Ο Λίβανος πλησιάζει στον επόμενο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σε μια δοκιμασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας

Ο διαχειριστής πλούτου που υποστηρίζεται από την οικονομική ελίτ είναι ο επικρατέστερος στην κούρσα που θα μπορούσε να επηρεάσει το αν η κυβέρνηση θα αναβιώσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου πρόκειται να επιλέξει τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας μετά από μια βρώμικη μάχη που δίχασε τη νεοσύστατη κυβέρνηση της χώρας και δοκίμασε τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση της φορτωμένης από την κρίση οικονομίας.

Μετά από μια κούρσα εβδομάδων που σημαδεύτηκε από λασπολογία και κατηγορίες για ξένη ανάμειξη, ο διαχειριστής περιουσίας Karim Souaid αναδείχθηκε επικρατέστερος, σύμφωνα με διάφορους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Ο έμπειρος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων είναι ο υποψήφιος επιλογής της τραπεζικής ελίτ του Λιβάνου, λένε, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον διευθυντή Μέσης Ανατολής του ΔΝΤ Τζιχάντ Αζούρ, τον οικονομολόγο Τζαμίλ Μπαζ και τον πρώην υπουργό Εργασίας Καμίλ Αμπουσλεϊμάν, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να διεξαγάγει ψηφοφορία ήδη από την Πέμπτη.

Ο επόμενος διοικητής της Banque du Liban (BdL) θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι εκτιμώμενες απώλειες ύψους 70 δισ. δολαρίων σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του Λιβάνου το 2019.

Ο νικητής θα είναι σε θέση να επηρεάσει το αν θα προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το ΔΝΤ, όπως η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τροποποίηση των κανονισμών για το τραπεζικό απόρρητο. Θα πρέπει επίσης να εργαστεί για να ξεκλειδώσει την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια για επενδύσεις και ανοικοδόμηση από τις δυτικές και περιφερειακές κυβερνήσεις μετά τον καταστροφικό πρόσφατο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χιζμπολάχ.

Η υποψηφιότητα του Σουέιντ έχει αναδειχθεί ως μία από τις πρώτες πηγές διχόνοιας στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Λιβάνου, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο υποσχόμενη να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και να τερματίσει την πολιτική παράλυση και την οικονομική δυσπραγία.

Ο πρόεδρος Τζόζεφ Αούν πίεσε για την υποψηφιότητα του Σουέιντ, υποστηρίζοντας ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν, ενώ ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ έχει εκφράσει επιφυλάξεις.

Πέρυσι, ο Λίβανος τέθηκε στον «γκρίζο κατάλογο» του παγκόσμιου παρατηρητηρίου για τα οικονομικά εγκλήματα, επειδή δεν αντιμετώπισε τις ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος.

Ο Nasser Saidi, πρώην υπουργός και υποδιοικητής του BdL, προειδοποίησε ότι ισχυρές ομάδες συμφερόντων ασκούσαν υπερβολική επιρροή στη διαδικασία επιλογής. «Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό: δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ ο Λίβανος να προσπαθούν επίσης να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τομέα», δήλωσε.

«Πώς θα πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι μπορεί να εμπιστευτεί το τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου και να παράσχει στη χώρα τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση [μετά τον πόλεμο];»

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το γραφείο του προέδρου δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα.

Ο Souaid θα αντικαταστήσει τον προσωρινό διοικητή Wassim Mansouri, ο οποίος επιβλέπει την τράπεζα από τότε που ο βετεράνος Riad Salameh – ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ευρέως για την οικονομική κατάρρευση – παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2023. Ο Salameh έχει έκτοτε συλληφθεί με κατηγορίες σχετικά με μια σειρά οικονομικών εγκλημάτων, τις οποίες αρνείται.

Η οικονομική κρίση του Λιβάνου είχε τις ρίζες της σε χρόνια κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και στη συνέχεια επιδεινώθηκε από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, την πανδημία του Κόβιντ-19 και τον πόλεμο με το Ισραήλ. Από το 2019, η αξία του νομίσματος έχει καταρρεύσει κατά 95%, η τραπεζική κρίση έχει αποκόψει τους ανθρώπους από τις αποταμιεύσεις τους και δεν έχει γίνει καμία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Ο πρωθυπουργός Σαλαμ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία του 2022 με το ΔΝΤ, η οποία περιλαμβάνει δανειακή διευκόλυνση ύψους 3 δισ. δολαρίων, καθώς και την ιδιοποίηση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα των τραπεζών που τηρούνται στην BdL.

Αλλά οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ έχουν αντιταχθεί σταθερά από το σκληροπυρηνικό τμήμα του τραπεζικού λόμπι της χώρας, την Ένωση Τραπεζών του Λιβάνου, η οποία έχει εκστρατεύσει υπέρ του χρεοκοπημένου κράτους να επωμιστεί το βάρος της κρίσης με τη ρευστοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η κούρσα για τη θέση του διοικητή της τράπεζας έχει διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ άλλων σε συναντήσεις μεταξύ των υποψηφίων και των στελεχών του Λευκού Οίκου και των Ηλυσίων, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Οι προσπάθειες άσκησης πίεσης των τραπεζών καθοδηγήθηκαν από τον Antoun Sehnaoui, τον ισχυρό κύριο μέτοχο μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Λιβάνου, της Société Générale de Banque au Liban, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Sehnaoui δεν ήταν δυνατόν να προσεγγιστεί για σχόλια.

Ο Souaid είναι διευθύνων σύμβουλος της Growthgate Capital, μιας ιδιωτικής επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Μπαχρέιν, την οποία ίδρυσε το 2007.

Ο προεδρικός σύμβουλος Varouj Nerguizian συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Growthgate μαζί με τον γιο του πρώην πρωθυπουργού Najib Mikati, κάτι που οι επικριτές του Souaid υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκεται πολύ κοντά στους μεσίτες εξουσίας του Λιβάνου.

«Στο πρόσωπο του Souaid, οι τράπεζες βλέπουν κάποιον που είναι φιλικός προς αυτές και εχθρικός προς το ΔΝΤ», δήλωσε Λιβανέζος πολιτικός που αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του Souaid.

Σε πρόσφατες ιδιωτικές συναντήσεις με διπλωμάτες και Λιβανέζους πολιτικούς, ο Σουέιντ είπε ότι θα περιορίσει την παρέμβαση του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την κυριαρχία του Λιβάνου, σύμφωνα με έναν δυτικό διπλωμάτη και δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Είπε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της BdL για να αποζημιώσει τους καταθέτες και θα μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών καθώς και την αναθεώρηση του τραπεζικού απορρήτου, είπαν οι άνθρωποι.

Ο Σουέιντ έχει υποστηρίξει δημοσίως ορισμένες από αυτές τις πολιτικές, μεταξύ άλλων χρηματοδοτώντας και υποστηρίζοντας ένα έγγραφο του 2023 – το οποίο επικρίθηκε από τους μεταρρυθμιστές – το οποίο συνιστούσε σημαντικό κούρεμα που θα τοποθετούσε το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στους καταθέτες.

Ο Souaid δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχόλια.

Οι υποστηρικτές του Αζούρ, διευθυντή του ΔΝΤ στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζουν ότι είναι σε καλύτερη θέση να χειριστεί τη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία λόγω του ιστορικού του, ενώ άλλοι υποψήφιοι φέρνουν μια σειρά από κυβερνητική, οικονομική ή τραπεζική εμπειρία.

Ωστόσο, οι επικεφαλής διαφόρων λιβανέζικων οργανώσεων δημόσιας πολιτικής δήλωσαν αυτή την εβδομάδα σε ανακοίνωσή τους ότι δεν πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος θα επιλεγεί με βάση τα προσόντα του και όχι με βάση τις «πελατειακές σχέσεις» και το «εμπόριο αλόγων».

«Αυτή είναι η στιγμή της κρίσης του Λιβάνου», έγραψαν. «Ο διορισμός ενός νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας δεν αφορά μόνο την οικονομική ανάκαμψη – είναι μια δοκιμασία της αποφασιστικότητας της νέας ηγεσίας να ξεφύγει από το παρελθόν».

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο