Οι 5 πιο επικίνδυνοι μύθοι για την ελληνική επιχειρηματικότητα

Τάσος Δουκέρης:

Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων-Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αρθρογράφος-Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών-Οικονομολόγων

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί σε ένα σύνολο από παρανοήσεις, αυταπάτες και εσφαλμένες πεποιθήσεις, οι οποίες καταδικάζουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μην επιτύχουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι παρακάτω μύθοι είναι όχι μόνο επικίνδυνοι, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία αν δεν τους αναγνωρίσεις και αν δεν καταφέρεις να τους ξεπεράσεις. Ας τους δούμε λοιπόν, και ας μάθουμε πώς να τους καταρρίπτουμε, ώστε να χτίσουμε μια πιο ισχυρή επιχείρηση.

Μύθος: “Η ιδέα είναι το πιο σημαντικό πράγμα”

Αυτή η αυταπάτη έχει κρατήσει πολλές επιχειρήσεις πίσω. Οι νέοι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι μόνο η ιδέα τους είναι το παν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ιδέα, χωρίς στρατηγική, προώθηση και έμφαση στη βιωσιμότητα, δεν έχει κανένα νόημα. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν χτίστηκαν μόνο σε μία ιδέα – αλλά πάνω σε μια στρατηγική που περιλάμβανε μάρκετινγκ, πωλήσεις και τη σωστή ομάδα.

Μύθος: Ο καλύτερος υπολογισμός κόστους είναι το χαμηλότερο δυνατό”

Πολλοί πιστεύουν ότι αν μειώσουν τα έξοδα της επιχείρησης στο ελάχιστο, θα μπορέσουν να είναι πιο ανταγωνιστικοί. Αυτός ο μύθος μπορεί να είναι καταστροφικός. Ουσιαστικά, η μείωση του κόστους μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα, η οποία τελικά πλήττει τη φήμη της επιχείρησης. Απαιτείται σωστή διαχείριση κόστους, όχι απλά μείωση, για να έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Μύθος: “Οι πελάτες Θα έρθουν αν παρέχω καλό προϊόν”

Πολλοί πιστεύουν ότι μόλις προσφέρουν ένα καλό προϊόν ή υπηρεσία, οι πελάτες θα τους βρουν μόνοι τους. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Χρειάζεσαι ένα δυνατό marketing strategy και έναν ενεργό τρόπο να επικοινωνήσεις το προϊόν σου στον κατάλληλο πελάτη. Οι πελάτες δεν θα σε βρουν, αν δεν τους πεις πού να σε βρουν.

Μύθος: “Η αγορά θα αντιδράσει κατά τον προβλεπόμενο τρόπο”

Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι όταν θα παρουσιάσουν το προϊόν τους στην αγορά, η αγορά θα αντιδράσει όπως το έχουν προβλέψει. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η αγορά μπορεί να αντιδράσει με πολύ διαφορετικούς τρόπους, και αν δεν έχεις προβλέψει το απρόβλεπτο, μπορεί να βρεθείς εκτός παιχνιδιού.

Μύθος: “Δεν χρειάζομαι στρατηγική, αν εχω καλή ιδέα”

Αυτός ο μύθος βασίζεται στην πίστη ότι η ιδέα είναι αρκετή. Δεν είναι. Χρειάζεσαι στρατηγική για να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες της αγοράς και να κατακτήσεις τους πελάτες. Μια καλή στρατηγική περιλαμβάνει το πώς να προσεγγίσεις την αγορά, πώς να δημιουργήσεις το κατάλληλο κοινό και πώς να κρατήσεις τους πελάτες σου.

Case Study: Πώς η αντιμετώπιση αυτών των μύθων έσωσε μια ελληνική επιχείρηση

Η επιχείρηση “Ηλεκτρονικά Συστήματα ΑΕ” ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση στην Αθήνα, που ειδικευόταν σε λύσεις για την αυτοματοποίηση του σπιτιού. Όταν άρχισαν, πίστευαν ότι η καινοτόμος τεχνολογία τους ήταν αρκετή για να προσελκύσει πελάτες. Όμως, αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα, καθώς οι πελάτες δεν ανταποκρίνονταν όπως περίμεναν. Στην πραγματικότητα, οι πελάτες δεν ήξεραν καν πώς να την χρησιμοποιήσουν, και δεν είχαν σαφή εικόνα των πλεονεκτημάτων της.

Η εταιρεία έπρεπε να ξανασκεφτεί τη στρατηγική της. Έπρεπε να επενδύσουν σε marketing, να εκπαιδεύσουν τους πελάτες τους και να δημιουργήσουν ξεκάθαρα πακέτα που να δείχνουν την αξία των προϊόντων τους. Σήμερα, είναι μία από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις στον τομέα της, γιατί κατάλαβαν πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν είναι αρκετά χωρίς στρατηγική, branding και σωστή προσέγγιση στην αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο