Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται για ποινικές κατηγορίες

Πιθανή φυλάκιση δεν τον εμποδίζει νομικά να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβει το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος για 34 κατηγορίες παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται για ποινικές κατηγορίες

  • Trump verdict live updates: Trump found guilty of 34 counts of falsifying business records, becoming the first U.S. president to be convicted of criminal charges

Μετά από διαβούλευση δύο ημερών, οι ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτείτο ομοφωνία.

Η ετυμηγορία βυθίζει τις ΗΠΑ σε “αχαρτογράφητα ύδατα” ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, αναμένεται να αντιμετωπίσει ξανά, στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, τον Δημοκρατικό νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ, 77 ετών, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και άλλοι καταδικασθέντες για παρόμοια αδικήματα συχνά λαμβάνουν μικρότερες ποινές, πρόστιμα ή αναστολή.

Πιθανή φυλάκιση δεν τον εμποδίζει νομικά να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβει το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Τραμπ: Είμαι αθώος, η πραγματική ετυμηγορία στις 5 Νοεμβρίου

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Τραμπ ανέφερε: “Πρόκειται για αίσχος.Είμαι αθώος, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ως το τέλος.

Η πραγματική ετυμηγορία θα είναι εκείνη της 5ης Νοεμβρίου”, συμπλήρωσε.

Ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός αξιωματούχος των ΗΠΑ, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (κάτω σώμα του Κογκρέσου), Μάικ Τζόνσον, υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός, σε δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τον Τραμπ.

“Είναι αθώος, θα ασκήσει έφεση και σίγουρα θα δικαιωθεί”, τόνισε.

“Πρόκειται για ημέρα ντροπής για την αμερικανική ιστορία”, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο