Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία του

Η προσέγγιση έρχεται καθώς το Πεκίνο αναζητά σαφήνεια για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον υπό την επερχόμενη κυβέρνηση

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία του τον Ιανουάριο, σε μια πρώιμη ένδειξη ότι σκοπεύει να επαναλάβει τη δέσμευση υψηλού επιπέδου με τον Κινέζο ηγέτη που σημάδεψε την πρώτη του θητεία.

Η Καρολίν Λέβιτ, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Πέμπτη στο Fox News ότι ο Τραμπ θέλει να δημιουργήσει έναν «ανοιχτό διάλογο» με χώρες που ήταν αντίπαλοι των ΗΠΑ, όχι μόνο με συμμάχους και εταίρους.

«Το είδαμε αυτό στην πρώτη του θητεία. Δέχθηκε πολλές επικρίσεις γι’ αυτό, αλλά οδήγησε στην ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με οποιονδήποτε και θα βάζει πάντα τα συμφέροντα της Αμερικής πάνω απ’ όλα», δήλωσε ο Leavitt.

Ο Leavitt δήλωσε ότι «θα καθοριστεί» αν ο Xi θα αποδεχθεί την πρόσκληση. Η κινεζική πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η πρόσκληση έρχεται καθώς το Πεκίνο προετοιμάζεται για μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε ο Τραμπ εναντίον της Κίνας το 2018. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη απειλήσει να επιβάλει δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις εισφορές που επέβαλε στα προϊόντα της χώρας κατά την πρώτη του θητεία.

Ο Τραμπ θα αναλάβει τα καθήκοντά του ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν κοντά στη χειρότερη κατάστασή τους από τότε που οι χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1979.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν και την εξαναγκαστική δραστηριότητα προς χώρες όπως οι Φιλιππίνες στον Ινδο-Ειρηνικό. Η Κίνα με τη σειρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις σχετικά με την Ταϊβάν και είναι θυμωμένη με τους αμερικανικούς ελέγχους των εξαγωγών που έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν δυσκολότερο για τον κινεζικό στρατό να χρησιμοποιήσει αμερικανική τεχνολογία για τον εκσυγχρονισμό του.

Ο Τραμπ έχει επίσης επιλέξει αρκετούς εξαιρετικά γερακιώτικους αξιωματούχους για να υπηρετήσουν σε κορυφαίους ρόλους εθνικής ασφάλειας. Έχει δηλώσει ότι θα διορίσει τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ένα από τα πιο ηχηρά γεράκια της Κίνας στο Κογκρέσο, για υπουργό Εξωτερικών και προτίθεται να διορίσει τον Μάικ Γουόλτς, βουλευτή της Φλόριντα και πρώην πράσινο μπερέ, ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ είχε μια περίπλοκη σχέση με την Κίνα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Φλέρταρε τον Σι το 2017 προτού ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο το επόμενο έτος. Αλλά το 2020 τήρησε σκληρή στάση σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, καθώς κατηγόρησε το Πεκίνο για την πανδημία του Κόβιντ-19, η οποία προέκυψε από τη Γουχάν.

Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν τους τελευταίους μήνες απεγνωσμένα να προσδιορίσουν τι θέλει να επιτύχει ο Τραμπ στις σχέσεις του με την Κίνα και αν θέλει να πιέσει για κάποιου είδους συμφωνία με τον Σι, μεταξύ άλλων και στο εμπόριο. Αρκετοί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην ομάδα του Τραμπ δήλωσαν ότι ανέμεναν ότι ο επερχόμενος πρόεδρος θα ακολουθήσει σκληρή προσέγγιση στο εμπόριο από την αρχή της διακυβέρνησής του για να αναγκάσει την Κίνα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Demetri Sevastopulo, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο