ΟΑΚ: Υπάρχει θεός; Ένα ερώτημα που βασανίζει την ανθρωπότητα από υπάρξεως της…

Στην περίπτωση μας και όσο αφορά το Χρηματιστήριο αν όντως υπάρχει θεός θα ρίξει φωτιά και θα μας κάψει. Για την ΙΝΚΑΤ ο λόγος. Έτσι για την ιστορία και επειδή τα γραφόμενα μας έχουν συνέχεια και δεν τα ξεχνάμε.

  • Στις 11 Απριλίου 2023 ( τιμή στα 1.60 ) σας έγραψα «, ζουζουνιαριδες οι ιδιοκτήτες που πολύ πιθανόν να κάνουν άλογο τις επενδύσεις τους. Αν μη τι άλλο με 1.6 δεν βλέπω και κανένα κέρδος για κανέναν.»

Στις 20 Ιουνίου 2023 ( τιμή στα 2,09 ) σας ξανάγραψα : « και μιας και ξεκινήσαμε με τα ΙΝΤ, προφανώς η ΙΝΚΑΤ έχει λαμπρό χρηματιστηριακό μέλλον. Στα 2.1 γράφουν είναι το break even των βασικών μετόχων αλλά ποιος βασικός μέτοχος ασχολείται με το Break even και το μπετό αν δεν πάει για απόδοση τουλάχιστον 100% στην τριετία. »

  • Για όποιον ακολούθησε έβγαλε ένα κέρδος τουλάχιστον 100% γιατί ουσιαστικά η μετοχή έγινε ΑΛΟΓΟ όπως είχαμε προβλέψει. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από αυτό που ξέρουμε πιο καλά από τον καθένα. Παρακολουθούμε τα μεγάλα παιδιά και βλέπουμε που το πάνε το καράβι. Δεξιά, αριστερά, βουνό ή θάλασσα, στα βράχια ή στο πέλαγος  αδιάφορο. Αν ξέρεις προς τα που πάει, εσύ απλά ακολουθείς την ρότα.

Μετά λοιπόν το σχεδόν 200% κέρδος που έβγαλαν όσοι μπήκαν στην αύξηση ή το 100% από το 1.6 που σας προειδοποιήσαμε, πλέον που θα πάει η βάρκα? Τέντωσαν όλα τα νούμερα και το χαρτί παίζει με p/e που ζηλεύει μέχρι και η NVIDIA (Βασικά, δεν έχει P/e η ΙΝΚΑΤ μιας και έχει ζημιές ).

  • Είπαμε οκ να βγάλουμε κέρδος και το βγάλαμε. Μήπως πλέον είναι ώρα να φεύγετε;  Γιατί από κερδοφορία τζίφος. Από δανεισμό να φάνε και οι κότες… Καθαρή θέση ούτε το 35% της κεφαλαιοποίησης και προοπτικές; Παλιός κατασκευαστής πλέον συνταξιούχος μου έλεγε ότι οι περίοδος των παχιών αγελάδων έληξε. Κοινώς πλέον τα έργα πάνε για αποδόσεις 5-10% και αν.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες για μεγάλα έργα και ακόμα και αν υπάρχουν χρήματα κάθε έργο περνάει μια δεκαετία για να εγκριθεί ( βλέπε τον ΒΟΑΚ, βλέπε τον δυτικό άξονα βλέπε βλέπε βλέπε ). Συνεπώς να μην ονειρεύεστε θαύματα. Θα τρέξουν μικρές εταιρίες που ακόμα και με μικρά έργα μπορούν να δουν άνοδο κερδοφορία 100-200% αλλά οι μεγάλες του χώρου ειδικά οι υπερδανεισμένες θα εργάζονται για να πληρώσουν τα χρέη του παρελθόντος.

