Η Κίνα πληγώθηκε από τον εμπορικό της πόλεμο με τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τελικά ανέκαμψε. Εάν ο Trump κερδίσει τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ πιο δύσκολος.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 60% ή περισσότερο εάν κερδίσει τις φετινές προεδρικές εκλογές. Η οικονομική ζημιά στην Κίνα θα είναι πολύ πιο απότομη από ό, τι στην πρώτη θητεία του Trump, επειδή οι δασμοί θα είναι υψηλότεροι και η οικονομία της Κίνας είναι πολύ πιο ευάλωτη.
Ο Trump «θα βάλει τον αγκώνα του στην κινεζική οικονομία καθώς ξεφουσκώνει», δήλωσε ο Matthew Gertken, επικεφαλής γεωπολιτικής στρατηγικής στην BCA Research. «Είναι πιο ευάλωτοι».
Ο εμπορικός πόλεμος ξέσπασε το 2018, όταν ο Trump επέβαλε δασμούς έως και 25% σε εισαγωγές 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα – 65% του συνόλου του 2018 – συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συλλεκτών, πλυντηρίων ρούχων, χάλυβα και αλουμινίου. Η Κίνα ανταπέδωσε με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η Κίνα πήρε το χειρότερο από αυτόν τον εμπορικό αγώνα, αλλά το αποτέλεσμα δεν κράτησε. Οι εξαγωγές της ανέκαμψαν έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι αποκλεισμένοι καταναλωτές στη Δύση στράφηκαν στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και σε άλλες οικιακές ανέσεις.
Έκτοτε, οι κινέζοι εξαγωγείς βρήκαν νέες αγορές, με τη βοήθεια της κρατικής στήριξης και των χαμηλών τιμών. Το πλεόνασμα της Κίνας στο εμπόριο αγαθών έφτασε σε μηνιαίο ρεκόρ τον Ιούνιο ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχυμένο από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Εκτός από τις εξαγωγές, η Κίνα αγωνίζεται
Η αύξηση των εξαγωγών είναι ένα φωτεινό σημείο για μια κατά τα άλλα προβληματική οικονομία. Μια επική κρίση ακινήτων βρίσκεται τώρα στο τρίτο έτος της.
Καμένοι από την κατάρρευση των ακινήτων και το παρατεταμένο τραύμα της πανδημίας, οι Κινέζοι καταναλωτές κρατούν σφιχτά τα πορτοφόλια τους. Τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση και η εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε ύφεση.
Αυτή η εξάρτηση από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές αφήνει την Κίνα πολύ πιο ευαίσθητη σε μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.
Ο Patrick Zweifel, επικεφαλής οικονομολόγος της Pictet Asset Management, εκτιμά ότι εάν η προεδρία της Kamala Harris παραμείνει στην πιο επιλεκτική πολιτική δασμών της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα μπορούσε να μειώσει ίσως 0,03 ποσοστιαίες μονάδες από την κινεζική οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Αύξηση των δασμών στο 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, όπως πρότεινε ο Trump, και το πλήγμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ίσως 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις του θα μειώσει την ανάπτυξη το 2025 σε περίπου 3,4% από το αναμενόμενο 4,8%.
Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί 60% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ θα συγκρατήσουν την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες τους 12 μήνες μετά την επιβολή, αν και η μείωση θα μπορούσε να είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα εάν η Κίνα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα.
Μεταξύ αυτών των απαντήσεων: Οι Κινέζοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να αφήσουν το νόμισμά της να αποδυναμωθεί περαιτέρω, να επεκτείνουν τις φορολογικές εκπτώσεις και άλλα προνόμια στους εξαγωγείς και να μειώσουν τα επιτόκια.
- Θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν με αντίποινα, όπως με την αύξηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, την παρακράτηση προμηθειών κρίσιμων ορυκτών και ενδεχομένως την πώληση αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα δημόσια ταμεία, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Μελέτες που δημοσιεύθηκαν από πανεπιστήμια της Κίνας και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι ο πρώτος γύρος δασμών του Trump όχι μόνο πίεσε τις εξαγωγές, αλλά συμπίεσε τα εταιρικά κέρδη, έπληξε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και στραγγάλισε τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Οι οικονομολόγοι λένε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα επαναληφθούν και θα ενισχυθούν αυτή τη φορά, δεδομένου ότι ο Trump θα επιβάλει δασμούς σε κάθε κινεζική εισαγωγή.
- Άλλες χώρες εγείρουν επίσης εμπόδια
Τα κέρδη των κινεζικών επιχειρήσεων βρίσκονται υπό πίεση από την αδύναμη ζήτηση και τη χρόνια υπερπροσφορά. Οι τιμές παραγωγού μειώνονται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Μια εταιρεία που λειτουργεί με περιθώριο κέρδους 5% ή 6% δεν θα μπορούσε να καταπιεί δασμούς 60%, δήλωσε ο Nick Borst, διευθυντής έρευνας για την Κίνα στη Seafarer Capital Partners, έναν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Καλιφόρνια που επικεντρώνεται στις αναδυόμενες αγορές.
Από το 2018, η Κίνα έχει αναπροσανατολίσει ορισμένες εξαγωγές μακριά από τις ΗΠΑ και πωλεί περισσότερα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Με την αγορά των ΗΠΑ ουσιαστικά κλειστή με δασμό 60%, η Κίνα θα αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη περισσότερο σε αυτές τις άλλες αγορές. Ωστόσο, ορισμένες, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό, αντιστέκονται τώρα στις κινεζικές εισαγωγές λόγω ανησυχίας για τις εγχώριες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες.
«Εάν η Κίνα είναι βασικά κλειδωμένη έξω από την αγορά των ΗΠΑ… Θα πρέπει να ωθήσουν τα προϊόντα τους ακόμη πιο σκληρά σε άλλους προορισμούς. Και άλλοι προορισμοί μπορεί να μην το ανεχθούν αυτό», δήλωσε ο Adam Slater, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.
Η Κίνα θα μπορούσε να εκτονώσει τέτοιες εντάσεις κατασκευάζοντας εργοστάσια στο εξωτερικό για να εξυπηρετήσει τις τοπικές αγορές. Ωστόσο, η ηγεσία της Κίνας έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την επέκταση στο εξωτερικό, δήλωσε ο Borst, δεδομένου ότι δυνητικά σημαίνει χαμηλότερη απασχόληση στη μεταποίηση πίσω στην πατρίδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ
Τατιανή Σάγιεχ