Ο λόγος που τα μετρητά της Berkshire Hathaway βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά

Berkshire

Buffett

Η εταιρεία του Warren Buffett μπορεί να έχει ρεκόρ μετρητών, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο διάσημος επενδυτής πιστεύει ότι το χρηματιστήριο είναι υπερτιμημένο.

Είναι σημαντικό να το επισημάνουμε αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αφήγηση που έχει προκύψει μετά την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της εταιρείας του Buffett, Berkshire Hathaway BRK. A, +0,29% BRK. B, +0,29%. Ορισμένοι οικονομικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι το τεράστιο ταμειακό απόθεμα του ομίλου – πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ στην σχεδόν 60χρονη ιστορία της εταιρείας – δείχνει ότι ο Buffett δυσκολεύεται περισσότερο από ποτέ να βρει υποτιμημένες εταιρείες για να εξαγοράσει. Αν είναι έτσι, αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι επικίνδυνα υπερτιμημένη.

Ωστόσο, αν τοποθετηθεί στο σωστό πλαίσιο, το τρέχον επίπεδο μετρητών της Berkshire δεν είναι εξαιρετικό. Ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού της εταιρείας, το επίπεδο αυτό είναι σχεδόν ακριβώς ίσο με τον ιστορικό μέσο όρο της. Σκεφτείτε το ως εξής: Επειδή η Berkshire έχει αναπτυχθεί ως εταιρεία, ένα σταθερό ποσοστό κατανομής σε μετρητά μεταφράζεται σε ένα αυξανόμενο ποσό σε δολάρια που διακρατείται σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Το μόνο που μπορεί να μας λέει το αυξανόμενο απόθεμα μετρητών της Berkshire είναι ότι η εταιρεία είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν κάποτε.

Όπως μπορείτε να δείτε από το παρακάτω διάγραμμα, αν και η κατανομή μετρητών της Berkshire δεν ήταν σταθερή, κυμάνθηκε σε ένα στενό εύρος. Η πιο πρόσφατη κατανομή της Berkshire – 15,7% – δεν διαφέρει ουσιαστικά από τον μέσο όρο του 15,5% από το 2011.

Buffett

Το διάγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα διάγραμμα του S&P 500 SPX, το οποίο δείχνει ότι οι μεταβολές στο επίπεδο μετρητών της Berkshire δεν συσχετίζονται αντιστρόφως ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Μια τέτοια αντίστροφη συσχέτιση θα υπήρχε εάν η κατανομή των μετρητών του Buffett αντανακλούσε μια αντίθετη αντίδραση σε μια υπερτιμημένη ή υποτιμημένη αγορά. Αντίθετα, συχνά υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ των δύο σειρών. Κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς του 2022, για παράδειγμα, η κατανομή μετρητών μειώθηκε – αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση τη θεωρία ότι η κατανομή αντανακλά έναν αυξανόμενο αριθμό ευκαιριών στη Wall Street.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Buffett είναι κακός χρονομέτρης της αγοράς. Εξάλλου, δεν πιστεύει εξαρχής στον συγχρονισμό της αγοράς. Οι διακυμάνσεις στο επίπεδο των μετρητών της Berkshire οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε άλλους παράγοντες που δεν σχετίζονται με το συγχρονισμό της αγοράς. Η μείωση της κατανομής μετρητών της εταιρείας το 2022, για παράδειγμα, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την εξαγορά της Allegheny Corp. έναντι 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά.

Το συμπέρασμα Παρόλο που ο Warren Buffett μπορεί να πιστεύει ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι υπερτιμημένη, δεν μπορείτε να το συμπεράνετε αυτό από την τρέχουσα κατανομή της Berkshire σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.

Ένα ευρύτερο συμπέρασμα από αυτή τη συζήτηση είναι η αξία της υιοθέτησης μιας σκεπτικιστικής στάσης απέναντι στους ισχυρισμούς της Wall Street. Δεν είναι όλες παραπλανητικές, αλλά πολλές από αυτές είναι – ακόμη και αυτές που επιφανειακά φαίνονται συναρπαστικές.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο