Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ- Πέμπτη, 20-Φεβ-2025 Θέλεις κρατικές ενισχύσεις. Καλά να πάθεις και εσύ…

Έφερε και άλλα η αναφορά μας στην “κρατική φροντίδα” κατά τον επαναπατρισμό. Τις κρατικές ενισχύσεις για το 98,5% της μικρομεσαίας μας οικονομίας,

Τα προγράμματα επιδοτήσεων-ενισχύσεων των μικρών και μεσαίων με σκοπό να προσαρμοστούν (λέει) στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού που επιβάλλει ο εκσυγχρονισμός και η καινοτομία σε όλα τα επίπεδα δράσεις.

Στα λόγια και στις εξαγγελίες και τα προγράμματα ενισχύσεων είναι όπως τα ακούς και όπως τα διαβάζεις (μου είπε, χθες, επιχειρηματίας από τον χώρο των μικρών με αφορμή το σημείωμά μου για τα παθήματα του νέου από τον Βόλο που επαναπατρίσθηκε).

Στην πράξη όμως (μου πρόσθεσε) το κράτος δεν σου προσφέρει και εδώ τίποτε ως συμβουλή η διευκόλυνση στην εφαρμογή των μέτρων χτίζοντας έτσι (χρόνια τώρα) την “τάξη των μεσαζόντων” κάτω από τον μανδύα και των μελετητών.

Έτσι τα προγράμματα επιδοτήσεων και ενισχύσεων ανοίγουν μεν, αλλά είναι αδύνατο να κάνει κάποιος αίτηση αν δεν πληρώσει αδρά γραφείο μελετών.

Πληρώνεις μεν (γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς), αλλά είναι αμφίβολο το τελικό σου αποτέλεσμα πριν καν φανεί η πιθανή βαθμολογία που θα προσδιορίσει αν η  αίτηση σου θα έχει κατάταξη. Και αν θα είναι χαμηλή η άλλη…

Με αυτόν όμως τον τρόπο (λέω εγώ…) έχουμε μια τάξη υπηρεσιών και μεσαζόντων που, ναι μεν δεν μπορούμε να τους αδικήσουμε αφού βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία με την όλη κατάσταση, αλλά, όπως και να το κάνεις, αυτό είναι αντίφαση και μετατρέπει σε πρόβλημα τις δήθεν δυνατότητες ανάπτυξης που σου δίδονται.

Συνέπεια είναι τα προγράμματα φτιαγμένα έτσι (στην πράξη) να κάνουν σχεδόν αδύνατη την αξιοποίηση τους από τον μικρό και τον μεσαίο μας επιχειρηματία.

Γιατί θα πρέπει να μοιραστεί κανείς τις πολύ πενιχρές επιδοτήσεις, αλλά στην περίπτωση που απορριφθεί η περίπτωσή σου απλά θα έχεις παίξει το παιχνίδι εκείνων που υποτίθεται ότι φτιάχνουν προγράμματα υπέρ του πολίτη.

Προγράμματα για τα οποία έχεις ήδη  πληρώσει χωρίς να ξέρεις την τύχη της κάθε δική σου περίπτωσης

Για να μην πω (μου είπε ο συνομιλητής τελειώνοντας τις παρατηρήσεις του)  ότι εάν πάρεις επιδότηση ή ζητήσεις πίσω τον πιστωτικό ΦΠΑ θα σου έρθουν “για έλεγχο”. Η δε εσωτερική εντολή που έχουν είναι να γυρίσουν οπωσδήποτε με κέρδος για τα ταμεία τους.

Και από τις νέες διαβεβαιώσεις της αγοράς για τα όσα συμβαίνουν στην πράξη και στην πολιτική επιδοτήσεων της μικρομεσαίας οικονομίας μας, ας επιστρέψουμε στο χθεσινό μας σημείωμα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων μεταναστών με δύο ακόμη επιστολές που παραλάβαμε σήμερα.  

Στη πρώτη διαβάζω ανάμεσα σε πολύ καλά λόγια για τον τρόπο παρουσίασης του θέματος “…  Είμαι και εγώ θύμα και ας κάνει το κράτος κάνει λόγο για επιστροφή 300.000 ατόμων ετησίως με μόνο 1.400 να μπαίνουν στα ευνοϊκά μέτρα. Άρα μιλάμε για ποσοστό της τάξεως του 0,3%.

  • Η ΑΑΔΕ κόβει τους πάντες εξαντλώντας και εκδίδει μέχρι και αβάσιμες αποφάσεις. Η δε αρμόδια υπηρεσία προσφυγής δεν έχει δικαιοδοσία. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για διοικητική απόφαση. Οπότε ο πολίτης πρέπει να πάει δικαστικά σε διοικητικά δικαστήρια, το οποίο συνεπάγεται χρόνο και χρήμα.

Η αιτιολογία της ΑΑΔΕ είναι όμως λάθος. Δεν πρόκειται για αλλαγή φορολογικής κατοικίας αλλά για υπαγωγή σε ευνοϊκά μέτρα λόγω της αλλαγής φορολογικής κατοικίας.

Εγώ πληρούσα τα κριτήρια αλλά έκανα εκπρόθεσμη αίτηση. Αυτή ήταν η απάντηση ώστε να μην υπαχθώ (!!).

Γιώργος Μαλτίδης
Δρ. Πολ. Μηχανικός

Η δεύτερη επιστολή περιγράφει “…επειτα από 13 χρόνια διαμονής στο εξωτερικό, επαναπατρίστηκα με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά μας στην Ελλάδα το 2013.

Προφανώς ήμουν ενήμερος των σχετικών φορολογικών κινήτρων ως προς την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ, για τη φοροαπαλλαγή (μισθωτού) της τάξεως 50%. Αυτό έδρασε επικουρικά της απόφασης επιστροφής.

Τον Νοέμβριο του ’23 υπέβαλα, αίτηση υπαγωγής στο 5Γ. Ένα χρόνο μετά, ενώ δεν είχα ακούσει τίποτα σε διάστημα 12 μηνών από την ΑΑΔΕ, επικοινώνησα με την ΑΑΔΕ, λόγω του απαράδεκτου της καθυστέρησης.

Η ΑΑΔΕ με ενημέρωσε μέσω ηλ. μηνύματος ότι η αίτησή μου έχει “έχει ανατεθεί σε υπάλληλο του αρμόδιου Τμήματος ΤΜΗΜΑ Α8′ – ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΜΕΔΑΠΗΣ”.

Τέσσερις μήνες μετά δεν έλαβα  καμία απάντηση. Τελικά από την  ΑΑΔΕ, μου είπαν ότι το θέμα βρίσκεται σε επεξεργασία… Ο λογιστής μου, μου εκμυστηρεύτηκε ότι πελάτης του που επαναπατρίστηκε το ’23 και έκανε αίτηση υπαγωγής στο 5Γ την ίδια χρονική περίοδο που έκανα και εγώ, έβαλε δικηγόρο για την διερεύνηση της υπόθεσης ως προς την απαράδεκτη καθυστέρηση και τελικά κατάφερε την έγκριση της εν λόγω αίτησης.

Να ήταν μόνο αυτό….;

Η σύζυγος είναι βρετανίδα υπήκοος. Τον Οκτώβρη του ’23 κάναμε αίτηση, μέσω του δικηγόρου μας, για την απόκτηση αρχικής άδειας διαμονής.

Θα υπέθετε ο κάθε νοήμων άνθρωπος, ότι θα υπήρχε ένα σύστημα διαχείρισης αιτήσεων για πολίτες τρίτων χωρών, που θα επιτάχυνε τις αιτήσεις μελών (συζύγων) οικογενείας Ελλήνων πολιτών.

Έπειτα από προσπάθειες επικοινωνίας με το αρμόδιο γραφείο (Δ.Α.Μ. Παλλήνης), και  επιστολής  στον αρμόδιο υπουργό και στον επικεφαλής της Δ/νσης Μετανάστευσης, η απάντηση που έλαβα ήταν. ” …δεν προβλέπεται προτεραιοποίηση για συζύγους Έλληνα πολίτη, και ότι εξετάζονται αιτήσεις του Μαΐου του 2022…”.

Αλέξανδρος Πιτσινός

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο