Jenny Leonard, Bloomberg
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Μιλώντας στην τελευταία τους συνάντηση πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν πρέπει να επιδιώξουν την αποσύνδεση και αντίθετα να προσπαθήσουν για ειρηνική ύπαρξη μακροπρόθεσμα.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για να διατηρήσει την επικοινωνία, να επεκτείνει τη συνεργασία και να διαχειριστεί τις διαφορές, ώστε να επιδιώξει μια σταθερή μετάβαση της σχέσης Κίνας-ΗΠΑ προς όφελος των δύο λαών», δήλωσε ο Σι μέσω μεταφραστή στη συνάντηση στη Λίμα του Περού.
«Μόνο η αλληλεγγύη και η συνεργασία μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες», πρόσθεσε ο Σι. «Σε μια εποχή ακμάζουσας επιστημονικής-τεχνολογικής επανάστασης, ούτε η αποσύνδεση ούτε η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν λύση».
Ο Μπάιντεν, μιλώντας σε απάντηση, δήλωσε ότι είναι «πολύ υπερήφανος» για την πρόοδο μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αυτές οι συνομιλίες αποτρέπουν τους λανθασμένους υπολογισμούς και διασφαλίζουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών μας δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης.
Η συνάντηση αναμένεται να είναι η τελευταία επίσημη συνάντηση μεταξύ του ζευγαριού, η σχέση του οποίου εκτείνεται περισσότερο από μια δεκαετία, όταν και οι δύο υπηρέτησαν ως αντιπρόεδροι των εθνών τους, και έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και έντασης.
Ο Μπάιντεν έχει στη διάθεσή του μόλις δύο μήνες πριν παραδώσει την εξουσία στον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς 60% στην Κίνα – ένα επίπεδο που κινδυνεύει να αποδεκατίσει το εμπόριο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Οι πρώτοι διορισμοί του εκλεγμένου προέδρου – συμπεριλαμβανομένων των γερακιών της Κίνας Μάρκο Ρούμπιο ως υπουργού Εξωτερικών και του Μάικ Γουόλζ ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας – υποδηλώνουν ότι ετοιμάζει μια εχθρική στάση απέναντι στο Πεκίνο.
Ο Μπάιντεν και ο Σι προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις τους και να αξιοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής πριν από ένα χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία επανέφερε τους δεσμούς αφού η κυβέρνησή του κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που περιφερόταν πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν, με αποτέλεσμα το Πεκίνο να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί. Η Ταϊβάν παραμένει το μεγαλύτερο στρατιωτικό σημείο ανάφλεξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και το πιο ευαίσθητο ζήτημα για τον Σι.
Παρόλα αυτά, μια σειρά από εντάσεις παραμένουν μετά από μια ταραχώδη τετραετία που είδε και τα δύο έθνη να λαμβάνουν μέτρα για να γίνουν πιο αυτοδύναμα ως προετοιμασία για μια πιθανή σύγκρουση, ακόμη και αν αυτή δεν είναι αναπόφευκτη ή προγραμματισμένη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην άρνηση του Πεκίνου να χρησιμοποιήσει προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και άλλη τεχνολογία, πιέζοντας τους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τους ελέγχους των εξαγωγών που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή έναντι της Κίνας.
Ενόψει της συνάντησης, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να προειδοποιήσει τον Σι ότι οι επιθέσεις εναντίον κρίσιμων αμερικανικών δικτύων θα οδηγήσουν μόνο σε περαιτέρω αποσύνδεση από την κινεζικής προέλευσης τεχνολογία. Η κρατικά υποστηριζόμενη από την Κίνα παραβίαση των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων των ΗΠΑ -μια προσπάθεια να υποκλέψει αρχεία κλήσεων και επικοινωνιών από αμερικανούς πολιτικούς υποψηφίους και βοηθούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις εκστρατείες του Τραμπ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις- επεκτάθηκε και στην T-Mobile US Inc., ανέφερε το Σάββατο η Wall Street Journal. Η Κίνα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στην πολιτική των ΗΠΑ.
Γενικότερα, οι βοηθοί του Μπάιντεν περιέγραψαν τη συνάντηση του Σαββάτου ως μια ευκαιρία να ελεγχθούν οι τομείς που προκαλούν ανησυχία. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται η υποστήριξη της Κίνας προς την αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας, η οποία βοήθησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατηρήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για να συζητήσει τις ανησυχίες τους σχετικά με την αυξανόμενη περιφερειακή υποστήριξη προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανάπτυξης στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Τ.Σ.
![](https://markets.economico.gr/wp-content/uploads/2023/06/icon-new-2.png)
![](https://markets.economico.gr/wp-content/uploads/2023/06/icon-new-2.png)