Ο Μπελέρης, η Σάλις και η ασυλία της Ευρωβουλής – Τι ισχύει με τους φυλακισμένους ευρωβουλευτές

Ο Φρέντι Μπελέρης πανηγύρισε την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη Χειμάρρα της Αλβανίας όπου κρατείται. Μάλιστα, μέσω συνεργάτιδάς του δήλωσε πως «ο αγώνας δόθηκε υπό αντίξοες συνθήκες και κερδήθηκε χάρη σε όλους τους Έλληνες και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

H Iλάρια Σάλις έμαθε στη φυλακή της Ουγγαρίας, όπου κρατείται από το Φεβρουάριο του 2023, πως ήταν μεταξύ αυτών που επέλεξε ο λαός της χώρας της (Ιταλία) για να τους εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή την προσεχή πενταετία.

Ειρήσθω εν παρόδω, η συγκεκριμένη χαρακτηρίζεται ως πολιτικά ευαίσθητη στην γείτονα, με τους δεσμούς της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου ομολόγου της, Βίκτορ Ορμπαν να είναι στο επίκεντρο. Συν τις φωτογραφίες με την ίδια να είναι αλυσοδεμένη στη δικαστική αίθουσα.

Η εισαγγελία ζητά ποινή φυλάκισης 11 ετών, για τον φερόμενο ρόλο της σε επίθεση εις βάρος δυο ανδρών και πρόκληση σωματικών βλαβών. Η ίδια έχει αρνηθεί τα πάντα και δηλώνει αθώα.

Ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψήφων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εκπρόσωποι Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ερωτήθηκαν αν μετά την εκλογή τους, οι Μπελέρης και Σάλις απολαμβάνουν της ασυλίας.

Η Ιλάρια Σάλις, η οποία κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε δύο Ούγγρους νεοναζί, εξελέγη στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της συμμαχίας οικολόγων και ιταλικής αριστεράς.

Η Σάλις είχε συλληφθεί πέρυσι στην Βουδαπέστη με την κατηγορία ότι επετέθη σε δύο νεοναζί. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και κατά την περίοδο της προφυλάκισής της είχε μεταφερθεί επανειλημμένα στο δικαστήριο με τα πόδια και τα χέρια της δεμένα με αλυσίδες.

Μετά την έντονη κινητοποίηση της ιταλικής κοινής γνώμης, η φυλάκιση μετετράπη σε κάτ’ οίκον περιορισμό, αλλά η δική δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

H 39χρονη Ιταλίδα δασκάλα έλαβε 173.000 ψήφους και, σύμφωνα με τον Τύπο, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από την ουγγρική δικαιοσύνη μόλις το Ευρωκοινοβούλιο ανακηρύξει επίσημα την εκλογή της. Οι αναλυτές τονίζουν ότι στην υποψηφιότητά της, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και η αύξηση του ποσοστού της συμμαχίας οικολόγων και αριστεράς, η οποία άγγιξε το 6,6%.

Πώς οι Μπελέρης και Σάλης θα τελούν χρέη Ευρωβουλευτών από τη φυλακή

Βάσει πρωτοκόλλου, οι Ευρωβουλευτές έχουν ασυλία. Άρα τι θα γίνει με τους Μπελέρη και Σάλις; «Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι επί συγκεκριμένων ατόμων» είπαν οι δυο άνθρωποι του Γραφείου Τύπου σε off the record συζήτηση.

Ως εκλεγμένα μέλη, οι Μπελέρης και Σάλις έχουν ασυλία, όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να σχολιάσει ατομικές υποθέσεις, πριν τις εθνικές αρχές «Μπορούμε μόνο να αναφερθούμε στο άρθρο των κανονισμών περί ασυλίας». Καλύπτει η ασυλία τα φερόμενα εγκλήματα που έχουν γίνει πριν την εκλογή; «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επί μεμονωμένων περιπτώσεων».

Να δούμε όμως, τι αναφέρεται στους κανονισμούς.

«Η βουλευτική ασυλία δεν αποτελεί προσωπικό προνόμιο ενός ευρωβουλευτή αλλά εγγύηση ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να ασκούν ελεύθερα την εντολή τους χωρίς να εκτίθενται σε αυθαίρετες πολιτικές διώξεις. Αποτελεί έτσι εγγύηση για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του Κοινοβουλίου στο σύνολό του.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπόκεινται σε έρευνα, κράτηση ή δίωξη εξαιτίας γνώμης που εξέφρασαν ή ψήφου που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ασυλία ενός ευρωβουλευτή περιλαμβάνει δύο πτυχές:

  • εντός της επικρατείας του κράτους του και είναι παρόμοια με τις ασυλίες που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας του· και
  • εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών και παρέχει εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη. (Άρθρο 9 του Πρωτοκόλλου αριθ. 7)

Η ασυλία δεν ισχύει όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω».

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή (ή στην περίπτωση που ένας ευρωβουλευτής ή πρώην ευρωβουλευτής ζητήσει την υπεράσπιση της ασυλίας του), ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Κινούνται λοιπόν, οι σχετικές διαδικασίες, ωστόσο ακόμα και όταν υπάρχει απόφαση άρσης ασυλίας ο/η Ευρωβουλευτής διατηρεί την έδρα του.

Γιατί;

«Η εντολή των ευρωβουλευτών είναι εθνική εντολή και δεν μπορεί να αφαιρεθεί από οποιαδήποτε άλλη αρχή. Επιπλέον, η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις εθνικές δικαστικές αρχές να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, δηλ. τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο