Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2% στην Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το ευρώ μειώθηκε απότομα στο 2,2% τον Αύγουστο, ανοίγοντας την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια καθώς η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζονται να μειώσουν το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

DAVID McHUGH, Reuters

πληθωρισμός

ΑΡΧΕΙΟ – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεικονίζεται δίπλα σε κοντέινερ στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, στις 9 Απριλίου 2024. (AP Photo/Michael Probst, Αρχείο)·Associated Press Finance· (ASSOCIATED PRESS) ΑΡΧΕΙΟ

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το ευρώ μειώθηκε απότομα στο 2,2% τον Αύγουστο, ανοίγοντας την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια καθώς η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζονται να μειώσουν το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

  • Το ποσοστό του Αυγούστου μειώθηκε από 2,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία την Παρασκευή της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 3%, συμβάλλοντας στη μείωση του συνολικού αριθμού, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το μηνιαίο ποσοστό πλησιάζει πλέον τον στόχο της ΕΚΤ του 2%, το επίπεδο που θεωρείται καλύτερο για την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση σταθερών τιμών βάσει της συνθήκης που ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν χρησιμοποιούν το ευρώ όλες οι 27 χώρες της ΕΕ.

  • Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο από 3,75% στη συνεδρίασή της στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών 5,25%-5,5% στις 17-18 Σεπτεμβρίου. συνάντηση πολιτικής.

Ο χαμηλότερος αριθμός του γερμανικού πληθωρισμού «γέρνει το υπόλοιπο προς μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING bank. «Η εξασθένιση της πληθωριστικής πίεσης σε συνδυασμό με την εξασθένιση της δυναμικής ανάπτυξης προσφέρουν ένα σχεδόν τέλειο μακροοικονομικό σκηνικό για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων».

  • Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πορεία προς τα κάτω στο 2% μπορεί να είναι ακόμη ανώμαλη. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο μέλλον, αλλά θα πέσει στον στόχο της μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν απότομα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα του πληθωρισμού που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και από φραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού ανταλλακτικών και πρώτων υλών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την πανδημία COVID-19.

  • Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να καταπνίξουν τον πληθωρισμό καθιστώντας πιο ακριβό τον δανεισμό και την αγορά πραγμάτων, μειώνοντας τη ζήτηση για αγαθά και μειώνοντας έτσι την πίεση από τις τιμές. Ο πληθωρισμός της Ευρώπης έχει πλέον μειωθεί πολύ από το 10,6% που έφτασε τον Οκτώβριο του 2022.

Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη, και αυτές οι ανησυχίες έχουν έρθει στο προσκήνιο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ

  • Ενώ τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά και στις δύο οικονομίες, οι κεντρικοί τραπεζίτες γίνονται επιφυλακτικοί να διατηρήσουν τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό και να δουν τους ανθρώπους να χάνουν οι δουλειές τους ή η οικονομία οδηγούν σε ύφεση.

Είναι μια δύσκολη ισορροπία, καθώς ο αντίκτυπος των κινήσεων των επιτοκίων έρχεται μόνο με καθυστέρηση μηνών.

  • «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια πολιτικής πολύ γρήγορα», δήλωσε αργά την Πέμπτη ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ.
    Ενώ ο στόχος μας για το 2% είναι ορατός, δεν τον έχουμε επιτύχει».

ΤΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο