Ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον

πυρηνική ενέργεια

Ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος έχει προκαλέσει εδώ και καιρό έντονα συναισθήματα – τόσο μεταξύ των υποστηρικτών όσο και μεταξύ των επικριτών.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει καυτό θέμα στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, η οποία αρχίζει αυτή την εβδομάδα. Υπάρχουν αναφορές ότι θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για να υποστηριχθεί μια μεγάλη αύξηση της πυρηνικής ισχύος από τώρα έως το 2050.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παρατηρητές θα έχει μια υπουργική εκδήλωση με τίτλο “Atoms4NetZero” στις 5 Δεκεμβρίου. Με συνδιοργανωτές τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και την προεδρία της COP28, η εκδήλωση θα “ανακοινώσει τη δήλωση του IAEA για την πυρηνική ενέργεια”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της COP28.

Αυτό, προσθέτει, αντικατοπτρίζει τον “κρίσιμο ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μετάβαση στο καθαρό μηδέν”

Το Atoms4NetZero αναφέρθηκε ονομαστικά από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε την έναρξη μιας πρωτοβουλίας με την ονομασία “Net Zero Nuclear”, η οποία στοχεύει στον τριπλασιασμό της πυρηνικής ικανότητας του πλανήτη μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Σε δήλωση που εκδόθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση αυτή, ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του IAEA, τόνισε τη σημασία της επικείμενης συνόδου κορυφής για το κλίμα.

“Με βάση τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της COP 26 και της COP 27, η πυρηνική ενέργεια θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην COP28”, δήλωσε.

“Καθώς όλο και περισσότερα έθνη κατανοούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και των στόχων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, η παγκόσμια υποστήριξη για την πυρηνική ενέργεια αυξάνεται”, πρόσθεσε.

Η IAEA, από την πλευρά του, θα έχει επίσης το δικό του περίπτερο “Atoms4Climate” στην COP28, όπου, όπως λέει, θα “παρουσιάσει πώς η πυρηνική τεχνολογία και επιστήμη αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής”

Μια σημαντική συζήτηση

Σε μια ένδειξη του πόσο πολωτική μπορεί να είναι η συζήτηση γύρω από το θέμα, αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας εξέφρασε το παράπονο του για την απομάκρυνση της χώρας του από την πυρηνική ενέργεια μετά το κλείσιμο των τριών τελευταίων εργοστασίων τον Απρίλιο του 2023.

“Η γερμανική κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που κατά την άποψή μας ήταν απολύτως λανθασμένη, ένα στρατηγικό λάθος για την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια”, δήλωσε ο Friedrich Merz στην Annette Weisbach του CNBC.

Ο Μερτς – το κόμμα του οποίου δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς – δήλωσε ότι, αντί να επικεντρωθούμε μόνο στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, πρέπει να αξιοποιηθούν “όλες οι πηγές ενέργειας”.

“Ο ενεργειακός εφοδιασμός – για τη χώρα αυτή, για τη βιομηχανία μας – είναι καθοριστικός για την ανταγωνιστικότητά μας”, δήλωσε στη συνέχεια.

Υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμερίζονται την άποψη του Merz.

“Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας καθιστά τη χώρα μας ασφαλέστερη- σε τελική ανάλυση, οι κίνδυνοι της πυρηνικής ενέργειας είναι ανεξέλεγκτοι”, δήλωσε τον Απρίλιο η Steffi Lemke, ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας.

“Αντιμετωπίζουμε τώρα δεκαετίες γεμάτες προκλήσεις προτού μπορέσουμε να διαθέσουμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα την πυρηνική μας κληρονομιά”, πρόσθεσε αργότερα.

“Όμως η απενεργοποίηση των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στην παραγωγή ενέργειας”

Αυτό το είδος ανάλυσης – ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση – συμμερίζονται περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace.

“Η πυρηνική ενέργεια διαφημίζεται ως λύση στα ενεργειακά μας προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και εξαιρετικά δαπανηρή στην κατασκευή της”, αναφέρει η ιστοσελίδα της. “Δημιουργεί επίσης τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων”

“Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες και μπορούν να εγκατασταθούν γρήγορα”, προστίθεται. “Μαζί με την αποθήκευση μπαταριών, μπορεί να παράγει την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να μειώσει τις εκπομπές μας”

Ενώ η Γερμανία – η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – έχει απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια, άλλες χώρες επιδιώκουν να επεκτείνουν τη δυναμικότητά τους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να παρέχει έως και 24 γιγαβάτ έως το 2050, και η Σουηδία, η οποία επιδιώκει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Η Γαλλία, σημαντικός παίκτης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των αντιδραστήρων της.

Οι αγορές ενέργειας εξακολουθούν να επηρεάζονται από τους κραδασμούς που προκάλεσε η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και οι συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια δεν πρόκειται να σταματήσουν σύντομα.

“Εν μέσω της σημερινής παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια”, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, που θεωρείται από πολλούς ως κορυφαία αρχή για την ενεργειακή μετάβαση.

“Δεν είναι λιγότερο σημαντική η κλιματική κρίση: η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως τα μέσα του αιώνα απαιτεί ταχεία και πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα της ηλεκτροπαραγωγής και της παραγωγής θερμότητας”, προστίθεται.

“Η πυρηνική ενέργεια, με περίπου 413 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας που λειτουργεί σε 32 χώρες, συμβάλλει και στους δύο στόχους αποφεύγοντας 1,5 γιγατόνους (Gt) παγκόσμιων εκπομπών και 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου ετησίως”

Πηγή: www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο