Ο νέος κανονισμός διώχνει και τους τελευταίους μικροεπενδυτές από το Χ.Α

 • Ο νέος κανονισμός διώχνει και τους τελευταίους μικροεπενδυτές από το Χ.Α. – Ολοσχερής «αφυδάτωση» συναλλαγών στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις – Ακραία στρέβλωση με το 95% του τζίρου στο «γκέτο» του FTSE 25 – Σε αποδρομή μεσαία και μικρή αποτίμηση!
 • Είναι γεγονός πως σχεδόν το 1/3 των μετοχών του ταμπλό είτε δεν ανοίγει, είτε κάνει μηδαμινές συναλλαγές, ενώ το 70% με 80% του τζίρου επικεντρώνεται σε 5-6 μετοχές τραπεζών και blue chips.
 • Διαρκής μείωση των συναλλαγών καταγράφεται στις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Mid Cap να έχει κάνει το τελευταίο διήμερο αρνητικό ρεκόρ 7-8 μηνών, με τις είκοσι μετοχές που τον απαρτίζουν, να κάνουν τζίρο κάτω από 3 εκατ. ευρώ συνολικά.

  Η μείωση των συναλλαγών στις μετοχές μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι ένα σύμπτωμα που μαστίζει την ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια, όμως το τελευταίο διάστημα υπάρχει περαιτέρω έξαρση αυτής της στρέβλωσης, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς οφείλεται στο νέο κανονισμό που έχει φέρει η διοίκηση του Χ.Α.

  Η μεγάλη σύγχυση που υπάρχει στην αγορά για το ποιες μετοχές θα τεθούν στο περιθώριο, ποιες θα υποβιβαστούν και ποιες θα οδηγηθούν προς την έξοδο, έχει προξενήσει μεγάλο κακό στο ευρύτερο ταμπλό του Χ.Α., με τους λίγους εναπομείναντες επενδυτές, είτε να «σκοτώνουν» τις μετοχές τους, είτε να σταματούν ακόμη και αυτές τι λίγες κινήσεις που έκαναν έως πρότινος.

  Αυτό που διακρίνει κανείς τελευταία, είναι μια ολοένα και μεγαλύτερη… φοβία στα μικρομεσαία χαρτιά, που έχουν μειώσει κι άλλο τους όγκους και τους τζίρους τους, ενώ «κρεμάνε» με μεγαλύτερη ευκολία χαμηλότερα.

 • Όπως τονίζει στο Radar.gr παράγοντας της αγοράς, «ο νέος κανονισμός του Χ.Α. και η ευρύτερη σύγχυση που επικρατεί για το ποιες μετοχές θα βρεθούν εκτός αγοράς ή ποιες θα υποβαθμιστούν στην Εναλλακτική Αγορά, έχει φέρει ανασφάλεια και φοβία στα μικρομεσαία χαρτιά».Ο ίδιος σημειώνει πως (ασχέτως προθέσεων) σχεδόν όλες οι αλλαγές κανονισμών στο ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία 20ετία έχουν συμβάλει στην περαιτέρω αποστείρωση της αγοράς, εξοβελίστηκαν οι μικροί, δαιμονοποιήθηκε σχεδόν σύσσωμη η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα όλη η ρευστότητα να έχει κλειδώσει στην… ελίτ του FTSE 25.

  Είναι γεγονός πως σχεδόν το 1/3 των μετοχών του ταμπλό είτε δεν ανοίγει, είτε κάνει μηδαμινές συναλλαγές, ενώ το 70% με 80% του τζίρου επικεντρώνεται σε 5-6 μετοχές τραπεζών και blue chips. Με τέτοια χαρακτηριστικά, ασφαλώς αναβάθμιση του Χ.Α. στις ώριμες αγορές δεν μπορεί να γίνει.

  Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενεργοί κωδικοί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, παραμένουν στάσιμοι με μικρές διαφοροποιήσεις.

 • Φαύλος κύκλος απαξίωσης

  Τα ανωτέρω στοιχεία με την κατανομή των συναλλαγών δείχνει ανάγλυφα τις μεγάλες παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου που έχει καταντήσει μια αγορά 10-15 μετοχών, ενώ όλο το υπόλοιπο ταμπλό αφυδατώνεται από έλλειψη όγκων, τζίρων και ενδιαφέροντος.

  Δεκάδες μετοχές καλών και πολύ κερδοφόρων εταιρειών μικρομεσαίας αποτίμησης μένουν στα αζήτητα με 50 – 100 ή 1.000 τεμάχια την ημέρα, εγκλωβισμένες σε έναν φαύλο κύκλο που κρατάει χρόνια, έχοντας απομονώσει πλήρως από την αγορά το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

  Περίπου τα 2/3 των μετοχών είναι ωσεί παρών στο ταμπλό, με ελάχιστες συναλλαγές και μηδενική εμπορευσιμότητα, καθώς Έλληνες επενδυτές δεν υπάρχουν σε ικανή μάζα, με τους ενεργούς κωδικούς εδώ και πολλά χρόνια να κυμαίνονται από 18.000 έως 30.000, ενώ τα ξένα χαρτοφυλάκια δεν επιχειρούν ποτέ πέραν της «κάστας» του FTSE 25 λόγω εμπορευσιμότητας.

  Έτσι, ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται, μετοχές απαξιώνονται, αξίες καταποντίζονται, η αγορά παρακμάζει οπότε ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες εισηγμένων συνειδητοποιούν ότι λόγος συμμετοχής σε μια… άρρωστη και μονοσήμαντη αγορά, δεν υπάρχει, δρομολογώντας την αποχώρησή τους από το ταμπλό.

  Μια κατάσταση θνησιγενή που «αδικεί» τόσο τα αποτελέσματα των εισηγμένων αλλά και το σύνολο του εγχώριου επιχειρείν, αλλά συνάμα μια κατάσταση που δεν αντιπροσωπεύει την πορεία της οικονομίας, η οποία βαδίζει σε βελτιωμένα μονοπάτια, όπως όλα τα στοιχεία μαρτυρούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο