Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι “ιθύνοντες” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναλώνονται σχεδόν καθημερινά σε συζητήσεις επί συζητήσεων γύρω από το θέμα της ανεύρεσης του εξαφανισμένου Έλληνα επενδυτή.
- Πού είναι ο Έλληνας επενδυτής; Πού έχει χαθεί ο Έλληνας επενδυτής;
Γιατί ο Έλληνας παραμένει σε επενδυτικό λήθαργο απέχοντας τελείως από αυτό που προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει το Χρηματιστήριο για την επόμενη τριετία για να μην πω καλύτερα έως το 2030 στηριζόμενος στο μεγάλο κύμα ανάπτυξης που μόλις τώρα – εκτός απροόπτου φυσικά που μόνο ο Θεός δύναται να το γνωρίζει- αρχίζει να φαίνεται στην οικονομία της χώρας;
Πώς είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή ο Έλληνας να μην ενδιαφέρεται να αδράξει ένα σημαντικό κομμάτι από την ανάπτυξη της χώρας μέσα από την επένδυση σε ισχυρούς και προπάντων κερδοφόρους εισηγμένους ομίλους; Γιατί να μην επιζητάει την ευημερία του και την οικονομική του σταθερότητα που μπορεί να τον οδηγήσει μέσα από ένα σωστό και καλοσχεδιασμένο επενδυτικό πλάνο, ακόμα και στην οικονομική του ανεξαρτησία;
- Αλήθεια πού είναι ο Έλληνας επενδυτής; Μήπως ξέρετε;
Γιατί έχει γυρίσει την πλάτη του στο Χρηματιστήριο την ίδια ώρα που οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει μέχρι και ο τελευταίος “μαύρος” οίκος να ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία και το αναπτυξιακό γίγνεσθαι των πολύ καλών εισηγμένων ομίλων που διαθέτει, με ορισμένους μάλιστα από αυτούς να διαπρέπουν σε παγκόσμιο επίπεδο χτυπώντας στα ίσια κολοσσιαίους ανταγωνιστές τους;
- Τι είναι αυτό που έχει σταθεί εμπόδιο στον Έλληνα ώστε να μη βλέπει αυτό που έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά στο Χρηματιστήριο από το 2022 φέρνοντας για αρχή ένα +39% στην απόδοση του Γενικού Δείκτη το 2023 αποτελώντας έτσι, θέλουν δε θέλουν “κάποιοι”, μια από τις κορυφαίες αποδόσεις παγκοσμίως;
Γιατί να υπάρχει αυτή η απίσχναση των μόλις 14.800 κάτι ενεργών κωδικών Ελλήνων επενδυτών που κάνουν τουλάχιστον μία πράξη μέσα στο μήνα; Ξέρετε πόσο τραγικό είναι αυτό το νούμερο; Αν υποθέσουμε ότι από όλο τον πληθυσμό της χώρας τα 5 εκατομμύρια ενήλικοι Έλληνες είναι οι οικονομικά “ικανοί” ώστε να διαθέσουν ένα ποσό προς επένδυση τότε ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουμε ως ενεργό στο Χρηματιστήριο μόλις το 0,29% από αυτούς.
- Πραγματικά πιο παταγώδης αποτυχία της επενδυτικής ιδέας δεν υπάρχει πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο. Ξέρω πολλοί θα αναφέρουν ως ρίζα του κακού το από τον καιρό των δεινοσαύρων 1999. Αλήθεια ποιος είναι αυτός εν έτει 2023 που έχει μείνει ακόμα κολλημένος σε εκείνη την εποχή. Η σχέση ανάμεσα στα δύο Χρηματιστήρια του τότε και του τώρα είναι ανύπαρκτη, μηδενική.
Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας βρίσκεται αλλού και έχει να κάνει κυρίως από το νούμερο των Ελλήνων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο στην εφορία όσο και στους κρατικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν την τελευταία κυρίως δεκαετία ως αποτέλεσμα των τραγικότατων λαθών και παρεμβάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων πάνω στην οικονομία της χώρας. Δε μιλάμε φυσικά για το μικρό ποσοστό των Ελλήνων που είναι αυτοσκοπός τους να κοροϊδεύουν και να κλέβουν το κράτος, δηλαδή όλους εμάς.
- Τα νούμερα λοιπόν είναι αμείλικτα καθώς αυτή τη στιγμή 4,013 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη εφορία ενώ αν βάλουμε μέσα και τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα πρέπει να ξεπερνούν τους 4,8 εκατ. πολίτες. Από αυτούς πάνω από τους μισούς έχουν κατασχετήριο στους λογαριασμούς τους.
Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι κανείς, όχι μόνο από τους 2,6 εκατ. που έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους αλλά και από όλους τους 4,8 εκατ. πολίτες δε μπορεί να βάλει ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό που θα ανοίξει ή ήδη τηρεί στο Χρηματιστήριο υπό το φόβο της κατάσχεσης.
- Κοινώς δηλαδή η πλειοψηφία των οικονομικά “ικανών” ενήλικων Ελλήνων που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας επιδιώκοντας την ευημερία τους είναι παγιδευμένοι μέσα στα χρέη που το ίδιο το “κράτος” δημιούργησε μέσω της λαίλαπας της οικονομικής κρίσης που το ίδιο εξαπέλυσε.
Θα μου πείτε τώρα πώς είναι δυνατόν να ζητάω ο Έλληνας με το “σταμπαρισμένο” ΑΦΜ να μπορεί να επενδύσει ώστε να μπορέσει με τη σταδιακή του ευημερία να αποπληρώσει τις οφειλές του. Πείτε μου όμως γιατί ο ίδιος ο Έλληνας με το “σταμπαρισμένο” ΑΦΜ να έχει την απεριόριστη δυνατότητα να “επενδύσει” στον τζόγο, ελπίζοντας εκεί στην ευημερία του.
- Γιατί ο Έλληνας να περνάει από Ιερά Εξέταση και το επικρεμάμενο τσεκούρι της κατάσχεσης για να αγοράσει 1 μετοχή ας πούμε της Motor Oil, ενώ αντιθέτως μπορεί άνετα να ρίξει δίχως κανένα περιορισμό το απιθανοαπίστευτο ποσό των 32 δισ. ευρώ (11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2023) στον τζόγο, “ποντάροντας” στην οικονομική του ευμάρεια χάνοντας φυσικά όλο ή αν όχι όλο το μεγαλύτερο ποσοστό από τα χρήματά του.
Ουσιαστικά είναι σαν το κράτος από τη μια να λέει ΟΧΙ στην επένδυση αλλά ΝΑΙ στο τζόγο.
Θα μπορούσα να μακρηγορήσω περαιτέρω τρώγοντας τον πολύτιμο χρόνο σας, αλλά οι περισσότεροι το έχετε ήδη πάρει χαμπάρι κοιτώντας τις δεκάδες επανωτές διαφημίσεις των κάθε .bet μαγαζιών στα media.
- Από την άλλη αν δείτε κάποια διαφήμιση που να σας προτρέπει να επενδύσετε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που διαθέτει, ελάτε να μου τρυπήσετε τη μύτη που έλεγε και ο παππούς μου. Το σύστημα βλέπετε προσπαθεί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο να προγραμματίσει τους ανθρώπους, έτσι ώστε να παραμείνουν … φτωχοί.
Μήπως η κυβέρνηση λοιπόν να το ρίξει έξω και να πριμοδοτήσει και λίγο την ορθή ευημερία του Έλληνα με την εφαρμογή ενός ακατάσχετου ποσού από 20 έως 50 χιλιάδων ευρώ σε επενδυτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο και όχι στην αυτοτροφοδουτούμενη οικονομική καταστροφή του; Επενδυτικές κινήσεις φυσικά που θα έχουν και κάποιες χρονικές δικλείδες ή ακόμα και την επίβλεψη σοβαρών επενδυτικών οργανισμών με ισχυρό παρελθόν κερδοφόρων αποδόσεων.
- Φαντάζει επαναστατική η ιδέα, αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και μόνο επαναστατικές κινήσεις μπορούν να μας βγάλουν από το τέλμα. Το άλλο είναι να μείνουμε τελείως ακούνητοι μέχρι τελικά να βουλιάξουμε.
Μιλάω για μια ιδέα που μόνο κέρδος και ανάπτυξη θα φέρει στην οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας μέσα από την επένδυση στις ελληνικές εταιρείες και τη σωστή ανέλιξη του τεράστιου αυτού επενδυτικού μοχλού της ελληνικής οικονομίας που ακούσει στο όνομα Ελληνικό Χρηματιστήριο.
- Επίσης μήπως ο Έλληνας να αρχίζει να μπολιάζεται στην επενδυτική ιδέα μέσα από στοχευμένες κινήσεις και όχι στο κάψιμο των χρημάτων του που κάποιοι άλλοι θέλουν διακαώς; Για πρώτη και ίσως τελευταία φορά, θα σας αφήσω στο σημερινό άρθρο χωρίς διαγραμματική ανάλυση.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
capital.gr