Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μια «τρομερή απειλή» από την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα εάν η Ουκρανία ωθηθεί να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία με όρους που ευνοούν τη Μόσχα.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των αντιπάλων των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την Αμερική, καθώς έκανε μια έκκληση στον εκλεγμένο πρόεδρο να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Ο Ρούτε σημείωσε τους κινδύνους από τη Ρωσία που προμηθεύει πυραυλική τεχνολογία στη Βόρεια Κορέα και μετρητά στο Ιράν.
Σε μια προφανή αναφορά στην Ταϊβάν, είπε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «μπορεί να κάνει σκέψεις για κάτι άλλο στο μέλλον, αν δεν υπάρξει μια καλή συμφωνία [για την Ουκρανία]». «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου έχουμε τον [ηγέτη της Βόρειας Κορέας] Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Ρώσο ηγέτη και τον Σι Τζινπίνγκ και το Ιράν να χαίρονται επειδή καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δεν είναι καλή για την Ουκρανία, διότι μακροπρόθεσμα αυτό θα αποτελέσει μια τρομερή απειλή για την ασφάλεια όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρούτε στους FT στην πρώτη του συνέντευξη ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο Ρούτε είπε ότι είχε επισημάνει αυτό το σημείο στον Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στη Φλόριντα στις 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πείσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμείνει δεσμευμένος με τους δυτικούς συμμάχους και να συνεχίσει την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία. «Κοιτάξτε την πυραυλική τεχνολογία που αποστέλλεται τώρα από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί τρομερή απειλή όχι μόνο για τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, αλλά και για την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ», είπε ο Ρούτε ότι είπε στον Τραμπ.
«Το Ιράν παίρνει χρήματα από τη Ρωσία με αντάλλαγμα, για παράδειγμα, πυραύλους, αλλά και τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Και τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν τη Χιζμπολάχ και τη Χαμάς, αλλά και για να κατευθύνουν τη σύγκρουση πέρα από την περιοχή», είπε. «Έτσι, το γεγονός ότι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται τόσο στενά. [σημαίνει] ότι αυτά τα διάφορα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν συγκρούσεις και πρέπει να τις διαχειρίζονται οι πολιτικοί, συνδέονται όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Ρούτε.
«Και υπάρχει ένας Σι Τζινπίνγκ που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τι θα προκύψει από αυτό», πρόσθεσε, σε μια προφανή αναφορά στους φόβους ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να καταλάβει μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας, ο Σι μπορεί να αισθανθεί ενθαρρυμένος να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ταϊβάν. «Αυτά ήταν τα σημεία που έκανα».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε «24 ώρες». Επέλεξε τον πρώην στρατηγό Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο του για την Ουκρανία και τη Ρωσία, ο οποίος ζήτησε να παγώσουν οι υπάρχουσες γραμμές μάχης και να αναγκαστούν το Κίεβο και η Μόσχα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Ρούτε ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο έχοντας ένα ισχυρό ιστορικό επιτυχούς συνεργασίας με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεδρίας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας που έγινε το 2018 για να δαπανήσουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ περισσότερα για την άμυνα, προκειμένου να αποτρέψουν την απειλή του Τραμπ να αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη συμμαχία. «Έχουμε μια ισχυρή σχέση.
Συμπαθούσαμε ο ένας τον άλλον όταν ήμουν στον προηγούμενο ρόλο μου, όταν ήταν πρόεδρος. Και αισθάνομαι ότι μπορούμε να εργαστούμε από την ίδια βάση. Και βοηθάει το γεγονός ότι διαπιστώνεις ότι είναι πραγματικά ευχαρίστηση να συνεργάζεσαι». Ο Ρούτε θα προεδρεύσει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, όπου ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας ζήτησε να δοθεί στη χώρα επίσημη πρόσκληση να ενταχθεί στη συμμαχία, κάτι που οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ιδίως, έχουν αποκλείσει στο εγγύς μέλλον.
Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι η αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τυχόν ειρηνευτικές συνομιλίες είναι πιο σημαντική από τη συζήτηση για το πότε θα μπορούσε να προσφερθεί η ένταξη.
«Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι όποτε ο Zelenskyy αποφασίσει να μπει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, θα μπορεί να το κάνει από μια θέση ισχύος», δήλωσε ο Rutte. «Αυτό για μένα είναι τώρα η πρώτη προτεραιότητα». Είπε ότι η αλληλουχία των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ «είναι κάτι για το οποίο οι σύμμαχοι συμβουλεύονται σαφώς ο ένας τον άλλον- ποιο θα μπορούσε να είναι το καλύτερο επόμενο βήμα και πώς να εργαστούν σε αυτό».
«Αλλά αυτό που τους λέω πάντα όταν με ρωτούν: τους λέω, λοιπόν, όλα αυτά είναι πολύ ωραία και πρέπει να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις, αλλά για το άμεσο μέλλον, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να λάβετε τη στρατιωτική σας βοήθεια στην Ουκρανία, ιδίως την αεράμυνα, αλλά και τα επιθετικά συστήματα που χρειάζονται για να διεξάγουν έναν πόλεμο», πρόσθεσε.
Henry Foy, Financial Times
Τ.Σ.