Χ.Α.Α – Ο Χρήσιμος Οδηγός για τους φίλους αναγνώστες μας- Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο…

 • Ο ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για τους φίλους αναγνώστες μας
Eπικεντρωθείτε σε 10-15 μετοχές που δεν τις επηρεάζουν τα… Sell in May and go away, τα διάφορα Σενάρια που ξεπερνούν σε φαντασία ακόμη και το συγχωρεμένο τον Φώσκολο (ένας ήταν ο Αντώνης)
Να διαβάζετε απλά (αν το θεωρείτε αναγκαίο και σας περισσεύει χρόνος) και να μη λαμβάνετε υπόψη τις εκθέσεις των αναλυτών των ξένων οίκων που είναι πάντα, μα πάντα, κατευθυνόμενες και καθ’ υπόδειξη ιδίων επιδιώξεων και συμφερόντων (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων).
Να έχετε διασπορά στο χαρτοφυλάκιο ανάλογα με την κεφαλαιακή επάρκεια σας (πχ Χαρτοφυλάκιο 25 χιλ. ευρώ σε 5-6 τίτλους χ/φ 50 χιλ. ευρώ σε 6 με 10 τίτλους, χ/φ 100 εκατ. σε 10-15 τίτλους).
Επειδή η Αγορά πρωτίστως είναι ένα κυνήγι τζόγου (έτσι τα κατάφεραν οι γκανιότες της για ευνοήτους λόγους) αν θέλετε κι αν το ζητεί ο οργανισμός σας τζογάρετε μάξιμουμ το 15% του κεφαλαίου σας. Ειδάλλως, διατηρήστε το 100% σε δυναμικές, ποιοτικές θεμελιωδώς και πάντα με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης ομίλους και εταιρείες.
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ πάντα σε υψηλά επίπεδα την ρευστότητα σας, την οποία απλά αυξομειώνετε ανάλογα με τις εξελίξεις και την έγκυρη ενημέρωση-ειδησεογραφία πηγών που εμπιστεύεστε σε ποσοστό 100%.
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Η Αγορά αρέσκεται να τιμωρεί με τον δικό της τρόπο, τους ανυπόμονους, τους βιαστικούς, τους άπληστους…
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Είχε χάσει την φόρμα της, αλλά την ξαναβρίσκει. Μακράν ο leader του κλάδου και όχι μόνον. Βασικός στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, από τους βασικότερους θα λέγαμε.
Καλησπέρα καλή εβδομάδα και καλό μήνα. Παρακολουθώ για τοποθέτηση μικρή φυσικά για τα δεδομένα μου την ΣΙΔΜΑ. Την θεωρώ  εξαιρετικα φθηνή και μικρό το down risk. Τώρα που ξύπνησε και ο όμιλος νομίζω ότι θα υπεραποδωσει σύμφωνα και με τα γραφόμενα σας. Τι γνώμη έχετε για τον δανεισμό της και για το περιθώριο που αναφέρουν. Σας ευχαριστώ για όλα αυτά που μας προσφέρετε με τόση ανιδιοτέλεια.
 • ΦΙΛΕ Κώστα, ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ μετά την δημοσίευση του 2022 τους. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε, θα τον βάλεις να παίξει…

ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση.

 • Αυτά, για να αποφεύγονται γκρίνιες και αναφορές του…τύπου… “Μα, μας γράφατε καλά λόγια ή μας την εκθειάζατε ή μας την… θάβατε” και λοιπές γραφικότητες κακομαθημένων παιδιών.
Τα πιο… γλυκά δάκρυα του κόσμου!!
Ένα δεντρί ακούραστο και πάντα δακρυσμένο. Μαστιχόδεντρα Χίου!! Μια ιστορία 25 και πλέον αιώνων. Την ύμνησε ο Ιπποκράτης για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ οι κυρίες της αρχαίας Ρώμης χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από μαστιχόδεντρα λόγω της ιδιότητας τους να λευκαίνουν τα δόντια.
Πλέον με την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας που εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Χίο, το οποίο θα παράξει δεκάδες νέα προϊόντα, το… μαγικό δάκρυ του νησιού θα γίνει διαβατήριο ενός νέου ταξιδιού ανά τον κόσμο, κρατώντας τους ανθρώπους στον τόπο τους. Η Ελλάδα που θέλουμε και αγαπάμε.
Το μουσείο μαστίχας κοντά στο Πυργί, στη θέση Ράχη, εκπληκτικό, ενώ κάνει την εμπειρία απόλυτα βιωματική το τραγούδι της 92χρονης κυρίας Μαριάνθης Αλμυρούδη, που ακούγεται σε όλη την περιήγηση: «Δε θέλω να δουλεύεις τους σχίνους να κεντάς, δε θέλω να δουλεύεις τους σχίνους να κεντάς. Για μια οκά μαστιχι βρε μικρούλα μου, τα νιάτα σου να φας…»
Συνεχίζεται…
 • ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να καταλάβουν ότι όλοι οι ενασχολούμενοι με το Χ.Α δεν είναι λεφτάδες σαν και του λόγου τους(;). Αυτός λοιπόν που αγοράζει την ΕΚΤΕΡ (πχ) στα 0,9000 και στα 1,0000 ευρώ τοποθετώντας 2500 ευρώ μάξιμουμ, προσβλέπει σε ένα κέρδος που δεν θα μπορέσει να του δώσει η ΜΠΕΛΑ, ο ΟΤΕ, η ΕΕΕ, ο ΟΛΠ κλπ ούτε σε ένα χρόνο (ούτε κατά διάνοια)…

Και η μτχ ανέβηκε στα 1,4000, στα 1,5000, 1,6000 ευρώ όπου ήδη έχει κατοχυρώσει το 75% της απόδοσης του κι αν θέλει τρέχει το υπόλοιπον της θέσης του, αλλιώς το δίνει.

 • ΣΑΝ την περίπτωση της ΕΚΤΕΡ (που υπήρχαν και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι) έχουν προηγηθεί άλλα 50 τουλάχισατον παραδείγματα και ο μικροεπενδυτής αναγνώστης μας έχει δημιουργήσει ήδη ένα τεράστιο για τα δικά του κυβικά κεφάλαιο…
 • Ομως η “ξερολοσύνη” των ειδικών δεν τους αφήνει να δουν πέραν από την μύτη τους… Πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα και μπορούν να καθοδηγούν τους πάντες…

Ο μικροεπενδυτής που έχει αγοράσει την ΔΟΜΙΚΗ στα 0,2000, την ΕΛΒΕ τζάμπα, την ΠΡΟΦ στα 0,2000 μέχρι τα 0,5000 ευρώ, την ΕΝΤΕΡ στα τριάντα σεντς, την ΕΠΣΙΛ παρομοίως, την ΚΑΜΠ (Reds) στα 0,4000 και 0,5000 ευρώ, τον ΠΑΙΡΗ κάτω από τα 0,2500, το ίδιο και την ΙΛΥΔΑ, την ΙΝΤΚΑ στα 0,3000, 0,4000 και 0,5000, τα ΠΛΑΘ στο 1,0000 και πιο κάτω, την ΕΥΠΙΚ κάτω από το μισό ευρώ, την ΒΙΟΚΑ στα 30 σεντς, τις ΠΕΤΡΟ, ΙΝΤΕΚ, ΠΠΑΚ, ΚΑΡΤΖ, ΚΥΡΜ, SPACE, και μπορώ να συνεχίσω να γράφω μέχρι τα Χριστούγεννα.

 • ΓΙ ΑΥΤΟ όταν πρωτογράφει ή όταν επανέρχεται ο υπογράφων (απευθυνόμενος αποκλειστικά και μόνον στους φίλους τους μικροεπενδυτές) σε ένα χαρτί, αυτοί τον εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια. Γιατί ξέρουν την συνέχεια, πολύ απλά. Κι αν πέσει έξω, γνωρίζουν ότι ουδείς μάγος, ουδείς αλάνθαστος…

ΘΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ πάλι οι φίλοι μου, τι ασχολείσαι με δαύτους αλλά δεν έχουν δίκηο. Πρέπει να παίρνουν τις απαντήσεις τους. Με αναφορές και παραδείγματα και όχι με αερολογίες.

 • Οι… λεφτάδες τα ξέρουν άλλωστε όλα κι αλίμονο να ακούσουν και πόσο μάλλον να ακολουθήσουν κάποιον τρίτο. Αφού είναι παντογνώστες οι άνθρωποι…
*****

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.


ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο