βασικός μέτοχος να βάζει μπροστινό για να δείξει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους. Έχω ήδη στο μυαλό μου κάποιιες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η συνήθεια και η ελκυστικότητα των τραπεζικών μετοχών

Σε μεγάλο discount διαπραγματεύονται οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ομοειδών τους Ευρωπαϊκών. Και αυτό φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να το εντοπίζουν οι μεγάλοι οίκοι μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2024 πράγμα που απεικονίζεται στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Για παράδειγμα η Morgan Stanley ναι μεν δέχεται ότι η πτώση των επιτοκίων μπορεί να τις επηρεάσει αλλά από την άλλη πλευρά υπερκαλύπτεται από τις προοπτικές ισχυρής πιστωτικής επέκτασης και την εξομάλυνση της σχέσης κόστους με τον κίνδυνο.

Ο διεθνής υπολογίζει τον πολλαπλασιαστή κερδών των ελληνικών τραπεζών στο επίπεδο του 6,5 φορές έναντι 9,4 των ιταλικών, 8,2 των ισπανικών και 11,2 των γερμανικών.Πάντως έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει και ένας ακόμα λόγος και δεν λέγεται.

Και αυτός είναι ότι είναι οι ελληνικές τράπεζες παρά το ράλι που έχουν καταγράψει έχουν χαμηλότερα κέρδη από ότι οι τράπεζες του Νότου αλλά και γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη.

Και οι θεσμικοί όσο «σοβαροί» και αν εμφανίζονται δεν εγκαταλείπουν τη «συνήθεια» των συγκριτικών αποδόσεων δηλαδή να τρέχουν πίσω από μετοχές που έχουν τρέξει λιγότερο.

Αγορές από Reggeborgh

Μιας και ο λόγος για τραπεζικές μετοχές οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Alphaτις προηγούμενες ημέρες έγιναν σημαντικές αγορές από την Reggeborgh η οποία έχει σημαντική ρευστότητα και από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι αγορές «κάλυψαν» την προσφορά από τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποίησε ο Jonh Paulson και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει ανακοίνωση μεταβολής ποσοστών δεδομένου ότι υπήρξαν φήμες ότι εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχαν τοποθετήσεις από το Ολλανδικό fund. Έχουμε την αίσθηση ότι οι φήμες δεν ευσταθούσανδεδομένου ότι εσχάτως υπάρχει ενασχόληση από τη Reggeborgh για λήψη άδειας καταλληλότητας για κατοχή πάνω από 10% στην τράπεζα.

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι εκεί στη διοίκηση του ΟΛΘ εσχάτως δεν πρέπει να αισθάνονται και τόσο καλά. Και αυτό γιατί ο βασικός μέτοχος έχει αρχίσει να εντοπίζει πράγματα που δεν είναι και τόσο … ορθόδοξα για να το πούμε ευγενικά.

Πράγματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της εταιρίας αλλά και ανομολόγητες σχέσεις με συμφέροντα τα οποία δεν ταυτίζονται κατ΄ ανάγκη με τα συμφέροντα του ιδίου του βασικού μετόχου.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μας προκαλέσει τίποτα έκπληξη το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς μπορεί κάποιος να δείχνει σε κάποιους απεριόριστη εμπιστοσύνη και να τους επιβραβεύει αλλά όταν αυτή χαθεί η αντίδραση αναμενόμενα είναι έντονη και με επιθετικά χαρακτηριστικά.

Σύγχυση, αναταράξεις και ερώτημα υπονόμευσης

Πολύ μεγάλες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στον απόηχο της πληροφορίας του παγώματος των πληρωμών στη NEXANS. Την Παρασκευή η μετοχή πραγματοποίησε πολύ έντονη διακύμανση ανοίγοντας με σημαντική πτώση αλλά στο τέλος κατάφερε να ισορροπήσει και να κλείσει ανοδικά.

Και αυτό γιατί κάποιοι ίσως θεώρησαν ότι η πίεση ήταν υπερβολικήαφού έτσι κι αλλιώς για την υπόθεση του Κυπριακού καλωδίου δεν υπήρξε προεξόφληση. Από την άλλη πλευρά υπήρξε φόβος ότι σε περίπτωση που το έργο «κολλήσει» γεωστρατηγικά η Nexans θα ενεργοποιήσει ρήτρες που έχει έναντι του ΑΔΜΗΕ.

Η αλήθεια είναι πως ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος ειδικά όταν δεν υπάρχει γνώση ευαίσθητων λεπτομερειών όπως η νομοθετική ρύθμιση αποζημίωσης του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που το έργο δεν προχωρήσει για λόγους που δεν εξαρτώνται από την εταιρία. Πέραν αυτού όμως η ίδια η NEXANS διέψευσε ότι πάγωσαν οι πληρωμές και το έργο συνεχίζεται γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το ποιοι και γιατί το υπονομεύουν.

Που είναι τα οικονομικά στοιχεία;

Μπορεί οι Χρηματιστηριακές εταιρίες να είχαν deadline αποστολής οικονομικών στοιχείων για το 2024 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την 28η Φεβρουαρίου αλλά ορισμένες δεν φαίνεται να έχουν deadline σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις να γνωστοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία στους πελάτες τους.

Έτσι λοιπόν αν κάποιος κάνει μια μικρή έρευνα θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μονοψήφιος αριθμός χρηματιστηριακών εταιριών που δεν έχουν ανεβάσει στην ιστοσελίδα τους οικονομικά στοιχεία για το 2024. Και δεν πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν καθώς πρώτον κανένας δεν τους ενοχλεί και δεύτερον έχουν τους λόγους τους (που δεν είναι και οι καλύτεροι) να μην δημοσιοποιούν στοιχεία.

Επανερχόμαστε γιατί έχουμε την αίσθηση ότι με την απόκρυψη στοιχείων ταυτίζεται και η πολιτική της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να κάνει τα στραβά μάτια. Άσχετο αλλά έχουμε την αίσθηση ότι έρχεται απόφαση της δικαιοσύνης που θα εκθέσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με την προστασία των συμφερόντων των επενδυτών και δεν μιλάμε για οικονομικά στοιχεία που δεν δημοσιοποιούνται.

Το … ευχαριστώ

Στις 30 Απριλίου δηλαδή την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος θα ανακοινώσεις τις επιδόσεις της χρήσης 2024 η ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη.

Να υποθέσουμε ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια της σύστασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για δημοσιοποίηση πριν τη λήξη της προθεσμίας; Προφανώς και το ερώτημα είναι ρητορικό αλλά ειδικά για τις ΑΕΕΑΠ είναι τουλάχιστον προκλητικό να πηγαίνουν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας καθώς τα κουκιά είναι μετρημένα.

Αυτά δεν έχουν σημασία για την ΜΠΛΕ Κέδρος η οποία για όσους τι θυμούνται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε διασταλτική ερμηνεία του νόμου προκειμένου να μπει στο Χρηματιστήριο καθώς δεν έκανε όπως όπως οι άλλες εταιρίες επενδύσεων στην Ακίνητη Περιουσία δημόσια εγγραφή για το 25% των μετοχών. Είναι το ευχαριστώ που θα έλεγε κάποιος.

Σημειωτέον ότι με βάση το οικονομικό Ημερολόγιο που δημοσίευσε η εταιρία και οι οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2025 θα δημοσιευτούν την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο