Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Boeing λαμβάνει σχεδόν 33 εκατ. δολάρια το 2023 συνολική αποζημίωση

Το πακέτο αμοιβών του διευθύνοντος συμβούλου της Boeing για το 2023, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα την αποχώρησή του εν μέσω κρίσης ασφαλείας, αυξήθηκε περίπου 45% σε σχεδόν 33 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε την Παρασκευή η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών.

Η Boeing δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της αποζημίωσης του διευθύνοντος συμβούλου Dave Calhoun είναι σε αναβαλλόμενες μετοχές που έχουν πέσει σε αξία μετά από έκρηξη πάνελ στον αέρα τον Ιανουάριο.

Η προσαρμοσμένη αξία της συνολικής αποζημίωσης του Calhoun για το 2023 είναι 24,8 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εταιρεία σε ρυθμιστική κατάθεση. Οι μετοχές της Boeing έχουν υποχωρήσει σχεδόν 30% φέτος, καθώς η εταιρεία παλεύει με τις ανησυχίες για την ποιότητα από τις ρυθμιστικές αρχές και τους πελάτες μετά την έκρηξη της 5ης Ιανουαρίου σε ένα αεροσκάφος 737 MAX 9 της Alaska Airlines.

Boeing
Ο πληρεξούσιος δεν αναφέρει ένα πακέτο εξόδου για τον Calhoun, ο οποίος ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου ότι θα παραιτηθεί από την κορυφαία θέση μέχρι το τέλος του έτους. Το 2022, έλαβε συνολική αποζημίωση 22. 6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κατάθεση.

Οι πιθανές πληρωμές συνταξιοδότησης του Calhoun αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 44 εκατομμύρια δολάρια από το τέλος του έτους 2023, έδειξε η κατάθεση. Κέρδισε 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε πραγματική αμοιβή το 2023 και η συνολική αποζημίωσή του αυξήθηκε κατά 42% στα 12,5 εκατομμύρια δολάρια, αν και η Boeing εκτιμά την τρέχουσα αξία στα 9,7 εκατομμύρια δολάρια.

Το διοικητικό συμβούλιο της Boeing αποφάσισε επίσης φέτος ότι η αξία των μακροπρόθεσμων βραβείων εκτελεστικών στελεχών θα μειωθεί από την ποσοστιαία πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας από την έκρηξη και την ημερομηνία ανάθεσης του 2024.

Λόγω αυτής της μείωσης, ο Calhoun θα λάβει βραβείο 13,25 εκατομμυρίων δολαρίων το 2024, σε σύγκριση με στόχο 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα χρόνο νωρίτερα, το βραβείο ήταν 21,25 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από δύο ξεχωριστές συντριβές 737 MAX το 2018 και το 2019 που σκότωσαν συνολικά 346 άτομα, η Boeing είχε ανανεώσει τις πολιτικές αποζημίωσης των στελεχών της για να δώσει έμφαση στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων.

Το 2024, για τα εμπορικά αεροπλάνα της Boeing, η ασφάλεια και η ποιότητα θα σταθμίζονται κατά 60% όταν αποφασίζονται τα ετήσια κίνητρα, σε σύγκριση με συντελεστή στάθμισης 40% για τις οικονομικές επιδόσεις.

Τα μακροπρόθεσμα βραβεία κινήτρων για τα εκτελεστικά στελέχη της Boeing θα περιλαμβάνουν επίσης νέες μετρήσεις, όπως η εντολή μιας έρευνας για την κουλτούρα των εργαζομένων για την αξιολόγηση της διαχείρισης της ασφάλειας.

Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που εξέτασε τη διαχείριση της ασφάλειας διαπίστωσε μια «αποσύνδεση» μεταξύ της ανώτερης διοίκησης της Boeing και των εργαζομένων σχετικά με την κουλτούρα ασφάλειας.

Rosanna Weaver
Η Rosanna Weaver, διευθύντρια μισθολογικής δικαιοσύνης και αμοιβών στελεχών στην οργάνωση υπεράσπισης μετόχων As You Sow, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Boeing κάνει το σωστό για να ανταμείψει την ασφάλεια, αν και τέτοιες προσπάθειες θα έπρεπε να είχαν γίνει «εξαρχής».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ.Β

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο