Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναθεωρεί το πυρηνικό δόγμα προειδοποιώντας τη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος αυξάνει τις απειλές καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο προμήθειας πυραύλων Storm Shadow

Ο Μαξ Σέντον στη Ρίγα, Financial Times

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απειλήσει τους συμμάχους της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα επεκτείνει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για να καλύψει πιθανές επιθέσεις εναντίον της χώρας του χρησιμοποιώντας προηγμένους δυτικούς πυραύλους.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του την Τετάρτη, ο Πούτιν είπε ότι θα θεωρούσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Ρωσία εάν «συμμετείχαν ή υποστήριζαν [ . . . ] επιθετικότητα» από μια χώρα που χρησιμοποιεί συμβατικά όπλα εναντίον τους.

Οι απειλές του Πούτιν ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο σκόπισαν να αφήσουν το Κίεβο να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους Storm Shadow δυτικής κατασκευής.

Αν και ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει σε μια συμβατική επίθεση με πυρηνικά όπλα, δεν είπε εάν θα το έκανε αν χτυπηθεί από τους δυτικούς πυραύλους. Δεν διευκρίνισε επίσης ποιες χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο για τα αντίποινα της Μόσχας.

Αλλά οι απειλές, οι οποίες αναμένεται να κωδικοποιηθούν στο ρωσικό δόγμα, ήταν από τις πιο άμεσες που έκανε ο πρόεδρος για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τότε που ανακοίνωσε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι αλλαγές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια σημαντική μείωση του δηλωθέντος ορίου πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας και να καθορίσουν περισσότερα κριτήρια προκειμένου η Ρωσία να επιτρέψει πιθανά πυρηνικά πλήγματα, είπαν οι ειδικοί.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αφού έλαβε «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με μια μαζική εναέρια επίθεση από αεροσκάφη, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Μόσχα θα θεωρούσε επίσης μια επίθεση εναντίον της συμμάχου της Λευκορωσίας ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και θα μπορούσε να την υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα.

Το τρέχον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2020, επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση σε ένα εχθρικό πυρηνικό πρώτο χτύπημα ή εάν η ύπαρξη του κράτους απειληθεί κρίσιμα κατά τη διάρκεια μιας συμβατικής επίθεσης.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία – οι τρεις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ – εξετάζουν αιτήματα από την Ουκρανία να χρησιμοποιήσουν πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αφήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους, που κατασκευάζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία καθοδήγησης, για επιδρομές εναντίον ρωσικών αεροπορικών βάσεων, αποθηκών πυρομαχικών και κέντρων διοίκησης και ελέγχου.

Ωστόσο, μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν είπε την Τετάρτη: «Είμαι αποφασισμένος να διασφαλίσω ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να επικρατήσει στον αγώνα της για την επιβίωσή της», προσθέτοντας ότι την Πέμπτη θα ανακοινώσει «μια σειρά των ενεργειών για την επιτάχυνση της υποστήριξης στον στρατό της Ουκρανίας».

Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει προηγουμένως τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικούς στόχους με το Storm Shadows, κάτι που όπως είπε θα σήμαινε ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα βρίσκονται σε πόλεμο.

«Αυτά είναι σήματα προς το παρόν, αλλά είναι αρκετά επιθετικά και τα πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Alexander Gabuev, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center στο Βερολίνο.

Εάν η Ρωσία δημοσίευε ένα ενημερωμένο δόγμα με τις προτεινόμενες αλλαγές του Πούτιν, θα παρέμενε σκόπιμα ασαφές σχετικά με το όριο του Κρεμλίνου για αντίποινα και ποια θα ήταν η απάντησή του, είπε ο Γκαμπούεφ.

Σημαντικά ζητήματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας θα είναι επίσης ανοιχτά σε ερμηνείες, όπως το αν η Ρωσία θα θεωρούσε επιθέσεις στις πέντε ουκρανικές επαρχίες που εν μέρει καταλαμβάνει ως επιθέσεις στην ηπειρωτική χώρα της.

«Θα πρέπει να δούμε πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στο έγγραφο, αλλά αυτό είναι πολύ πιο μυϊκό και συγκεκριμένο από το να λέμε απλώς «Αφήστε όλο τον κόσμο να πάει στην κόλαση»», πρόσθεσε ο Γκαμπούεφ.

Τ.Σ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο