Ο Masoud Pezeshkian χρησιμοποιεί την πρώτη συνέντευξη Τύπου για να αρνηθεί την αποστολή πυραύλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, έχει σηματοδοτήσει ένα νέο άνοιγμα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά με τα δυτικά έθνη και αρνήθηκε ότι η χώρα του είχε προμηθεύσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από επτά εβδομάδες.
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου με τοπικά και ξένα ΜΜΕ, υπερασπίστηκε τους ισχυρούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι σε μια εποχή που η Ισλαμική Δημοκρατία αγωνιζόταν κάτω από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, η Ρωσία παρείχε κρίσιμη υποστήριξη.
«Κάποιες [στρατιωτικές] ανταλλαγές μπορεί να είχαν συμβεί στο παρελθόν και δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο για να γίνει αυτό», είπε ο Πεζεσκιάν σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη τη Δευτέρα. Αλλά «αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι [η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία] δεν συνέβη από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία κατηγόρησαν το Ιράν ότι προμήθευε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, προκαλώντας την ανακοίνωση νέου γύρου κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία αναμένεται να αναπτύξει τους νέους πυραύλους, οι οποίοι έχουν μέγιστο βεληνεκές 75 μίλια (120 χιλιόμετρα), εντός εβδομάδων. Σύμφωνα με τον Blinken, αυτό θα παρείχε στη Μόσχα «πρόσθετη ικανότητα και πρόσθετη ευελιξία», επιτρέποντάς της να διατηρήσει τους άλλους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της για βαθύτερους στόχους εντός της Ουκρανίας.
Ο Πεζεσκιάν, ο οποίος εξελέγη σε μια σκληρή κούρσα εναντίον του σκληροπυρηνικού αντιπάλου του τον Ιούλιο, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την ειρήνη αντί για τον πόλεμο στον κόσμο και ότι ήταν έτοιμη να εξετάσει την επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά του προγράμματα, παρόμοια με τη συμφωνία που υπέγραψε το Ιράν με τον κόσμο εξουσίες το 2015.
Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία και επέβαλε σκληρές κυρώσεις στο Ιράν. Σε απάντηση, η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60 τοις εκατό καθαρότητας – κοντά στην ποιότητα όπλων – για περισσότερα από τρία χρόνια.
«Αναζητούμε επιστροφή στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας [2015]. Αν σταματήσουν, θα σταματήσουμε και εμείς. Εάν δεσμευτούν στη συμφωνία, θα είμαστε και εμείς», είπε ο Πεζεσκιάν. «Δεν επιδιώκουμε πυρηνικά [όπλα]. Αλλά δεν θα υποκύψουμε στην πίεση».
Ο 69χρονος πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να βρεθούμε υπό κυρώσεις και δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν», ενώ προέτρεψε τις ΗΠΑ «να σεβαστούν τα δικαιώματα του λαού μας και να μην συνωμοτήσουν». Είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα είναι «δεσμευμένη στις συμφωνίες της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».
Δυτικοί διπλωμάτες επιμένουν ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι πεπεισμένοι ότι το Ιράν συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας και λένε ότι αυτό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα επίτευξης νέας πυρηνικής συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ, οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν κάνει την υπογραφή μιας νέας πυρηνικής συμφωνίας ακόμη πιο περίπλοκη από ό,τι ήταν το 2015. Οι κίνδυνοι ενός εκτεταμένου περιφερειακού πολέμου κλιμακώθηκαν όταν ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Pezeshkian στην Ιούλιος. Το Ιράν κατηγόρησε τη δολοφονία στο Ισραήλ και υποσχέθηκε αντίποινα τη στιγμή και τον τόπο που επέλεξε.
«[Το Ισραήλ] ήθελαν να μας παρασύρουν σε έναν περιφερειακό πόλεμο, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε», είπε, αναφερόμενος στη δολοφονία του Χανίγιε.
Ο Pezeshkian χρησιμοποιεί διπλωματία σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσει την εικόνα του Ιράν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Επέλεξε το Ιράκ ως το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα και ήταν ο πρώτος Ιρανός πρόεδρος που επισκέφτηκε την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, όπου εντυπωσίασε τους οικοδεσπότες του μιλώντας κουρδικά. Επισκέφτηκε επίσης την σιιτική πόλη Βασόρα, όπου φόρεσε την παραδοσιακή ρόμπα που του είχαν δώσει οι ηγέτες των σιιτών φυλών.
Ο Πεζεσκιάν θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα για να δώσει την πρώτη του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να ασκήσει κριτική στο Ισραήλ για τον πόλεμο της Γάζας, αλλά θα διερευνήσει επίσης την πιθανότητα ανανέωσης των διαπραγματεύσεων με τη Δύση.
Τ.Σ