  • Για τους πιο αισιόδοξους που βλέπουν μια  πράσινη ΙΝΚΑΤ και ένα green story Θα έλεγα παιδιά κρατήστε μικρό καλάθι. Ο κλάδος των υπό κατασκευή ή κατασκευασμένων έργων ΑΠΕ της ΙΝΚΑΤ αποτιμήθηκε το 2022 στα 25 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από αυτά ακολουθεί ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ή αλλιώς η γνωστή χαρτούρα συνολικά περίπου 300 MW ή 1 GW μιας και έχω χάσει τον λογαριασμό.

Μιλάμε για την ιδιά χαρτούρα που έχει η ΜΟΗ ( 2-3000 MW ) τα ΕΛΠΕ ακόμα δύο τρια χιλιάρικα, η ΔΕΗ αλλά τόσα και συνολικά στην Ελλάδα νομίζω η χαρτούρα ξεπερνάει την ζήτηση σε ενέργεια της μισής Ευρώπης ( ! ) το τι αξία έχει αυτή η χαρτούρα δεν χρειάζεται να το συζητάμε.

  • Όταν λοιπόν πάτε και αγοράζετε με 505 εκατομμύρια ευρώ τις μετοχές της ΙΝΚΑΤ να ξέρετε ότι εκτός της ελπίδας για μελλοντικό γύρισμα της εταιρίας σε κέρδη σήμερα αγοράζετε μια εταιρία με ΖΗΜΙΕΣ 23 εκατομμύρια ευρω, 365 εκατομμύρια ευρώ υποχρεώσεις και σχεδόν ανύπαρκτο σε σχέση με την δραστηριότητα της εταιρίας ταμείο 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Και το τονίζω αυτό μιας και ο CEO μας μίλησε για ένα ανεκτέλεστο μυθικό εντός του 2023 το οποίο όμως θα απαιτήσει τεράστια ρευστότητα για να εκτελεστεί. Με ταμείο 25 εκατομμύρια που ακριβώς θα βρει χρήματα για τόσα έργα, ΑΠΕ, επενδύσεις κλπ; Μήπως μας ετοιμάζουν για άλλη μια ΑΜΚ ? Και αν και προκειμένου να πετύχει νομίζετε ότι θα τους προσφέρουν χρήματα σε τέτοιες αποτιμήσεις;

Δεν ξέρω αν ο βασικός μέτοχος κ. Γκότσης συμμερίζεται τις απόψεις μου, το σίγουρο είναι ότι πούλησε 1.6 εκατομμύρια μετοχές στα 2.3 όπως και ο πρώην κ. Κούτρας που μάλλον δεν πείστηκε για το επενδυτικό στόρι της διακράτησης θέσης στην ΙΝΚΑΤ.

  • Και στο τέλος της ημέρας, γιατί ακριβώς πρέπει εν έτει 2023 να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος; Να αγοράζουμε δηλαδή ελπίδες και ιστορίες που ίσως εκπληρωθούν ίσως και όχι; Ειδικά όταν το ταμπλό είναι γεμάτο με πάμφθηνες εταιρίες, με περιουσία χωρίς δανεισμό και με ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ;

Όπως σας έγραψα ότι στα 1.6 δεν θα μείνει το χαρτί και θα πάει πάνω για να βγουν κέρδη ( στα 3.15 τώρα ) χωρίς φυσικά ποτέ μου να πίστεψα στην ίδια την εταιρία, αλλά άλλο το ταμπλό άλλο η εταιρία, τώρα το γράφω ανοικτά μιας και πάντα μοιράζομαι τις απόψεις μου, το 3.15 είναι μια τιμή εξαιρετικά απαιτητική.

  • Προσωπικά ότι μετοχές είχα τις πούλησα και πλέον βγαίνω και αντίθετα προς τα κάτω κάτι που σπάνια κάνω.

Προτροπές δεν κάνω, την αγορά παρακολουθώ, ερασιτέχνης είμαι, τις απόψεις μου μοιράζομαι μαζί σας. Για επενδυτικές συμβουλές να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Φιλικά

ΟΑΚ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο