O «μακροβιότερος» καρχαρίας που ζει από το 1627 βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πίσω στο 2016, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια μελέτη για τους καρχαρίες της Γροιλανδίας, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι τα μακροβιότερα σπονδυλωτά που είναι γνωστά στη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
- Και πράγματι, οι ειδικοί βρήκαν έναν καρχαρία που περιπλανιόταν στα ίδια νερά από το 1627, αλλά πώς κατάφεραν να κάνουν μια τέτοια ανακάλυψη;
Αρχικά, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο γνωστή ως ραδιοχρονολόγηση για να υπολογίσουν την ηλικία των 28 ζώων που μελετούσαν. Και με αυτό τον τρόπο, έκαναν την εκπληκτική ανακάλυψη ότι ένα θηλυκό από τα ζώα που μελετούσαν ήταν περίπου 400 ετών.
Ο Julius Nielsen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Περιμέναμε ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ασυνήθιστο ζώο, αλλά νομίζω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα εξεπλάγησαν πολύ όταν έμαθαν ότι οι καρχαρίες ήταν τόσο μεγάλοι ηλικιακά όσο ήταν».
Παρά την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα ήταν ποτέ δυνατό, η ομάδα των ειδικών ανακάλυψε έναν έξυπνο τρόπο για να υπολογίσει την ηλικία του καρχαρία.
Εξηγώντας τη μέθοδο, ο Nielsen αποκάλυψε: «Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καρχαρίες που έχουν δει ποτέ. Ο οφθαλμικός φακός του καρχαρία της Γροιλανδίας αποτελείται από ένα εξειδικευμένο υλικό – και περιέχει πρωτεΐνες που είναι μεταβολικά αδρανείς. Αυτό σημαίνει ότι αφού οι πρωτεΐνες έχουν συντεθεί στο σώμα, δεν ανανεώνονται πλέον. Έτσι μπορούμε να απομονώσουμε τον ιστό που σχηματίστηκε όταν ο καρχαρίας ήταν νεογέννητος και να κάνουμε ραδιοχρονολόγηση».
Η ραδιοχρονολόγηση δεν παρέχει ακριβείς ημερομηνίες, αλλά ακόμη και με τη χαμηλότερη εκτίμηση του ερευνητή, ο καρχαρίας είναι εξαιρετικά αρχαίος.
«Ακόμη και με το χαμηλότερο μέρος αυτής της αβεβαιότητας, 272 χρόνια, ακόμη και αν αυτή είναι η μέγιστη ηλικία, θα πρέπει να θεωρείται το μακροβιότερο σπονδυλωτό», συνέχισε ο Nielsen.