Άργησε, θα μου πεις, το φορολογικό ξεζούμισμα των ιδιωτών και από το Airbnb. Δεν άργησε. Πάει να δεθεί με το φοροκυνηγητό, για να φέρει όσα θέλουν…
Ερέθισμα για το σημερινό σημείωμα το έγκριτο ρεπορτάζ στο Capital.gr του κ. Πρ. Χατζηνικολάου: ”Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στις μακροχρόνιες μισθώσεις”.
- Ο τίτλος όμως και η εισαγωγή “κλεμμένα” από εξαιρετικό σχόλιο του Puriom. “…το συμπέρασμα, δυστυχώς, δεν είναι μόνο ο εντοπισμός της νέας “αγελάδας” για άρμεγμα από τη Μεγάλη Βδέλλα για φόρους, αλλά και μια εκδικητικότητα για οτιδήποτε πετυχημένο το οποίο, αν και αποδίδει φορολογικά, στοχοποιείται σε όλα τα επίπεδα.
Διότι αν ήταν μόνο για φόρους δεν θα υφαινόταν όλο το βδελυρό πλέγμα περί “φοροδιαφυγής”. Λες και οτιδήποτε είναι παραγωγικό στη χώρα, πρέπει να το εξοντώσουμε – ιδίως στην αρχή του…” ΥΓ. “δεν έχω rBnB …”.
- Πρόκειται για σχόλιο με θετική ανταπόκριση-απάντηση προς τον σχολιαστή theokal (στο ίδιο θέμα) ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση την εξής (εύστοχη) απάντηση για τον νέο φορολογικό (κατά την άποψή μας) εμπαιγμό που ετοιμάζεται με αφορμή τα Airbnb στο πλαίσιο πάντα της δήθεν εκστρατείας φοροκυνηγητού.
“…Δεν είναι αληθές και σωστό ότι όλοι προσπαθούσαν να δηλώνουν κάτω από 12.000 για να μην πάνε στο 35%. Μια μέση κατοικία που νοικιάζεται προς 60-70 ευρώ για να φτάσει τις 12.000 πρέπει να νοικιάζεται 170 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Ακόμα και αν καταφέρει και ξεπεράσει τις 12.000 φορολογείται με 35% για το υπερβάλλον των 12.000, οπότε … μικρή ζημιά στον ιδιοκτήτη για “να φροντίζει να δηλώνει ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε να μην ξεφεύγει ο συντελεστής από το 15%.”
- Οι ιδιοκτήτες στην πραγματικότητα παρακαλάνε να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις 12.000 ευρώ!
Όλες οι κρατήσεις που περνούν από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking κ.λπ. υπόκεινται σε διασταυρώσεις και ανταλλαγές στοιχείων μεταξύ ΑΑΔΕ και αυτών. Όποτε είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιος ιδιοκτήτης να πάρει το ρίσκο να μη δηλώσει κράτηση και έσοδο.
- Θα πάρει το ρίσκο ίσως μόνο σε κρατήσεις “πόρτας”, όπου κάποιος περνούσε, είδε μια ταμπέλα και ενδιαφέρθηκε να ενοικιάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με Έλληνα ενοικιαστή, περαστικό ή γνωστό καθώς οι ξένοι προκρατούν διαμονές μέσω των πλατφορμών πριν έρθουν.
Οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 10% των διαμονών και συμβαίνουν κυρίως σε ξενοδοχεία που έχουν φανερή ύπαρξη με ταμπέλες, ρεσεψιόν κ.λπ.
- Στην ατομική δραστηριότητα Airbnb (δηλαδή όχι εταιρεία) δεν δικαιολογούνται έξοδα όπως στις εταιρείες. Άρα τα 12.000 ευρώ ή οποιοδήποτε έσοδο από κρατήσεις δεν αφορά κέρδος.
Αν από το όποιο έσοδο, π.χ. 70 ευρώ, αφαιρεθούν τα κόστη των πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.) που είναι περίπου στο 3% με 15% (π.χ. 5-7 ευρώ ημερησίως), συν τα κόστη ενέργειας περίπου 10% (π.χ. 5-7 ευρώ ημερησίως), συν τα κόστη αναλωσίμων, καθαρισμών περίπου 10% (π.χ. 5-7 ευρώ ημερησίως), συν τη φορολογία 15% (π.χ. 7-10 ευρώ ημερησίως), συν τις φθορές-αντικαταστάσεις εξοπλισμού κ.λπ., το όποιο έσοδο περιορίζεται στο 50% και πιο κάτω (35 ευρώ στο παράδειγμα της κράτησης των 70 ευρώ).
Και καταλήγει (ορθά κατά τη γνώμη μας) o theokal: “…κατόπιν αυτών προκύπτει το συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να αυξήσει τα έσοδα της από τη φορολογία κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια σε βάρος των πολιτών που θα καλούνται πλέον να πληρώνουν φόρο εταιρείας 22% χωρίς να έχουν τα ευεργετήματα των εταιρειών…”.
Ποιος ο λόγος της μεταφοράς των παραπάνω (αποκαλυπτικότατων) τοποθετήσεων και στα σημερινά χρόνια του ψευτοσοσιαλισμού που συνεχίζουμε να ζούμε;
Ότι όλες οι κρατικές “αρπαχτές” από συστήματα δήθεν ορθής φορολόγησης (με τα “περιτυλίγματα” των κινήτρων) είναι ανάμεσα σε αυτά που “ποτίζουν” και θεριεύουν τη μαύρη οικονομία στη χώρα. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Στα “μαύρα” θα περάσει και η νέα παρέμβαση του κρατισμού στη διαχείριση των ακινήτων, με πρόσχημα τη δήθεν προστασία μας… από το Airbnb.