Ο ενθουσιασμός των τραπεζικών μετοχών (του Απόστολου Μάνθου)

Πάνω από 120 μέρες έχει κρατήσει η ανοδική τάση στον Τραπεζικό Δείκτη, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 846 μονάδες και φτάνοντας μέχρι τώρα έως τις 1.196 μονάδες. Μιλάμε για μια ισχυρή ανοδική κίνηση, που αντιστοιχεί ποσοστιαία σε ένα +41%.

  • Στην ίδια χρονική περίοδο η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζικών οίκων έχει αυξηθεί κατά 6,91 δισ. ευρώ ή ένα +33,2%, ξεκινώντας από τα χαμηλά των 15,12 δισ. ευρώ και φτάνοντας έως τα υψηλά της περασμένης Τετάρτης, όπου ήταν και η λήξη του πρώτου μήνα του 2024, στα 22,03 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) έχει ανεβάσει την κεφαλαιοποίησή της από τα χαμηλά της κίνησης κατά 1,777 δισ. ευρώ, δίνοντας μια απόδοση της τάξης του 27,85%, η Εθνική (ΕΤΕ) κατά 2,049 δισ. ευρώ με απόδοση +34,4%, η Πειραιώς (ΠΕΙΡ) κατά 1,825 δισ. ευρώ προσφέροντας ένα +40,60%, τη μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τις άλλες τρεις κυρίες, και η Alpha Bank (ΑΛΦΑ) κατά 1,263 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό ένα +32%.

  • Διαγραμματικά, ο Τραπεζικός Δείκτης, όσο δεν έχει τη διάθεση να κατηφορίσει κάτω από τη βραχυχρόνια περιοχή στήριξης των 1.150 με 1.145 μονάδων, τόσο θα απλώνει τις ανοδικές του δυνάμεις προς το επίπεδο των 1.240 με 1.250 μονάδων, όπου είχαν αποτυπωθεί τον Μάιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2015 οι δύο κορυφώσεις των τότε τραπεζικών μετοχών.

Μια ανοδική κίνηση η οποία μπορεί να δώσει έως και ένα +4% από τα επίπεδα που έγραφε ο δείκτης την περασμένη Πέμπτη στις 1.200 μονάδες. Στην περίπτωση, όμως, που ο δείκτης θελήσει να πάρει μια βραχυχρόνια διορθωτική ανάσα, η καθοδική τμήση των 1.165 μονάδων θα οδηγήσει πάνω στη σκληρή αγοραστική βάση των 1.145 μονάδων.

****

Από τους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους που απαρτίζουν τον δείκτη, θα ξεκινήσουμε τη διαγραμματική ανάλυση από τη Eurobank, που με τα 6,76 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση έχει παραμείνει πρώτη στον κλάδο, αντέχοντας τη συνεχόμενη επίθεση της δεύτερης Εθνικής.

  • Στο τριημερήσιο chart τιμών αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η διατήρηση του άτμητου της περιοχής, όπου είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα υψηλά της μετοχής ανάμεσα στα 1,72 με 1,70 ευρώ. Όσο ο κανόνας αυτός βρίσκεται σε ισχύ, η μετοχή θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία προς το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης που εντοπίζεται στα 2 ευρώ.

Εκεί η κεφαλαιοποίηση του ομίλου θα έχει ξεπεράσει τα 7,42 δισ. ευρώ. Από την άλλη, ρήξη του κανόνα με καθοδική διάσπαση των 1,70 ευρώ θα παραχωρήσει έδαφος στους πωλητές προς την πρώτη στήριξη των 1,65 ευρώ, από όπου διέρχεται και η ανοδική γραμμή τάσης “S”.

τάση

Με την πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή των 7,10 με 7 ευρώ φλερτάρει στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Εθνικής, δοκιμάζοντας μάλιστα να τη “ρίξει” για πάνω από 6 φορές. Μέχρι τώρα, πάντως, η “χυλόπιτα” πάει σύννεφο, καθώς δεν μπορεί να αποτυπώσει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ένα επιβεβαιωμένο candlestick ανοδικής τμήσης και διαφυγής προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης, που εντοπίζεται στα 7,64 ευρώ. Εδώ μια περαιτέρω άρνηση διαπερατότητας θα ανοίξει θέμα για ένα αναγκαίο pullback προς το σημείο στήριξης των 6,70 ευρώ. Πέρα, όμως, από αυτό, η κύρια μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, έχοντας ως στόχο όχι τόσο τα 7,64 ευρώ όσο τα 8 ευρώ, όπου η Εθνική θα γράφει στο ταμπλό μια κεφαλαιοποίηση στα 7,31 δισ. ευρώ.

τάση

Η μετοχή της Πειραιώς θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μιας που επίκειται και η δημόσια προσφορά για το 27% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το ΤΧΣ. Η διαγραμματική ανάλυση έχει ήδη τοποθετήσει στο κάδρο τα 4 ευρώ, με τη μετοχή να αναπτύσσει ταχύτητα μετά και το πέρασμα πάνω από την πρώην περιοχή αντίστασης των 3,60 με 3,55 ευρώ.

  • Το βασικό ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι η διακράτηση των κεκτημένων εδαφών πάνω από τα 3,70 ευρώ, καθώς ένα πτωτικό πέρασμα κάτω από εκεί θα φέρει βραχυχρόνια επενδυτική αμφιβολία στο κατά πόσο η μετοχή έχει τις δυνάμεις για να συνεχίσει την πορεία της προς την κεφαλαιοποίηση των 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα 4 ευρώ.

τάση

 

Κλείνω με την Alpha Bank, που “επιτέλους” παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να έχει βάλει ρότα ανοδικής καταστρατήγησης των υψηλών, στα 1,682 ευρώ, που είχε γράψει πέρυσι τον Ιούλιο. Μια ανοδική διαφυγή που είναι ικανή, αν μάλιστα λάβει χώρα με ισχυρό όγκο συναλλαγών, να ανοίξει την πύλη για την προσέγγιση του τείχους των 2 ευρώ που είχε “χτίσει” τον Νοέμβριο του 2019. Στα 2 ευρώ, πάντως, η κεφαλαιοποίηση της Alpha θα βρίσκεται στα 4,7 δισ. ευρώ, όσο είναι τώρα δηλαδή η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς. Φυσικά, αυτό που δεν θέλουν οι αγοραστές διαγραμματικά είναι η δημιουργία μιας δεύτερης τοπικής κορυφής στην περιοχή των 1,70 ευρώ, καθώς θα επαναφέρει την τιμή της μετοχής προς τον βραχνά των 1,58 ευρώ.

τάση

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής   

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο