Ο CEO της Nvidia ονειρεύεται ηλεκτρικά Android;

Τα ρομπότ αποτελούν ευκαιρία για την εξαιρετικά επιτυχημένη εταιρεία κατασκευής τσιπ, αλλά μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κατασκευή εγκεφάλων και όχι σωμάτων.

Parmy Olson, Bloomberg

Μια από τις αξιομνημόνευτες στιγμές του πιο πρόσφατου συνεδρίου της Nvidia Corp. για προγραμματιστές ήρθε προς το τέλος της εξαμηνιαίας εκδήλωσης του γίγαντα των τσιπ. 

Φορώντας το πανταχού παρόν δερμάτινο μπουφάν του, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang ανέβηκε στη σκηνή μπροστά από μια μεγάλη οθόνη που έδειχνε μια σειρά από ανθρωποειδή ρομπότ βγαλμένα από μυθιστόρημα του Philip K. Dick. Μετά από λίγο, κάτι πιο χαριτωμένο αναδύθηκε από το πίσω μέρος της σκηνής: δύο ρομπότ μέχρι τα γόνατα που θύμιζαν περισσότερο τον R2-D2 του Star Wars βγήκαν έξω, εκπέμποντας μπιπ και μπουπ.

Αυτή είναι η επιχείρηση για την οποία μιλάει ο Huang για το 2024, αυτό που έχει οριοθετήσει ως το επόμενο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης. Τα ρομπότ θα φέρουν AI που «κατανοεί τους νόμους της φυσικής» και πώς να ερμηνεύει τον κόσμο, δήλωσε στον Jim Cramer νωρίτερα φέτος. Όλα τα εργοστάσια θα είναι ρομποτικά και θα κατασκευάζουν προϊόντα που θα είναι ρομποτικά. «Δισεκατομμύρια» ανθρωποειδών ρομπότ θα αποσταλούν τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Huang .

Έχοντας κατακτήσει μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές τον τελευταίο καιρό για τα τσιπ που μπορούν να εκπαιδεύσουν και να τρέξουν συστήματα γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, ο Huang έχει μιλήσει για τρεις άλλους τομείς τους οποίους εξετάζει τώρα για πιθανή ανάπτυξη: αυτόνομα οχήματα, κβαντική πληροφορική και, ο πιο πιθανός υποψήφιος όταν πρόκειται για διαθέσιμη τεχνολογία, τα ρομπότ.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Huang δεν χρειάζεται να σκέφτεται για νέες αγορές, δεδομένης της εκπληκτικής κερδοφορίας της επιχείρησής του για τα τσιπ AI. Η Nvidia κέρδισε περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένα κατά σχεδόν 170% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μεγάλο μέρος των 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να έχουν δαπανήσει η Microsoft Corp., η Alphabet Inc., η Amazon.com Inc. και η Meta Platforms Inc. το τρίτο τρίμηνο για κέντρα δεδομένων και άλλους πόρους για την ανάπτυξη της AI προορίζονταν για τη Nvidia.

Αλλά μια τόσο έντονα συγκεντρωμένη επιχείρηση είναι επικίνδυνη. Αν η χούφτα των πελατών της Nvidia σταματήσει να αγοράζει τσιπ AI ή αρχίσει να αναπτύσσει τα δικά της, ή αν οι απαιτήσεις για υπολογιστές AI αλλάξουν με κάποιο τρόπο, η Nvidia φαίνεται ξαφνικά ευάλωτη. Και όπως γνωρίζει κάθε βετεράνος της κυκλικής επιχείρησης ημιαγωγών, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από εκρήξεις και καταρρεύσεις. Η ζήτηση τσιπ AI μπορεί να φαίνεται ακόρεστη τώρα, αλλά δεν θα είναι για πάντα.

Μια φήμη που κάνει το γύρο του κόσμου μεταξύ των εταιρειών τσιπ είναι ότι η Nvidia θα κατασκευάσει τα δικά της ρομπότ από την αρχή. Η ιδέα είναι ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα ισχυρά τσιπ της, γνωστά ως μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), και τα εργαλεία που ήδη πουλάει σε προγραμματιστές για να κατασκευάσει τα δικά της ρομπότ. Περισσότερες από 100 εταιρείες ρομποτικής, μεταξύ των οποίων η Siemens AG και η Boston Dynamics Inc. χρησιμοποιούν τη σουίτα λογισμικού Isaac της Nvidia με εργαλεία λογισμικού και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να δοκιμάσουν εφαρμογές ρομπότ.

Η κατασκευή των τσιπ, του λογισμικού και του υλικού για τα ρομπότ θα σήμαινε ότι η εταιρεία ελέγχει ολόκληρη την τεχνολογική «στοίβα» πίσω από αυτές τις μηχανές. Πώς θα μπορούσε αυτό να ωφελήσει την Nvidia; Θεωρητικά, θα μπορούσε να αναπτύξει όλα αυτά τα στοιχεία παράλληλα, έτσι ώστε να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, επιτρέποντας στην εταιρεία να κατασκευάσει τα καλύτερα ρομπότ στην αγορά με τον ίδιο τρόπο που η Apple κάνει με τα τηλέφωνα. Αυτή είναι τουλάχιστον η ιδέα.

Στην πράξη, η κατασκευή ρομπότ θα ήταν μια τρομερή ιδέα. Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές πιθανώς θα έπεφταν με τα μούτρα στις προσπάθειες της Nvidia, δεδομένης της κυριαρχίας της στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία δεν διαθέτει επίσης την τεχνογνωσία της αλυσίδας εφοδιασμού και της κατασκευής που χρειάζεται για την κατασκευή ρομποτικού υλικού. Και το άλμα στην επιχείρηση θα έτρωγε βαθιά τα παχιά περιθώρια κέρδους της, τα οποία διογκώθηκαν στο 55,3% το τρίτο τρίμηνο.

«Η Nvidia επικεντρώνεται περισσότερο στη δημιουργία νέων αγορών για τα τσιπ της παρά στην κατασκευή των ίδιων των ρομπότ», λέει ο David Reger, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής NEURA Robotics, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές έχει περισσότερο νόημα.

Ο Huang έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «market maker, not a market taker», οπότε η ιδέα να πολεμήσει άλλες εταιρείες ρομποτικής για μια εκκολαπτόμενη αγορά μπορεί να μην του αρέσει καν σε προσωπικό επίπεδο.

Όμως, η διαμόρφωση του εαυτού σας ως κόμβου πλατφόρμας για νεόφερτη τεχνολογία έχει και προκλήσεις. Η Arm Holdings Plc, ο βρετανικός σχεδιαστής τσιπ του οποίου τα σύνολα εντολών βρίσκονται σήμερα στα περισσότερα smartphones, τοποθετήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2010 ως η χαμηλής ισχύος, χτυπητή καρδιά της επανάστασης του διαδικτύου των πραγμάτων (το θυμάστε αυτό;). Αντ’ αυτού, αγωνίστηκε επί σειρά ετών να πουλήσει το απαραίτητο λογισμικό σε κατασκευαστές όπως η Robert Bosch GmbH για να κάνει πράξη το όραμά της. Έκτοτε έχει στραφεί προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης του εαυτού της ως κεντρικού σημείου της επόμενης φάσης της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Προς τιμήν της, η Nvidia έχει εισέλθει σε νέες αγορές στο παρελθόν με εκπληκτική επιτυχία. Ο Huang μετέτρεψε τις κάρτες γραφικών για παιχνίδια σε θεμέλιο της επανάστασης της ΤΝ με το να γίνει ο βασικός συνεργάτης όλων και όχι ο ανταγωνιστής τους. Για τη ρομποτική, το εγχειρίδιο θα πρέπει πιθανώς να είναι το ίδιο: Μην κατασκευάζετε τα σώματα, αλλά κατασκευάστε τους εγκεφάλους και τα εργαλεία χωρίς τα οποία τα ρομπότ όλων των άλλων δεν μπορούν να ζήσουν. Τα κέρδη από αυτή την προσπάθεια πιθανώς δεν θα είναι ανάλογα με τη σημερινή έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά όταν αυτή η έκρηξη κρυώσει, η Nvidia μπορεί να χαίρεται που μπήκε και αυτή στα ρομπότ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο