ΟΑΚ: Περί ΙΝΛΟΤ ο λόγος και αφορμή οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου… (16.6.2023)

Intralot

Ένα από το πιο ενδιαφέρονται στοιχήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί διαχρονικά οποιοδήποτε χαρτί περιέχει το όνομα ΙΝΤ κυρίως γιατί ο κ. Κόκκαλης δεν μας αφήνει σε ησυχία ούτε λεπτό.

 • Περί ΙΝΛΟΤ ο λόγος και αφορμή οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου.  Ξέρω ότι πολλές φορές τα γραφόμενα μου σοκάρουν αλλά τουλάχιστον συνήθως προετοιμάζουν τους επενδυτές για τις διάφορες εκπλήξεις. 

Πάνω από ένα έτος τώρα παρακολουθούμε την μετοχή της ΙΝΛΟΤ και τις κινήσεις της διοίκησης της. Καλώς ή κακώς η εμπειρία και το ταμπλό πολλές φορές λένε περισσότερα πράγματα από όσα καταλαβαίνει ο πολύς ο κόσμος.  

 • Η εταιρία πρόσφατα ( το 2021 ) ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση των ομολόγων της και προχώρησε σε έκδοση νέων ομολόγων λήξεως Σεπτέμβριου 2024 μαζί με μια γενναία ΑΜΚ ύψους 129 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ το 2022.

Οι δύο κινήσεις αναμενόντουσαν να ξεκλειδώσουν την έξοδο τα εταιρίας από την επιτήρηση που σε συνδυασμό με την είσοδο της Αμερικάνικης Θυγατρικής στο εκεί Χρηματιστήριο θα έδιναν πολλά υποσχόμενές υπεραξίες στους μετόχους της.

 • Η είσοδος δε ενός εμπείρου διεθνούς παίχτη όπως ο Soo Kim της Standard General στο χαρτί υποσχόταν την μετάβαση της ΙΝΛΟΤ στο NBA του διεθνούς χρηματιστηριακού παρκέ. Αν μη τι άλλο 14 Casino διέθετε η Ballys στην Αμερική. 

Από το 2021 όμως και μετά και ενώ όλα φαίνονταν όμορφα οργανωμένα, η μετοχή της Ballys από 72 USD όπου και κορύφωσε το 2021 έπεσε στα 15 μια πτώση σχεδόν 75% καθόλου υποσχόμενη για το χρηματιστηριακό μέλλον της εταιρίας.

 • Φυσικά αυτή η πτώση εκτός από τα εταιρικά θέματα οφείλετε και στην κατάρρευση της αγοράς που ωστόσο ξέφτισε και τις υποσχετικές για μια λαμπρή χρηματιστηριακή πορεία της Αμερικάνικης θυγατρικής της ΙΝΛΟΤ.

Όπως πολύ σωστά επισήμανε σε ένα άρθρο του το BN οι αντίστοιχες εταιρίες  Lottomatica αποτιμήθηκαν με δείκτη EV/ebidta 6,8 φορές στην πρόσφατη εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Και μπορεί ο δείκτης αυτός να είναι καλύτερος της τρέχουσα αποτίμησης της ΙΝΛΟΤ ωστόσο δεν αποτελεί καθόλου υποσχόμενο δείκτη σε σχέση με τις αναμενόμενες τιμές που περιμέναμε πέρυσί τέτοια εποχή.

 • Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, δυστυχώς ενώ όλοι αναμέναμε ότι η ΑΜΚ θα κάλυπτε και το θέμα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, από όσο φαίνεται ούτε αυτό καλύφθηκε με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε με 88 εκατομμύρια αρνητικά κεφάλαια.

Το σύνολο δε τον υποχρεώσεων της εταιρίας που παράγει θετικό EBITDA, και ικανοποιητικές θετικές ταμειακές ροές είναι δυστυχώς ακόμα και μετα την ΑΜΚ  σε δυσθεώρητα ύψη.  Μιλάμε για 700 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 500 αφορούν τα ομόλογα  λήξεως Σεπτεμβρίου 2024.

 • Φαντάζομαι ότι κανείς σας δεν πιστεύει ότι τα ομόλογα αυτά μπορούν να αποπληρωθούν μέχρι τότε. Και προφανώς μιας αναχρηματοδότηση εν έτη 2023 όχι μόνο θα γίνει με δυσκολότερους όρους από το 2022 αλλά και με υψηλότερο κόστος. Να θυμίσω ότι η εταιρία μόνο το 2022 ξόδεψε 37 εκατομμύρια σε αποπληρωμές τόκων.

Και κάπου εδώ νομίζω πως αν ενώσουμε όλα τα κομμάτια του Puzzle καθώς και τις δηλώσεις του Προέδρου περί μεταστροφής της ΙΝΤΡΑΚΟΜ σε επενδυτικό βραχίονα με την ΙΝΛΟΤ εξέχον μέλος, θα έλεγα ότι βέλτιστη λύση για την εταιρία είτε σας αρέσει ως επενδυτές ή μικρομέτοχοι είτε όχι να προχωρήσει η εταιρία σε μια δεύτερη γενναία ΑΜΚ τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ κατά προτίμηση με τιμή ίδια της προηγούμενης ( 0.58 )

 • Αποφεύγοντας και το dilution των υφιστάμενων μετοχών, καθαρίζοντας και τον ισολογισμό της, δίνοντας και την δυνατότητα αφενός μεν να μειωθεί ο δανεισμός της, αφετέρου δε ο CFO της να διαπραγματευτεί ένα αξιοπρεπέστερο νέο ομολογιακό, καθότι ο χριστιανός φαντάζομαι όταν επισκέπτεται τους εκδότες με αρνητικά ιδιά κεφάλαια και 700 εκατομμύρια υποχρεώσεις αν μη τι άλλο θα αντιμετωπίζει την δυσπιστία της άλλης πλευράς.

Το γεγονός ότι η μετοχή αδυνατεί να ξεκολλήσει από τα 63 λεπτά, το ότι αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση της για 2 μήνες καθώς και το γεγονός ότι το ομόλογο της εταιρίας δεν δείχνει σημάδια ανησυχίας αν μη τι άλλο στα δικά μου μάτια δείχνουν ότι επίκειται κάποια ενέργεια στην παραπάνω κατεύθυνση. Φυσικά  από την άλλη ίσως ο Πρόεδρος έχει αλλά σχέδια για να λύσει τα παραπάνω θέματα.

 • Να τονίσω επίσης ότι η προσωπική μου εκτίμηση, άσχετα από την χρηματιστηριακή πορεία, είναι ότι ο Πρόεδρος είναι μεγάλο γατόνι και θα μεριμνήσει για την πολύ επιτυχή έκβαση της Αμερικής.
 • Το γεγονός ότι πρόσφατα τοποθέτησε τον Νίκο Νικολόπουλο στην θέση του CEO στην Αμερική δείχνει αν μη τι άλλο ότι ετοιμάζονται μεγάλα σχέδια.
 • Ο κ. Νικολόπουλος αποτελεί αποδεδειγμένα μπουλντόζα επιτυχούς επιχειρηματικότητας και αφού πήγε Αμερική είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει το μαγαζί εκεί.

Φιλικά 

Καλή σας ημέρα

ΟΑΚ

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

****

Σ.Σ economicomarkets: 

 • Οι Συνεργάτες μας καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Δεν ασκούμε καμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνούμε με τις δικές τους.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο