OAΚ- ΔΕΗ: Εδειξε μια σειρά πολύ θετικών νέων- Μετατρέπεται σε θησαυρό έργων ΑΠΕ

Κάπου τον φθινόπωρο του 2023 είχαμε βγει με αφορμή τότε τα αποτελέσματα και αλλάξαμε στροφή στις απόψεις μας για την ΔΕΗ την οποία την κατατάξαμε από τότε στην κατηγορία “Κούκλα” του Χρηματιστηρίου.

  • Τι άλλαξε και αλλάξαμε εμείς ?

Το Ελληνικό δημόσιο την προικοδότησε με χιλιάδες πράσινα MW την ίδια ώρα που η ιδιωτική αγορά παλεύει να βγάλει καμιά άδεια και να έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Άδικο ? Ε και τι έγινε. Στην χώρα που η ΦΟΛΙ ΦΟΛΙ και τα στελέχη της δεν έκαναν τίποτα και βολτάρουν στους δρόμους θα κολλήσουμε με μια απλή προικοδότηση ?

  • Εκτός όμως από τα χιλιάδες MW προστέθηκε και μια τελικά έξυπνη κίνηση του Προέδρου να επενδύσει 2 ΔΙΣ στην Ρουμανία και εκεί που φοβόμασταν ότι θα το φάμε το παλτό, γύρισε ανάποδα η αγορά ηλεκτρισμού και βγάζει και κέρδη.

Και μιας και είπαμε και για Ρουμανία, να σας αποκαλύψουμε και μια είδηση ότι η ΔΕΗ παλεύει να κοπιάρει το μοντέλο και στην γειτονική Βουλγαρία καθιστώντας την πολύ μεγάλο παίκτη στα Βαλκάνια.

Από τα αποτελέσματα τριμήνου η ΔΕΗ έδειξε μια σειρά πολύ θετικών νέων. Θα απαριθμήσω τα σημαντικότερα γιατί έχουν σημασία.

  1. To Ebitda της εταιρίας ανήλθε στα 460 Εκατομμύρια, ένα νούμερο μυθικό. Ακόμα πιο σημαντικό ότι από το EBITDA αυτό το 17% προήλθε από την Ρουμανία. Η Ρουμανία δηλαδή αποτελεί πλέον σημαντικό τμήμα των της επιχείρησης.
  2. Η εν λειτουργία ΑΠΕ της επιχείρησης έφτασαν τα 1.3 GW λόγο της προσθήκης 1.2 GW νέων έργων. Συνολικά η εταιρία μαζί με τα υδροηλεκτρικά έργα της έχει φτάσει τα 4.7 GW RES. Από αυτά τα 0.7 αποτελούν την Ρουμανία. Όπως θα δείτε από το διάγραμμα πιο κάτω από τα 10,8 GW μόλις τα 3.4 GW είναι έργα που επιβαρύνονται με CO2 κάτι που μείωσε σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου και οχυρώνουν την ΔΕΗ στο κοστολογικό ρίσκο των ρύπων.
  1. Τα υπό κατασκευή έργα της ΔΕΗ είναι 1.75 GW και τα Ready to build ακόμα 1 GW με αποτέλεσμα η ΔΕΗ εντός των επόμενων 24 μηνών να είναι η πλέον αναπτυσσόμενη εταιρία του χώρου στην Ευρώπη. Να θυμίσω ότι κάθε MW έργων ΑΠΕ κοστίζει περίπου 0.4 εκατομμύρια αν αφορά ΦΒ και περίπου 1.1 εκατομμύρια ευρώ αν αφορά Αιολικά.
  2. Σε αντίθεση με το κόστος αυτό, η αξία των υλοποιημένων έργων όπως την βλέπουμε από δεκάδες deal ανέρχεται σε 1 εκατομμύρια ανα MW για ΦΒ και 1.8 έως 2.1 εκατομμύρια ανα MW για τα Αιολικά. Η διαφορά δηλαδή μεταξύ κόστους και αξίας είναι τεράστια.
  3. Το Deal Μυτιληναίου / ΔΕΗ αν και αποδοκιμάστηκε από την χρηματιστηριακή αγορά ειδικά λόγο του κόστους του δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια αγορά εκ μέρους της ΔΕΗ έργων με τιμές πάνω κάτω αγοράς. Κοινώς η ΔΕΗ αγόρασε 2GW με ένα κόστος περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ / MW που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δεν θα προσδώσει ιδιαίτερες υπεραξίες στην ΔΕΗ, αλλά από την άλλη την βάζει μέσα στην αγορά της Ιταλίας & Ρουμανίας με σημαντικές στρατηγικές προεκτάσεις.
  4. Μια άλλη παράμετρος που δεν αρέσει στην αγορά είναι η διόγκωση του χρέους. Είναι προφανές ότι μια εταιρία που υλοποιεί τόσα έργα χρειάζεται και χρέος.  Οσο τα χρήματα επενδύονται σε καλά έργα το χρέος δεν μας φοβίζει. Αντιθέτως με τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων εταιρίες που έχουν κλειδώσει τα χρέη τους σε έργα παραγωγικά θα δουν και την εκτίναξη των χρηματοροών καθότι οι τόκοι θα μειώνονται.

Ποια είναι η αξία της ΔΕΗ σήμερα ?

  • Θα έλεγα ότι μόνο ο κλάδος των ΑΠΕ αξίζει πολλά ΔΙΣ. Τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ ύψους 3.4 GW από μόνα τους αξίζουν πάνω από 3 ΔΙΣ. Ο κλάδος των νέων RES ύψους 1.3 GW και πάλι θα αποτιμηθεί πάνω από 1 ΔΙΣ τουλάχιστον και σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το ακόμα 1.75 GW υπό κατασκευή καθώς και το σύνολο του χαρτοφυλακίου.

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε θησαυρό έργων ΑΠΕ, ίσως ένας από τους μεγαλύτερους παίχτες της Ευρώπης. Συνεπώς τα 12 ευρώ ανά μετοχή δεν μας λένε και πολλά.

Φιλικά

ΔΕΗ

ΟΑΚ

Ps. Προτροπές δεν κάνουμε, διαθέτουμε χαρτιά της ΔΕΗ, αντικειμενικοί δεν είμαστε προφανώς ούτε επαγγελματίες χρηματιστές. Να απευθύνεστε στους ειδικούς για τις συμβουλές σας. Εμείς μόνο για διάλογο παραθέτουμε τροφή για σκέψη.

***

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο