Ο χρυσός υποχώρησε την Παρασκευή καθώς το δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σταθεροποιήθηκαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, ωστόσο το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε μηνιαία κέρδη, δεδομένης της όλο και πιο πιθανής μείωσης των επιτοκίων από την Fed τον Σεπτέμβριο.
Σε αυτό το κλίμα, ο spot χρυσός σημείωνε απώλειες 0,9% στα 2.497,53 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις με πτώση 1,3% στα 2.527,60 δολάρια ανά ουγγιά.
Σε μηνιαία βάση πάντως ο χρυσός “έκλεισε” με κέρδη της τάξης του 2%, έχοντας καταγράψει ιστορικά υψηλά μέσα στον Αύγουστο.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αμετάβλητος διατηρήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης που θεωρεί πλέον κατατοπιστικό η Fed για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις που περίμεναν να δείξει μια οριακή επιτάχυνση.
Ειδικότερα, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditures) στο γενικό του επίπεδο διατηρήθηκε τον Ιούλιο στο 2,5% ετησίως όπως και τον μήνα που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση πρόβλεψη της αγοράς ανέμενε μικρή αύξηση στο 2,6%. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου έδειξε ότι ο PCE εμφάνισε ρυθμό αύξησης 0,2%, όσο και στη περασμένη σύγκριση και όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον την κύρια ανησυχία της Fed, καθώς το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην ανεργία, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Alex Ebkarian, διευθύνων σύμβουλος της Allegiance Gold.
- “Την επόμενη εβδομάδα θα παγιωθεί το αν θα έχουμε ή όχι μείωση επιτοκίων κατά 50 ή 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Blue Line Futures.
Οι traders αύξησαν ελαφρώς τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed τον επόμενο μήνα στο 69%, με την πιθανότητα μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης να μειώνεται στο 31% μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.
Στα του χρυσού, η φυσική ζήτηση παρέμεινε υποτονική στους κορυφαίους καταναλωτές της Ασίας, καθώς οι νέες ποσοστώσεις εισαγωγών δεν κατάφεραν να ανεβάσουν την κινεζική ζήτηση.
Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε κατά 2,2% στα 28,78 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα “έπεσε” κατά 1,2% στα 926,65 δολάρια, παρουσιάζοντας αμφότερα απώλειες και σε μηνιαία βάση.
Το παλλάδιο από την άλλη σημείωσε μεν ημερήσια πτώση της τάξης του 1,7% στα 963,34 δολάρια, καταγράφοντας ωστόσο μηνιαία άνοδο 4,3%.