Ο Radosław Sikorski: Η Βαρσοβία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες παρά την αντίθεση του ΝΑΤΟ

Η Πολωνία έχει «καθήκον» να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία, είπε ο υπουργός

Ο Radosław Sikorski λέει ότι η Βαρσοβία πρέπει να προστατεύει τους πολίτες παρά την αντίθεση του ΝΑΤΟ

Raphael Minder, Financial Times

Η Πολωνία και άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν «καθήκον» να καταρρίψουν εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους προτού εισέλθουν στον εναέριο χώρο τους παρά την αντίθεση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Radosław Sikorski είπε στους Financial Times σε συνέντευξή του ότι η Βαρσοβία είχε υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της, ανεξάρτητα από τους φόβους ότι οι υποκλοπές σε ουκρανικό έδαφος θα μπορούσαν να εμπλέξουν την ατλαντική συμμαχία στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν υπερτερεί της ευθύνης κάθε χώρας για την προστασία του δικού της εναέριου χώρου – είναι το δικό μας συνταγματικό καθήκον», είπε ο Σικόρσκι.

«Προσωπικά είμαι της άποψης ότι, όταν εχθρικοί πύραυλοι εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας, θα ήταν νόμιμη αυτοάμυνα [να τους χτυπήσουμε] γιατί μόλις περάσουν στον εναέριο χώρο μας, ο κίνδυνος να τραυματιστούν συντρίμμια είναι σημαντικός .»

Η Πολωνία υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, στην οποία οι δύο χώρες ανέλαβαν να εξετάσουν «τη δυνατότητα αναχαίτισης των πυραύλων του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και των UAV που εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση του εδάφους της Πολωνίας, ακολουθώντας τις απαραίτητες διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τα εμπλεκόμενα κράτη και οργανισμούς “.

Ωστόσο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι κινδύνευε η συμμαχία «να γίνει μέρος της σύγκρουσης».

Ο Σικόρσκι επέμεινε στο δικαίωμα της χώρας του να αναχαιτίσει μετά από ένα ύποπτο ρωσικό drone που πέρασε στην Πολωνία στις 26 Αυγούστου. Ουκρανία.

Άλλοι πύραυλοι έχουν προσγειωθεί στην Πολωνία από την ολοκληρωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022, ενώ ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισέβαλαν πρόσφατα στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας.

Ο Σικόρσκι είπε ότι ο κίνδυνος απωλειών από την Πολωνία αυξανόταν όσο πιο κοντά βρισκόταν ένας πύραυλος στον στόχο του όταν αναχαιτιζόταν, επομένως ήταν προτιμότερο να καταρριφθεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο πάνω από την Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί μας είπαν: καλώς ήρθες», πρόσθεσε.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι μια τέτοια πολιτική θα θόλωσε τις κόκκινες γραμμές στη δυτική επέμβαση και πιθανώς θα προκαλούσε ρωσικά αντίποινα. Το Κίεβο πιέζει τους δυτικούς συμμάχους του να εμπλακούν περισσότερο στον πόλεμο, μεταξύ άλλων παρέχοντας κάλυψη αεράμυνας στη δυτική Ουκρανία από μπαταρίες που βρίσκονται στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Επίσης, έχει επανειλημμένα πιέσει τους συμμάχους της να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ απέρριψε τέτοιες εκκλήσεις, λέγοντας ότι θα μπορούσε να το φέρει σε άμεση σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Mircea Geoană, απερχόμενος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε στους FT: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Και εδώ είναι συνεπής η γραμμή του ΝΑΤΟ από την αρχή κιόλας του πολέμου.

«Φυσικά σεβόμαστε το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε συμμάχου να παρέχει εθνική ασφάλεια. Αλλά στο ΝΑΤΟ, πάντα διαβουλεύουμε πριν προχωρήσουμε σε κάτι που θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε όλους μας — και οι Πολωνοί σύμμαχοί μας ήταν πάντα άψογοι στη διαβούλευση εντός της συμμαχίας», πρόσθεσε ο Geoană.

Ωστόσο, πολλοί Ουκρανοί ελπίζουν ότι η θέση του ΝΑΤΟ θα εξελιχθεί.

«Έχουμε δει ότι κάποιες κόκκινες γραμμές μπορούν να μετακινηθούν», είπε ο Mykola Nazarov, αναλυτής ασφαλείας στο think-tank Globsec στο Κίεβο, αναφερόμενος στις αποφάσεις των δυτικών πρωτευουσών να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα άρματα μάχης και F-16. μαχητικά αεροσκάφη.

«Οι Ουκρανοί ασκούν μεγάλη πίεση για να επιτρέψουν στην Πολωνία να παρέμβει επίσης επειδή η Ουκρανία δεν έχει τους εναέριους πόρους για να καλύψει καλά όλη την επικράτειά της, ιδιαίτερα τώρα τη δυτική Ουκρανία».

Ο Σικόρσκι είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε τη στρατιωτική επιτυχία της εισβολής της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου. Ωστόσο, καλωσόρισε την επίθεση ως τρόπο να σοκάρει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να του δείξει ότι «το θύμα δεν «Να κάνεις πάντα αυτό που περιμένεις».

Ο Σικόρσκι πρόσθεσε: «Όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά ολόκληρη η Δύση θα πρέπει να κρατήσει τον Πούτιν εκτός ισορροπίας και ένα από τα λάθη που έχει κάνει η πλευρά μας είναι να πει εκ των προτέρων στον Πούτιν τι θα κάνουμε ή τι δεν θα κάνουμε — και γι’ αυτό το αποτέλεσμα αυτού [ Η επιδρομή του Κουρσκ είναι πολύ καλύτερη από την αντεπίθεση πέρυσι, η οποία ήταν τόσο ξεκάθαρο να προβλεφθεί και επομένως να προετοιμαστεί».

Εν όψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, ο Σικόρσκι πρότεινε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να πείσουν το αμερικανικό κοινό και τους πολιτικούς του ότι η Ευρώπη δεν υστερεί όσον αφορά τη συμβολή στη διεθνή ασφάλεια.

«Έχουμε μια καλή ιστορία να πούμε: όχι μόνο ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά στην πραγματικότητα ξοδεύουμε περισσότερα για την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, προσθέτοντας στις στρατιωτικές δαπάνες την υψηλότερη οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Ευρώπη.

Τ.Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο