Ο φόβος για οικονομία και επιτόκια οδηγεί σε απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Παρασκευή, συνεχίζοντας το αρνητικό παγκόσμιο κλίμα λόγω ανησυχιών ότι τα αυξημένα επιτόκια θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματεύτηκε 0,9% χαμηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία έπεσε 0,6%, ενώ ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε 0,9%.

Αδύναμο παγκόσμιο κλίμα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα στο τέλος της εβδομάδας, ακολουθώντας την αδυναμία στην Ασία και επίσης στη Wall Street, καθώς η αυξανόμενη ανησυχία για τον κολλώδη πληθωρισμό των ΗΠΑ και τα υψηλά επιτόκια έπληξαν το κλίμα προς τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στον κίνδυνο.

Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε πάνω από 1% την Παρασκευή, ενώ ο μέσος όρος blue chip Dow Jones Industrial Average στις ΗΠΑ είχε τη χειρότερη συνεδρίασή του σε περισσότερο από ένα χρόνο την Πέμπτη, υποχωρώντας πάνω από 600 μονάδες.

Αυτό ακολούθησε τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, τα οποία υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς και μια σειρά προειδοποιήσεων για τον πληθωρισμό από αξιωματούχους της Federal Reserve.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημιουργώντας δυσκολίες για την Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, υποχωρώντας κατά 2,3% σε μηνιαία βάση, καθώς ο υγρός καιρός κράτησε τους αγοραστές μακριά από τους λιανοπωλητές ρούχων και τα καταστήματα αθλητικών ειδών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abrdn αποχωρεί

Η περίοδος κερδών πλησιάζει στο τέλος της στον εταιρικό τομέα, αλλά ο βρετανικός διαχειριστής κεφαλαίων Abrdn ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Bird θα παραιτηθεί μετά από τέσσερα χρόνια στο ρόλο και ο οικονομικός διευθυντής Jason Windsor θα αναλάβει προσωρινά τα ηνία. Η μετοχή της αυξήθηκε κατά 1%.

Το αργό οδεύει προς εβδομαδιαία πτώση

Οι τιμές του αργού σταθεροποιήθηκαν την Παρασκευή, οδεύοντας προς βαριές εβδομαδιαίες απώλειες λόγω ανησυχιών για την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ εν μέσω κολλώδους πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονταν 0,1% χαμηλότερα στα 76,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent μειώθηκε κατά 0,1% στα 81,30 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια ήταν σε καλό δρόμο για να καταγράψουν εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 3%, με το Brent στο ασθενέστερο επίπεδό του σε δύο μήνες, ενώ το WTI ήταν σε χαμηλό τριών μηνών.

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην επόμενη συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, που ονομάζονται από κοινού ΟΠΕΚ+, στις αρχές Ιουνίου.

Η ομάδα των παραγωγών αναμένεται να συζητήσει εάν θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού αυξήθηκαν 0,2% στα 2.341,10 δολάρια/oz, ενώ το EUR/USD διαπραγματεύτηκε 0,1% υψηλότερα στα 1,0818 δολάρια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο