Ο κόσμος εισέρχεται στην τρίτη πυρηνική εποχή, προειδοποιεί ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού

Η εκτίμηση του Radakin ακολουθεί την ξεχωριστή κατηγορία του ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία βοηθά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τρίτης πυρηνικής εποχής με «σχεδόν παντελή απουσία» κιγκλιδωμάτων για την ασφάλειά του. Ο ναύαρχος σερ Τόνι Ράντακιν δήλωσε ότι αυτή η νέα εποχή, η οποία ακολούθησε την πρώτη πυρηνική εποχή του ψυχρού πολέμου και τις προσπάθειες αφοπλισμού που ακολούθησαν, είναι «πιο διφορούμενη και πιο επικίνδυνη από ό,τι έχουμε γνωρίσει στην καριέρα μας».

Το κεντρικό ερώτημα, είπε ο Radakin, ήταν αν οι δυτικές χώρες ήταν «σε θέση να αναγνωρίσουν ότι μια εποχή έχει τελειώσει και μια άλλη έχει αρχίσει». «Καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται; Και έχουμε επαρκή κίνητρα για να ανταποκριθούμε;» δήλωσε ο Radakin σε διάλεξη που έδωσε την Τετάρτη στη δεξαμενή σκέψης Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

«Βρισκόμαστε στην αυγή μιας τρίτης πυρηνικής εποχής … που ορίζεται από … την εξάπλωση των πυρηνικών και των διασπαστικών τεχνολογιών και τη σχεδόν πλήρη απουσία των αρχιτεκτονικών ασφαλείας που προηγήθηκαν», πρόσθεσε. Η ζοφερή εκτίμηση του Ράντακιν ήρθε καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κατηγόρησε νωρίτερα την Τετάρτη τη Ρωσία ότι βοηθά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας με αντάλλαγμα την αποστολή στρατευμάτων από την Πιονγκγιάνγκ για να πολεμήσει την Ουκρανία.

Ο Ράντακιν χαρακτήρισε την ανάπτυξη χιλιάδων βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας ως την «πιο εξαιρετική εξέλιξη της χρονιάς» και προειδοποίησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη. Πρόσθεσε ότι το αμυντικό σύμφωνο της Μόσχας με την Πιονγκγιάνγκ «θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανταλλαγή της πιο ευαίσθητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας» μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από αρκετές βασικές συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών τα τελευταία χρόνια και μόνο μία – η συνθήκη New Start – είναι σε ισχύ.

Η λήξη της συνθήκης το 2026 θα πέσει στη μέση της δεύτερης θητείας του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Ρωσία ανέστειλε πέρυσι τη συμμετοχή της στη Νέα Έναρξη, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, εκτοξευτών και βομβαρδιστικών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο υπογράφοντες, αλλά δήλωσε επίσης ότι θα τηρήσει προς το παρόν τα όριά της.

Ο Radakin ανέφερε επίσης την πυρηνική ανάπτυξη της Κίνας και τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας ως αιτίες ανησυχίας. Παρά τις δυσοίωνες παρατηρήσεις του, ο Radakin δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλείς από άμεση επίθεση από τη Ρωσία. Η Μόσχα δεν θα εξαπέλυε μια τέτοια επίθεση επειδή «γνωρίζει ότι η απάντηση θα ήταν συντριπτική, είτε συμβατική είτε πυρηνική, [επειδή] η στρατηγική αποτροπής του ΝΑΤΟ λειτουργεί», είπε.

Ο Radakin τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να διατηρηθεί ισχυρό και να ενισχυθεί απέναντι σε μια πιο επικίνδυνη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η διεθνής πυρηνική τάξη έχει διατηρηθεί από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επεκτείνει την πυρηνική τους ομπρέλα στους συμμάχους για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. «Αυτό πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο Radakin.

Υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι της διάδοσης των πυρηνικών όπλων ήταν μόνο το πιο προφανές σύμπτωμα αυτού που αποκάλεσε «ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο». Ο Radakin δήλωσε: «Ο κόσμος είναι πολύ επικίνδυνος: «Πρέπει να αισθανθούμε τον κίνδυνο τραγωδίας για να διασφαλίσουμε ότι θα τον αποφύγουμε, και αυτός ο κίνδυνος τραγωδίας αυξάνεται. Ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος, οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες. Αλλά έχουμε την ικανότητα, τις δομές και τον χρόνο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Είναι δική μας επιλογή».

John Paul Rathbone, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο