Ο Nasdaq έκανε το έκτο διαδοχικό του ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 το 30ο υψηλό του για φέτος

Fed

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας ο Nasdaq και ο S&P 500 καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας αλλά και για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με άλλον έναν αξιωματούχο της Federal Reserve σήμερα να κάνει λόγο για μια μείωση των επιτοκίων πριν το τέλος του έτους.

Ο Nasdaq έκανε το έκτο διαδοχικό του ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 το 30ο υψηλό του για φέτος στον απόηχο της ανακοίνωσης της Goldman Sachs ότι αναθεώρησε ανοδικά τον στόχο της για τον δείκτη στο τέλος του 2024, στις 5.600 μονάδες από 5.200 μονάδες προηγουμένως.

Σε αυτό το κλίμα οι επενδυτές ετοιμάζοντας για άλλο ένα μπαράζ μάκρο τις επόμενες ημέρες που θα τους δώσει νέα στοιχεία για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Την προσοχή των επενδυτών συνεχίζουν στο μεταξύ να συγκεντρώνουν οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Philadelphia, Patrick Harker δήλωσε σήμερα ότι βλέπει μόνο μια μείωση των επιτοκίων ως την κατάλληλη προσέγγιση για αυτό το έτος, αν και επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο είναι “πολύ καλοδεχούμενα”.

  • Ο αξιωματούχος επισήμανε πάντως ότι θέλει να δει και άλλα στοιχεία πώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%. “Αν όλα πάνε όπως έχουμε προβλέψει, νομίζω μια μείωση των επιτοκίων θα είναι η κατάλληλη προσέγγιση μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας σε εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια.

“Μάλιστα, μπορώ να δω πολύ πιθανό δύο μειώσεις ή και καμία για φέτος, αν τα στοιχεία πάνε από τη μία ή την άλλη κατεύθυνση – άρα και πάλι, όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία”.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 188,94 μονάδες ή 0,49% και έκλεισε στις 38.778,10 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 41,63 μονάδες ή 0,77% στις 5.473,23 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 168,14 μονάδες ή 0,95% στις 17.857,02 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και έξι με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple με κέρδη 4,18 δολ. ή 1,97% και κλείσιμο στα 216,67 δολ. και ακολούθησαν Intel με κέρδη 1,74% στα 30,98 δολ. και η Nike με άνοδο 1,72% στα 95,00 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η UnitedHealth Group (-1,17%)., Merck (-0,94%) και η Salesforce (-0,63%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη συρρικνώθηκε τον Ιούνιο, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο.

Ειδικότερα, ο δείκτης της Federal Reserve Bank of New York για τις γενικές επιχειρηματικές συνθήκες αυξήθηκε κατά 9,6 μονάδες στο -6, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για -10 σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί τις επόμενες ημέρες στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (Τρίτη), τις ενάρξεις κατοικιών (Πέμπτη) και την αρχική μέτρηση των δεικτών PMI της S&P (Παρασκευή).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο τίτλος της Autodesk σημείωσε άλμα 6,5% μετά από δημοσίευμα ότι η Starboard Value έχει αγοράσει μερίδιο αξίας περίπου 500 εκατ. δολ. στην εταιρεία.

Η Best Buy σκαρφάλωσε 4,6% μετά την αναβάθμιση της σύστασης από την UBS για τη μετοχή σε “buy” από “neutral”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο