Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας υποχωρεί, με νέα σημάδια οικονομικής αδυναμίας

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας υποχωρεί με νέα σημάδια οικονομικής αδυναμίας

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών της χώρας υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο

The Wall Street Journal

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο καθώς η ύφεση στον τομέα των ακινήτων συνεχίζεται.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 49,1 από 49,4 τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Σάββατο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Μια ένδειξη κάτω από 50 υποδηλώνει συστολή, ενώ μια παραπάνω δείχνει επέκταση.

Η πτώση οφείλεται εν μέρει σε παράγοντες, όπως οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και η εκτός εποχής για ορισμένες βιομηχανίες, σύμφωνα με το γραφείο στατιστικών.

Τα στοιχεία του Σαββάτου δεν προκάλεσαν έκπληξη για τους οικονομολόγους, δεδομένου των πρόσφατων δεικτών που σηματοδοτούν την αδύναμη αναπτυξιακή δυναμική και την έλλειψη του είδους των σημαντικών κινήτρων που θεωρούνται απαραίτητα για να κλονιστεί η οικονομία.

Μια οξυμένη κρίση ακινήτων, που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο, δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος και παραμένει ένας σημαντικός πονοκέφαλος για το Πεκίνο παρά τους γύρους προσπαθειών διάσωσης. Οι επενδύσεις σε ακίνητα συνέχισαν να πέφτουν, ενώ οι πωλήσεις κατοικιών δεν έδειξαν σημάδια βελτίωσης.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Σάββατο η εταιρεία παροχής δεδομένων China Real Estate Information Corp. από ένα χρόνο πριν, διευρύνοντας από την πτώση 19,7% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο. Σε μηνιαία βάση, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10%.

Οι ζοφερές προοπτικές ακινήτων ώθησαν τους οικονομολόγους της UBS να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αυτή την εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν τώρα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 4,6% και 4,0% φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα, χαμηλότερα από προηγούμενες προβλέψεις 4,9% και 4,6%. Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν τις προσδοκίες ότι η αδυναμία της αγοράς ακινήτων θα ασκήσει μεγαλύτερη επιβράδυνση στην κατανάλωση των νοικοκυριών και τη συνολική οικονομία τους επόμενους μήνες.

Η δυσφορία στην οικονομία είναι επίσης εμφανής στα δημοσιονομικά στοιχεία της Κίνας, τα οποία οι οικονομολόγοι θεωρούν ως πιο αξιόπιστο μετρητή της κινεζικής οικονομίας καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν μια ευρεία πτώση στη συλλογή φορολογικών εσόδων και πρότειναν ότι τα βασικά μεγέθη της Κίνας θα μπορούσαν να είναι πιο ανησυχητικά από ό,τι υπονοούν τα επίσημα στοιχεία ανάπτυξης, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα επί του εταιρικού εισοδήματος μειώθηκαν κατά 5,4% το πρώτο επτάμηνο του έτους. Η πτώση επαναλήφθηκε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, τα οποία έδειξαν περαιτέρω επιδείνωση των εταιρικών περιθωρίων, σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays.

«Με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση να επιδεινώνει τα ζητήματα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, οι πόλεμοι τιμών ή οι μειώσεις τιμών γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες σε όλους τους κλάδους, με πολλούς να βλέπουν συγκρίσιμα προϊόντα και έντονο ανταγωνισμό», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Barclays. «Η πτώση των κερδών πιθανότατα θα οδηγήσει σε περικοπές μισθών και απολύσεις, προκαλώντας κακή κατανάλωση», πρόσθεσαν.

Σημάδια άγχους στην αγορά εργασίας έχουν ήδη εμφανιστεί στη μείωση των εσόδων από τον ατομικό φόρο εισοδήματος. Αν και αυτός ο φόρος καλύπτει μόνο το 13% του εργατικού δυναμικού της Κίνας, η πτώση του υποδηλώνει, ωστόσο, επιδείνωση της αγοράς εργασίας για τις ομάδες υψηλότερου εισοδήματος, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Barclays.

Ορισμένοι βασικοί δείκτες στην ένδειξη PMI του Αυγούστου σηματοδοτούσαν επίσης επιδείνωση. Ο υποδείκτης παραγωγής υποχώρησε και πάλι σε συρρίκνωση τον Αύγουστο, υποχωρώντας στο 49,8 τον Αύγουστο από 50,1 τον Ιούλιο, ενώ για τις συνολικές νέες παραγγελίες μειώθηκε στο 48,9 από 49,3. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στο 48,1 από το 48,3 του Ιουλίου.

Ο υποδείκτης για νέες παραγγελίες εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 48,7 τον Αύγουστο, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 για τέσσερις συνεχείς μήνες, προμηνύοντας έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης που βοήθησε στην αντιστάθμιση της υποτονικής εγχώριας ζήτησης τους τελευταίους μήνες. Εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών διαφωνιών για την πλημμύρα φθηνών κινεζικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά, οι οικονομολόγοι λένε ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός σε άλλα μέρη του κόσμου απειλεί να επιβαρύνει τις εξαγωγές.

Βιομηχανικά, οι δραστηριότητες κατασκευής υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού της Κίνας ανέκαμψαν σε επέκταση αυτόν τον μήνα καθώς το Πεκίνο διπλασίασε την προσπάθειά του να αναπτύξει προηγμένη κατασκευαστική ικανότητα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της οικονομικής ζωτικότητας της χώρας. Αντίθετα, ο υποδείκτης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μειώθηκε στο 46,4 από 48,6 τον Ιούλιο, μια αξιοσημείωτη πτώση που σύμφωνα με το στατιστικό γραφείο ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση των επικεφαλίδων.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους από τους παραδοσιακούς βιομηχανικούς τομείς της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αρχές τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο διέκοψε τις εγκρίσεις για χαλυβουργίες για την κατασκευή νέων εργοστασίων, καθώς έμοιαζε να χαλιναγωγήσει την υπερκατανάλωση χάλυβα που συμπίεσε τον κλάδο καθώς οι τιμές μειώθηκαν. Μη μπορώντας να βρουν αρκετούς καταναλωτές στο σπίτι για την ετήσια παραγωγή τους περίπου 1 δισεκατομμυρίου τόνων χάλυβα, οι Κινέζοι παραγωγοί προσπαθούν να εξάγουν το δρόμο τους από το πρόβλημα, τροφοδοτώντας τις εμπορικές εντάσεις.

Η πολύμηνη συρρίκνωση στον τεράστιο μεταποιητικό τομέα της Κίνας, σε συνδυασμό με πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν υποτονική εγχώρια ζήτηση και παρατεταμένες αποπληθωριστικές πιέσεις, έχει ωθήσει ορισμένους οικονομολόγους να αναρωτηθούν εάν το Πεκίνο κάνει λάθος που δεν εφαρμόζει πιο τολμηρά μέτρα τόνωσης.

Οι κινέζοι φορείς χάραξης πολιτικής φαίνονται «παράλυτοι», δήλωσε ο Yan Wang, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών και στρατηγικής για την Κίνα στην εταιρεία ερευνών Alpine Macro με έδρα το Μόντρεαλ, μετά από ένα πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα. Φαίνεται να τους λείπει μια συνεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων οικονομικών προκλήσεων της χώρας, έγραψε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες αυτή την εβδομάδα. Ακόμη και τα αποσπασματικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι ad hoc και διστακτικά, πρόσθεσε ο Wang.

«Ουσιαστικά, το Πεκίνο επαναλαμβάνει το κλασικό λάθος πολιτικής που έκανε η Ιαπωνία μετά την έκρηξη των φούσκας περιουσιακών στοιχείων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με κίνδυνο να πέσει η οικονομία σε παρατεταμένο στασιμοπληθωρισμό», είπε ο Wang.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Ιαπωνία έδωσε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων για την εξισορρόπηση της οικονομίας της αντί να προσφέρει μεγαλύτερη χαλάρωση για να εξαλειφθούν οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές διακυμάνσεις, οι οποίες οι οικονομολόγοι λένε ότι τελικά οδηγούν σε εκτεταμένη ύφεση.

Για να αποφύγει μια παρόμοια μοίρα, ο Wang είπε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να εφαρμόσει τολμηρά μέτρα τόνωσης για να τονώσει τη ζήτηση, παράλληλα με αποφασιστικά προγράμματα ελάφρυνσης του χρέους για τις τοπικές κυβερνήσεις. Το Πεκίνο πρέπει επίσης να δείξει στον κόσμο ότι η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που είναι προσανατολισμένες στην αγορά με αξιόπιστο τρόπο, είπε.

Ο μη μεταποιητικός PMI της Κίνας, ο οποίος καλύπτει τόσο τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών όσο και την κατασκευαστική δραστηριότητα, ανέβηκε στο 50,3 τον Αύγουστο από 50,2 τον Ιούλιο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Ο υποδείκτης που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των υπηρεσιών ανέβηκε στο 50,2 τον Αύγουστο από 50,0 τον Ιούλιο, χάρη στην ώθηση από την καλοκαιρινή βιασύνη των δαπανών. Εν τω μεταξύ, ο υποδείκτης κατασκευών υποχώρησε στο 50,6 από 51,2, παρασυρόμενος από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο