Οι 20 χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο συγκρούσεων

πολέμους

Με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός δυνητικά “καταστροφικών” συγκρούσεων περνάει κάτω από το ραντάρ, προειδοποιούν αναλυτές.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα τη λίστα έκτακτης ανάγκης για το 2024, καταγράφοντας τις 20 χώρες που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της ασφάλειας. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά περίπου το 70% των εκτοπισμένων ατόμων, καθώς και περίπου το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών.

Ο ΟΗΕ εκτίμησε τον Οκτώβριο ότι πάνω από 114 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως. Το ποσοστό αυτό είναι τώρα πιθανότατα υψηλότερο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι για πολλούς από τους ανθρώπους που εξυπηρετεί η οργάνωσή του, αυτή είναι η “χειρότερη εποχή”, καθώς η έκθεση στον κλιματικό κίνδυνο, η ατιμωρησία σε όλο και περισσότερες ζώνες συγκρούσεων και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος συγκρούονται με τη “μειούμενη διεθνή υποστήριξη”

“Τα πρωτοσέλιδα σήμερα κυριαρχούνται δικαίως από την κρίση στη Γάζα. Υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό – είναι σήμερα το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι πολίτης” Ο Miliband είπε.

“Όμως, ο κατάλογος παρακολούθησης είναι μια ζωτικής σημασίας υπενθύμιση ότι και άλλα μέρη του κόσμου φλέγονται, για διαρθρωτικούς λόγους που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, το κλίμα και την οικονομία. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από μία κρίσεις ταυτόχρονα”

Η Isabelle Arradon, διευθύντρια ερευνών στο International Crisis Group, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι θάνατοι από συγκρούσεις παγκοσμίως είναι οι υψηλότεροι από το 2000.

“Όλες οι κόκκινες σημαίες είναι εκεί, και επιπλέον, υπάρχει έλλειψη μέσων για την επίλυση των συγκρούσεων. Υπάρχει μεγάλος γεωπολιτικός ανταγωνισμός και λιγότερη όρεξη για την επίλυση αυτών των θανατηφόρων συγκρούσεων”, πρόσθεσε.

Σουδάν

Πρώτο στη λίστα παρακολούθησης της IRC είναι το Σουδάν, όπου τον Απρίλιο του 2023 ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δύο στρατιωτικών παρατάξεων της χώρας και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διεθνή διαμεσολάβηση στη Σαουδική Αραβία δεν έδωσαν λύση.

Η σύγκρουση έχει πλέον επεκταθεί σε “αστικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας” που συγκεντρώνει “ελάχιστη” διεθνή προσοχή και ενέχει σοβαρό κίνδυνο περιφερειακής επέκτασης, δήλωσε η IRC, με 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη και 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης – με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (γνωστό ως Hemedti) και με τη φερόμενη υποστήριξη των ΗΑΕ και του Λίβυου πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ – έχουν επεκτείνει μια πολυδιάστατη επίθεση από το επίκεντρο της σύγκρουσης στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αφήνοντας πίσω τους μια σειρά από φερόμενες φρικαλεότητες στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ.

Οι RSF φέρονται να εισέβαλαν στο κεντρικό Σουδάν για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας περαιτέρω μαζικές απελάσεις ανθρώπων από περιοχές που κατείχαν προηγουμένως οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Arradon του ICG δήλωσε στο CNBC ότι παράλληλα με τον κίνδυνο περαιτέρω μαζικών φρικαλεοτήτων στο Νταρφούρ υπάρχει η πιθανότητα μιας “ολοκληρωτικής εθνικής σύγκρουσης” που θα προσελκύσει περισσότερες ένοπλες ομάδες από την περιοχή.

“Οι πρωτοβουλίες για την ειρήνη είναι πολύ περιορισμένες αυτή τη στιγμή. Σαφώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλη απόσπαση της προσοχής, και έτσι η κατάσταση στο Σουδάν είναι μια κατάσταση όπου δεν νομίζω ότι υπάρχει αρκετή σοβαρή δέσμευση αυτή τη στιγμή σε υψηλό επίπεδο για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, και έτσι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση”, δήλωσε.

Η ροή των προσφύγων προς το γειτονικό Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία, οι οποίες πλήττονται από εσωτερικές συγκρούσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις ακραίες οικονομικές δυσκολίες, ενισχύει τους κινδύνους μετάδοσης, πιστεύουν οι αναλυτές.

Κονγκό, Ρουάντα

Οι χαοτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σηματοδότησαν μόλις την έναρξη ενός νέου εκλογικού κύκλου που θα συνεχιστεί μέχρι το 2024 σε ένα εύθραυστο σκηνικό.

Η ψηφοφορία επισκιάστηκε από μεγάλες καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα, καθώς ορισμένα δεν άνοιξαν όλη την ημέρα και η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι την Πέμπτη σε ορισμένες περιοχές της τεράστιας πλούσιας σε ορυκτά χώρας με 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Αρκετοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ακυρωθούν οι εκλογές, η τελευταία διαμάχη μετά από μια εκστρατεία που στιγματίστηκε από τη βία, καθώς 18 υποψήφιοι διεκδίκησαν την ηγεσία από τον νυν πρόεδρο Félix Tshisekedi.

Μερικά προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Tshisekedi προηγείται κατά πολύ στην ψηφοφορία, αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε την Τρίτη τις διαμαρτυρίες κατά των εκλογών, στις οποίες είχαν καλέσει πέντε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται εν μέσω των συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και της εκτεταμένης φτώχειας και προηγείται περαιτέρω περιφερειακών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους.

Η πιθανή παρατεταμένη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, η οποία πηγάζει από τις μακροχρόνιες υποψίες της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης του Tshisekedi σχετικά με την ανεξαρτησία της εκλογικής επιτροπής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω συγκρούσεις με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμούν αναλυτές της κρίσης.

“Ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο μιας σοβαρής κρίσης. Είδαμε ήδη το 2018 πώς η αμφισβήτηση της ψήφου ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά τώρα έχουμε επιπλέον τους M23 [αντάρτες], που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα, οι οποίοι αυξάνουν τις μάχες τους και πλησιάζουν πολύ κοντά στην [πόλη] Γκόμα”, εξήγησε ο Arradon.

Οι αντάρτες M23 επανεμφανίστηκαν στην επαρχία του Βόρειου Κίβου στην ανατολική ΛΔΚ τον Νοέμβριο του 2021 και κατηγορούνται από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολλαπλά προφανή εγκλήματα πολέμου από τα τέλη του 2022, καθώς επεκτείνουν την επίθεσή τους.

Η γειτονική Ρουάντα φέρεται να έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ανατολικό Κονγκό για να παράσχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στην M23, υποδαυλίζοντας τις εντάσεις μεταξύ του Κιγκάλι και της Κινσάσα και ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για τον κίνδυνο μιας “άμεσης σύγκρουσης”

Ο συνδυασμός ενός κατακερματισμένου και δύσπιστου πολιτικού σκηνικού, μιας συνεχιζόμενης ένοπλης εξέγερσης και ακραίων κοινωνικοοικονομικών πιέσεων καθιστούν την περιοχή πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις το επόμενο έτος.

Ο Arradon περιέγραψε την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε άλλες ενεργές και δυνητικές ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ως “καταστροφική”

“ΛΔΚ, μιλάμε για 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Αν κοιτάξετε τη Μιανμάρ, φυσικά έχετε αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό στο Μπαγκλαντές των εκτοπισμένων Ροχίνγκια, αλλά και εκτοπισμένων μέσα στην ίδια τη Μιανμάρ”, είπε.

“Ποτέ άλλοτε δεν είδαμε τόσους πολλούς ανθρώπους να μετακινούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως λόγω συγκρούσεων. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που μετακινούνται, αλλά και το γεγονός ότι συχνά οι άμαχοι πληθυσμοί ζουν δίπλα σε ένοπλες ομάδες, και αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ, αυτό συμβαίνει στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επίσης στο Σουδάν, στα δυτικά και στο Νταρφούρ”

Μιανμάρ

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ βρίσκεται σε εξέλιξη από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 και την επακόλουθη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος, που προκάλεσαν την κλιμάκωση των μακροχρόνιων εξεγέρσεων από ένοπλες εθνοτικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για αδιάκριτους βομβαρδισμούς και τόσο η IRC όσο και η IGC φοβούνται ότι η τακτική αυτή μπορεί να ενταθεί το 2024, καθώς οι ένοπλες εθνοτικές ομάδες και οι δυνάμεις αντίστασης έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο στρατός αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις από μια συμμαχία τριών εθνοτικών ένοπλων ομάδων στη βόρεια πολιτεία Σαν, μαζί με μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες ομάδες της χώρας στη βορειοδυτική περιοχή Σαγκάινγκ και μικρότερες δυνάμεις αντίστασης στην πολιτεία Καγιάχ, στην πολιτεία Ρακίν και κατά μήκος των ινδικών συνόρων στα δυτικά.

“Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο στρατός θα πρέπει να πολεμήσει πολυάριθμους, αποφασισμένους και καλά εξοπλισμένους αντιπάλους ταυτόχρονα σε πολλαπλά θέατρα- μπορεί να διπλασιάσει τις βάναυσες προσπάθειές του για να αντιστρέψει την τάση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής της καμένης γης και των αδιάκριτων βομβαρδισμών τις επόμενες εβδομάδες”, εκτιμά η τελευταία έκθεση CrisisWatch του IGC.

Το Σαχέλ

Οι χώρες του Σαχέλ έχουν βιώσει μια σειρά από στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει ως απάντηση στην αυξημένη αστάθεια, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ισλαμιστικές μαχητικές εξεγέρσεις που εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή.

Το Σαχέλ περιλαμβάνει την ημίξηρη ζώνη της βόρειας και κεντρικής Αφρικής μεταξύ της ερήμου Σαχάρα και των περιοχών σαβάνας και περιλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουινέα, τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Το Μάλι, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα και το Τσαντ έχουν υποστεί πραξικοπήματα και σοβαρή αστάθεια τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Arradon της IGC δήλωσε ότι τα ζητήματα ασφάλειας έχουν βαθύνει από τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη στα βόρεια, ο οποίος είδε έναν κατακλυσμό όπλων να μετακινείται νότια για τον εφοδιασμό ένοπλων ομάδων σε χώρες με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους σε “περιφέρεια που αισθάνεται παραμελημένη”

“Έτσι, αυτό το συνολικό πλαίσιο ασφάλειας, όπου οι πληθυσμοί αισθάνονται παραμελημένοι, καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε όπλα, έχει πράγματι δημιουργήσει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή του Σαχέλ και η δυσαρέσκεια αυτών των πληθυσμών έχει αυξηθεί”, πρόσθεσε.

και αρκετές ακόμη…

Παράλληλα με αυτά, η Διακυβερνητική Επιτροπή εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με πιθανά ξεσπάσματα ένοπλων συγκρούσεων στην Αϊτή, τη Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και το Καμερούν, καθώς και για τον καλά τεκμηριωμένο κίνδυνο μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές επιπτώσεις της.

Πηγή: www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο