Ο Μισέλ Μπαρνιέ υπόσχεται σεβασμό σε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις» ως Γάλλος πρωθυπουργός

Ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit θα επιδιώξει να σφυρηλατήσει μια πλειοψηφία εργασίας στο κοινοβούλιο μετά την υποψηφιότητά του από τον Μακρόν

Sarah White στο Παρίσι, Financial Times

  • Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε ως γνωστό τον πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας σε μια προσπάθεια να σπάσει το μετεκλογικό πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Μπαρνιέ, 73 ετών, είναι βετεράνος των συντηρητικών Les Républicains (LR) της Γαλλίας, ένα κόμμα που ο Μακρόν επιδίωξε να βρει έναν υποψήφιο που θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει την πλειοψηφική υποστήριξη στην Εθνοσυνέλευση και που δεν θα επιδιώξει να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων του προέδρου.

Σε μια μεταβίβαση με τον προκάτοχό του Γκαμπριέλ Ατάλ, τον νεότερο πρωθυπουργό ποτέ της Γαλλίας όταν διορίστηκε στη θέση του τον Ιανουάριο σε ηλικία 34 ετών, ο Μπαρνιέ υποσχέθηκε «ρήξη και αλλαγή». Είπε ότι θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει «τα βάσανα και την αίσθηση της εγκατάλειψης και της αδικίας που υφίστανται πολλοί άνθρωποι».

«Θα χρειαστεί να ακούμε πολύ και να δείξουμε σεβασμό, μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο Μπαρνιέ σχετικά με την επικείμενη πρόκλησή του να προσπαθήσει να σφυρηλατήσει μια πλειοψηφία εργασίας με την Κάτω Βουλή της Γαλλίας, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη μεγάλη δεξιό μπλοκ.

Αν και ο Μπαρνιέ προέρχεται από ένα αντίπαλο κεντροδεξιό κόμμα, ο Μακρόν επέλεξε έναν πρωθυπουργό με σημαντική θέση στην ευρωπαϊκή σκηνή, έναν που υπηρέτησε ως επίτροπος της ΕΕ που χειριζόταν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για τέσσερα χρόνια και αργότερα ως διαπραγματευτής των Βρυξελλών με το Λονδίνο για το Brexit.

Οι πιέσεις είχαν αυξηθεί για τον Μακρόν να ορίσει πρωθυπουργό δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές που τον αποδυνάμωσαν, με το δικό του κεντρώο στρατόπεδο να χάνει έδρες προς απογοήτευση ανθρώπων όπως ο Αττάλ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον πρόεδρο σε διάφορους ρόλους από το 2017. Την Πέμπτη ο Ατάλ ευχαρίστησε τον Μακρόν, αλλά είπε ότι ήταν απογοητευμένος που έφυγε τόσο σύντομα.

Άλλες δυνάμεις δεξιά και αριστερά δεν είχαν επίσης απόλυτη πλειοψηφία σε ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο.

«Η γαλλική πολιτική βρίσκεται σε μια προβληματική κατάσταση, αλλά υπάρχει δρόμος για θεραπεία», είπε ο Attal, καλώντας τους ηγέτες να εγκαταλείψουν τις θρησκευτικές θέσεις.

Η επικείμενη προθεσμία για την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2025 στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα —ιδιαίτερα επείγουσα δεδομένης της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας— είχε προσθέσει στην ανάγκη εξόδου από το αδιέξοδο.

Ως Πρόεδρος, ο Μακρόν διορίζει τον πρωθυπουργό και θα συζητήσει τους διορισμούς του υπουργικού συμβουλίου με τον Μπαρνιέ σε αυτό που αναμένεται να είναι μια μεγάλη ανατροπή. Κορυφαία στελέχη όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ αναμένεται να αποχωρήσουν.

Το κοινοβούλιο δεν απαιτείται να εγκρίνει τον διορισμό του Μπαρνιέ, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να καταθέσουν προτάσεις μομφής για την ανατροπή μιας κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαστεί διακομματική υποστήριξη.

Ο Μακρόν βρίσκεται επίσης τώρα στη θέση να χρειάζεται υποστήριξη από το ακροδεξιό Rassemblement National (RN) της Μαρίν Λεπέν για να αντέξει η κυβέρνηση Μπαρνιέ, δεδομένου ότι η επιλογή του σηματοδοτεί μια κλίση προς τα δεξιά στην οποία αντιτίθενται τα αριστερά κόμματα στη Γαλλία.

Η Λεπέν χαιρέτισε επιφυλακτικά τον διορισμό, αν και κάποιοι από το κόμμα της είχαν επικρίνει τον Μπαρνιέ ότι ήταν ένα «απολιθωμένο» κατάλοιπο μιας εποχής πριν από τον Μακρόν.

«Ο Μπαρνιέ φαίνεται ότι πληροί τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια που απαιτούσαμε, το οποίο ήταν να έχουμε κάποιον που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και θα μπορεί να μιλά με το Εθνικό Συνάθροιση», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους. «Αυτό θα είναι χρήσιμο καθώς θα χρειαστούν συμβιβασμοί για να λυθεί η κατάσταση του προϋπολογισμού».

Κατά τη διάρκεια των πρόωρων εκλογών, κόμματα, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών από την ομάδα του Μακρόν, είχαν συνεργαστεί τακτικά σε πολλές εκλογικές περιφέρειες για να εμποδίσουν τη νίκη των υποψηφίων του RN.

Μια αριστερή συμμαχία κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά εξακολουθούσε να μην έχει πλειοψηφία. Ακολούθησαν οι κεντρώοι υποστηρικτές και σύμμαχοι του Μακρόν, ενώ το ακροδεξιό RN ήρθε τρίτο, αλλά ήταν το μεγαλύτερο ενιαίο πολιτικό κόμμα.

Ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος France Insoumise (France Unbowed), μέρος της νικηφόρας αριστερής συμμαχίας που περιελάμβανε Σοσιαλιστές και Πράσινους, κατέρριψε την υποψηφιότητα του Barnier και κάλεσε τους υποστηρικτές να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά του Μακρόν το Σάββατο.

«Μας έχουν κλέψει σε αυτές τις εκλογές», είπε ο Μελανσόν. Το Σοσιαλιστικό κόμμα είπε ότι θα επιδιώξει να εμποδίσει τον Μπαρνιέ, αν και η αριστερά δεν έχει αρκετές έδρες για να το κάνει μόνη της.

Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής στο Eurasia Group, είπε ότι το διεθνές προφίλ του Barnier θα βοηθούσε στην προσπάθεια της χώρας να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με την οικονομία και τις δημόσιες δαπάνες. Ο πρωθυπουργός έχει επίσης υπηρετήσει σε πολλές θέσεις του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών.

«Είναι ένα ασφαλές ζευγάρι χέρια που γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά, γνωρίζουν την Ευρώπη και την εγχώρια πολιτική ελίτ εντός της Γαλλίας», είπε ο Ραχμάν, προσθέτοντας ότι οι αγορές θα παρακολουθήσουν εάν οι μεταρρυθμίσεις για την εργασία και τις συντάξεις του Μακρόν θα παραμείνουν άθικτες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τον Μπαρνιέ και πρόσθεσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X: «Ο Μπαρνιέ έχει στο επίκεντρο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Γαλλίας, όπως δείχνει η μακρόχρονη πείρα του».

Ο διορισμός έρχεται μετά από μια ξέφρενη εβδομάδα κατά την οποία οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία ήρθαν και έφυγαν και ο Μακρόν ταλαιπωρήθηκε μεταξύ των επιλογών, συμπεριλαμβανομένου του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Μπαρνιέ προσπάθησε ανεπιτυχώς να γίνει υποψήφιος για την προεδρία της LR στις εκλογές του 2022 στη Γαλλία. Σε εκείνη την εκστρατεία, ο Barnier υιοθέτησε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση, προτείνοντας ένα μορατόριουμ τριών έως πέντε ετών στις αφίξεις εκτός ΕΕ στη Γαλλία και ισχυριζόμενος ότι ήταν «εκτός ελέγχου».

Η θέση εξέπληξε ορισμένους που τον γνώριζαν στις Βρυξέλλες, αλλά θα μπορούσε να κάνει το κόμμα της Λεπέν να τον δει πιο ευνοϊκά.

Τ.Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο