Το ζωτικής σημασίας συνοριακό πέρασμα της Συρίας με την Ιορδανία πρόκειται να ανοίξει εκ νέου την Κυριακή για πρώτη φορά από τότε που οι αντάρτες ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ο de facto υπουργός Οικονομικών της χώρας, καθώς οι νέοι κυβερνήτες της προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την πληγείσα από την κρίση οικονομία.
Ο Ριάντ Αμπντ Ελ Ραούφ, ο οποίος υπηρέτησε υπό την ανατραπείσα κυβέρνηση του Άσαντ και παρέμεινε ως υπηρεσιακός, δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει από τη νέα ηγεσία της Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας να παράσχει δυνάμεις και προσωπικό για να λειτουργήσει το πέρασμα Νασίμπ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά σημεία.
Τα σύνορα δεν είναι επανδρωμένα από τότε που οι αντάρτες εκδίωξαν τον Άσαντ την Κυριακή. Σύροι επιχειρηματίες έδωσαν εντολή σε φορτηγά που μετέφεραν εισαγωγές από την Ιορδανία να υποχωρήσουν την περασμένη Παρασκευή, αφού οι δυνάμεις των ανταρτών έφτασαν στην κοντινή πόλη Ντεράα.
«Η είσοδος των προϊόντων θα διευκολύνει τη διανομή τους», δήλωσε ο Αμπντ Ελ Ραούφ, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, θα βοηθήσει να διασκεδαστούν οι ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες για πιθανή έλλειψη τροφίμων και την επακόλουθη αστάθεια. Ανυπομονώντας να επιστρέψει η πρωτεύουσα Δαμασκός στις συνήθεις εργασίες της, οι αντάρτες έδωσαν εντολή σε υπουργεία και καταστήματα να ανοίξουν ξανά και είπαν στην εταιρεία πετρελαίου να συνεχίσει την προμήθεια καυσίμων.
Σε ένδειξη της αμήχανης ηρεμίας, η συριακή λίρα έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Αφού διπλασιάστηκε στις 30.000 στερλίνες ανά δολάριο μετά την κατάληψη της εξουσίας, επέστρεψε στο μέσο όρο των 15.000 στερλινών μέχρι την Τετάρτη.
Ο Abd El Raouf, καθηγητής οικονομικών, διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις πριν από δύο μήνες, όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, και προηγουμένως υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους εντός του υπουργείου.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η ισλαμιστική ομάδα ανταρτών που ηγήθηκε της επίθεσης, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιοι θα είναι στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Εν τω μεταξύ, έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, χωρίς να κάνει εξαιρέσεις για τους πιστούς, προκειμένου να αποφευχθεί κενό εξουσίας και διακοπή των κυβερνητικών υπηρεσιών. Η ομάδα δήλωσε στους FT ότι θα επαναξιολογήσει τους ρόλους των ανθρώπων ανάλογα με την αποτελεσματικότητά τους.
Ο Αμπντ Ελ Ραούφ δεν είπε πόσο καιρό αναμένει να συνεχίσει στη θέση του, αλλά δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα προβεί σε «επανεξέταση όλων των τρεχουσών νομισματικών και οικονομικών πολιτικών», προσθέτοντας ότι αναμένει να εισαγάγει μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς για να αντικαταστήσει το διαβόητα διεφθαρμένο ψευδοσοσιαλιστικό σύστημα της Συρίας.
Ο Abd El Raouf δήλωσε επίσης ότι αναμένει από τη νέα προσωρινή ηγεσία να επανεκτιμήσει τις συμφωνίες της με ξένες χώρες, δηλαδή τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς θα αρχίσει να αντιμετωπίζει το συντριπτικό βάρος του δημόσιου χρέους της χώρας.
Είπε όμως ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συμφωνίες που μεσολάβησε η κυβέρνηση Άσαντ με τη Ρωσία, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα κυβέρνηση και η Μόσχα θα θελήσουν να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες στο μέλλον.
Η HTS πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι το προπύργιό της στην Ιντλίμπ ήταν στόχος ανελέητων ρωσικών αεροπορικών επιδρομών για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.
Η Συρία είναι κράτος παρίας από την έναρξη του βίαιου εμφυλίου πολέμου της το 2011. Αποφεύγεται και της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις, βασιζόμενη σε ρωσικές και ιρανικές πιστωτικές γραμμές για εισαγωγές τροφίμων και στρατιωτική βοήθεια.
Αυτές μόνο στήριξαν τον Άσαντ και ελάχιστα έκαναν για να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων εν μέσω εκτεταμένης διαφθοράς και ενός καθεστώτος που καταβρόχθιζε ό,τι είχε απομείνει από την οικονομία.
«Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην άρση των κυρώσεων για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη κατά την επόμενη περίοδο», δήλωσε. Η HTS, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να διαγραφεί από τους παγκόσμιους καταλόγους τρομοκρατών, κάτι που διπλωμάτες έχουν υποδείξει ότι θα μπορούσε να συμβεί ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνά.
Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης εδώ και χρόνια: πάνω από το 70% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας εν μέσω της ραγδαίας ανεργίας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.
Αλλά η έκταση του βάρους του χρέους της χώρας εξακολουθεί να είναι ασαφής, δήλωσε ο Αμπντ Ελ Ραούφ, λόγω της αδιαφανούς φύσης της συγκεντρωτικής διακυβέρνησης του Άσαντ. Τα επιμέρους υπουργεία έχουν από καιρό μεσολαβήσει για τη σύναψη συμβάσεων με ξένους χρηματοδότες, ιδίως το υπουργείο Άμυνας, το οποίο αγόραζε σταθερά ρωσικά όπλα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παράδοση της εξουσίας, το υπουργείο υπολόγισε τους μισθούς του δημόσιου τομέα την Τρίτη, ανεβάζοντας το ποσό σε 14tn SYP ετησίως, σχεδόν 1 δισ. δολάρια. Ο Abd El Raouf δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να προσαρμόσει τους μισθούς, οι οποίοι σήμερα είναι κατά μέσο όρο περίπου 25 δολάρια μηνιαίως.
Η διαφθορά βρίσκεται στην καρδιά κάθε υπουργείου, είπε. Ο υπολογισμός των φορολογικών εσόδων, τα οποία ανέρχονται περίπου στο 70% των δημόσιων δαπανών, αφήνεται συχνά σε υπαλλήλους που κάνουν κατάχρηση της θέσης τους για να κερδίσουν την εύνοια των επιχειρηματιών, είπε, μειώνοντας τους φόρους με αντάλλαγμα δωροδοκίες.
Αυτό «επέτρεψε την ανάπτυξη συγκεκριμένων [περιουσιακών στοιχείων] που κατείχαν συγκεκριμένοι [άνθρωποι]», είπε, αναφερόμενος σε επιχειρηματίες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο και απολάμβαναν πλεονεκτήματα όπως η διάβρωση του ανταγωνισμού και τα μονοπώλια εισαγωγών.
«Αυτό στρέβλωσε την οικονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι πλούτου που δεν επιστρέφει πίσω στον λαό», είπε.
Tracy Qu, The Wall Street Journal
Τ.Σ.