Οδεύει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ;

ύφεση

Μια «ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη» και απλά περιμένουμε επιβεβαίωση από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, τον ημιεπίσημο διαιτητή για το πότε αρχίζουν οι υφέσεις.

Αυτή είναι η σίγουρη πρόβλεψη που έλαβα πριν από λίγες ημέρες από τον Jack Schannep, πρώην συντάκτη του ενημερωτικού δελτίου επενδύσεων TheDowTheory.com. Βασίζει την πεποίθησή του σε έναν δείκτη που δημιούργησε το 2000 και ονομάζεται «δείκτης ύφεσης Schannep» (SRI), ο οποίος αντιστοιχεί στις τάσεις του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τον Manuel Blay, διάδοχο του Schannep, στις ΗΠΑ από το 1946 υπήρξαν 12 υφέσεις. «Όλοι τους εντοπίστηκαν από το SRI». Ο Blay προσθέτει ότι η SRI εξέδωσε μόνο ένα ψευδές σήμα – τον Οκτώβριο του 1959, έξι μήνες πριν από την ύφεση που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1960. (Το ιστορικό της SRI από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 συνοψίζεται εδώ.)

Η SRI βασίζεται στον κινητό μέσο όρο τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας. Ένα σήμα ύφεσης ενεργοποιείται όταν αυξάνεται κατά τουλάχιστον 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο κυκλικό χαμηλό του κινητού μέσου όρου. Το τελευταίο σήμα του SRI ενεργοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου με την έκθεση του ποσοστού ανεργίας του Μαΐου στο 4,0%, το οποίο έφερε τον κινητό μέσο όρο τριών μηνών στο 3,9%. Αυτό είναι 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το σημείο όπου βρισκόταν ο κινητός μέσος όρος τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Ο Schannep λέει ότι ανέπτυξε τον δείκτη του αφού ερεύνησε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι μια ύφεση συμβαίνει κάθε φορά που το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά περισσότερο από τρία δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας. Ο Schannep διαπίστωσε ότι αυτό είναι κοντά, με τις διατάξεις ότι το όριο είναι 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας. Η εστίαση είναι στον κινητό μέσο όρο τριών μηνών του ποσοστού ανεργίας και η σύγκριση είναι με το προηγούμενο κυκλικό χαμηλό αυτού του κινητού μέσου όρου.

Υπάρχει μια ομοιότητα μεταξύ του SRI και του λεγόμενου κανόνα Sahm, που εισήχθη το 2019 από την Claudia Sahm, πρώην οικονομολόγο της Federal Reserve. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σημαντικές διαφορές: πρώτον, ο κανόνας Sahm δεν ενεργοποιείται έως ότου ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας, σε αντίθεση με 0,4 για τον SRI. Δεύτερον, ο κανόνας Sahm συγκρίνει τον τελευταίο μέσο όρο τριών μηνών με το χαμηλό 12 μηνών, ενώ ο SRI τον συγκρίνει με το πιο πρόσφατο κυκλικό χαμηλό – το οποίο θα μπορούσε να είναι περισσότερο από 12 μήνες στο παρελθόν. Ο κανόνας Sahm δεν έχει δείξει ότι επίκειται ή βρίσκεται σε εξέλιξη ύφεση. Ωστόσο, εάν η ύφεση των ΗΠΑ δεν είναι ήδη εδώ, είναι κοντά.

Οι υφέσεις είναι δύσκολο να προβλεφθούν

Ίσως αναρωτιέστε γιατί χρειαζόμαστε ακόμη και έναν δείκτη για να προβλέψουμε πότε το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών θα δηλώσει ότι έχει αρχίσει μια ύφεση. Γιατί να μην βασιστούμε μόνο στο NBER για να μας πει; Η απάντηση είναι ότι το NBER συχνά χρειάζεται πολλούς μήνες, μερικές φορές περισσότερο από ένα χρόνο, για να καθορίσει πότε έχει ξεκινήσει μια ύφεση. Μερικές φορές η ύφεση έχει τελειώσει από τη στιγμή που το NBER επαληθεύει ότι ξεκίνησε – οι υφέσεις του 1990-1991 και του 2001, για παράδειγμα.

Ένας δείκτης που σηματοδοτεί με ακρίβεια μια ύφεση πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο σαφώς θα ήταν πολύτιμος. Ο Blay αναφέρει ότι «η μέση υστέρηση από την έναρξη της ύφεσης και την ημερομηνία του σήματος [Schannep Recession Indicator] είναι 1,58 μήνες».

Ένα καλό παράδειγμα είναι η ύφεση που συνόδευσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία στη συνέχεια το NBER δήλωσε ότι ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007. Η SRI ενεργοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2008 με την απελευθέρωση του ποσοστού ανεργίας του Ιανουαρίου 2008 – δύο μήνες μετά την ύφεση και σχεδόν ένα χρόνο πριν από την ανακοίνωση του NBER τον Δεκέμβριο του 2008.

Ωστόσο, η ταπεινοφροσύνη παραμένει αρετή σε αυτήν την επιχείρηση, καθώς τα νεκροταφεία της Wall Street είναι γεμάτα με εκείνους των οποίων οι σίγουρες προβλέψεις για επικείμενη ύφεση αποδείχθηκαν αποτυχημένες. Πάρτε για παράδειγμα την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, η οποία θεωρούνταν ένας σχεδόν αλάνθαστος δείκτης μιας επικείμενης ύφεσης. Αλλά όχι αυτή τη φορά: η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε τον Ιούλιο του 2022. Ή πάρτε ένα μοντέλο ύφεσης του Bloomberg Economics, το οποίο τον Οκτώβριο του 2022 δήλωσε ότι η πιθανότητα έναρξης ύφεσης εντός ενός έτους ήταν 100%.

Όπως παραδέχτηκε η Sahm σε μια ανάρτηση ιστολογίου τον περασμένο Δεκέμβριο, ακόμη και αν το μοντέλο της έδειχνε ότι μια ύφεση ήταν είτε ήδη σε εξέλιξη είτε επικείμενη, «μια ύφεση [δεν θα ήταν] . . . Τελειωμένη υπόθεση. . . Αυτή τη φορά θα μπορούσε εύκολα να είναι διαφορετικά».

Mark Hulbert is a regular contributor to MarketWatch. His Hulbert Ratings tracks investment newsletters that pay a flat fee to be audited. TheDowTheory.com, the subject of this report, is not one of the newsletters Hulbert Ratings tracks. Hulbert can be reached at [email protected]

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο