Οι αιτήσεις για ιρλανδική υπηκοότητα από τη Βρετανία σημείωσαν πέρυσι υψηλό επίπεδο μετά το Brexit, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων και συνταξιούχων προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στην ΕΕ από «πίσω πόρτα».
Η αύξηση αυτή έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει αποδυναμωμένες οικονομικές προοπτικές και την προοπτική αύξησης των φόρων, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν την πρόσβαση στην αγορά ακινήτων για τους Βρετανούς επενδυτές.
Οι βρετανικές αιτήσεις στο μητρώο γεννήσεων αλλοδαπών, μια οδός υπηκοότητας για άτομα με Ιρλανδούς παππούδες ή γονείς, αυξήθηκαν κατά 15% το 2024 σε 23.456, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μοιράστηκαν με τους Financial Times.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της ψηφιακής καταγραφής το 2013, ξεπερνώντας το προηγούμενο μέγιστο του 2019, το έτος πριν από την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.
Οι δικηγόροι μετανάστευσης δήλωσαν ότι οι κακές οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου και η «σκληρή» πραγματικότητα των ταξιδιωτικών και εργασιακών περιορισμών μετά το Brexit οδήγησαν σε απότομη αύξηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων που αναζητούν «πρόσβαση από την πίσω πόρτα» στην ΕΕ.
«Το αμφίβολο πολιτικό τοπίο στη Βρετανία όχι μόνο προκαλεί, αλλά και επιταχύνει την αναζήτηση από ορισμένους να αναζητήσουν ένα σχέδιο Β», δήλωσε ο Reza Nezam, εταίρος της RNL Solicitors, δικηγορικής εταιρείας που συμβουλεύει άτομα σχετικά με τις αιτήσεις FBR.
«Αναμένουμε ότι οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς η βρετανική οικονομία συνεχίζει να μην είναι ελκυστική για τη νέα γενιά και όσοι πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση βλέπουν ότι υπάρχει η προοπτική των σούπερ φόρων», πρόσθεσε.
Οι δικηγόροι πρότειναν ότι η αύξηση μπορεί να συνδέεται με τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι Βρετανοί επέλεξαν να αγοράσουν σπίτια διακοπών ή συνταξιοδότησης, περιορίζοντας την πρόσβαση σε αγοραστές εκτός ΕΕ.
Τον Ιανουάριο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει έναν «σούπερ φόρο» 100 τοις εκατό για τους επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών.
Αυτό ακολούθησε την απόφαση που έλαβε πέρυσι να καταργήσει το καθεστώς της «χρυσής βίζας», μιας οδού διαμονής για πλούσιους επενδυτές εκτός ΕΕ, ακολουθώντας τα βήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Οι αιτήσεις στο FBR από τη Βρετανία αυξήθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά, αφού μειώθηκαν απότομα το 2020, όταν η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ και τέθηκαν σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί του Covid-19.
Η Úna O’Brien, ανώτερη συνεργάτης της Sinnott Solicitors, δήλωσε ότι η αύξηση των αιτήσεων αντανακλά την ταλαιπωρία από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μετά το Brexit και την «δυσκίνητη» διαδικασία υποβολής αιτήσεων που μερικές φορές διαρκούσε χρόνια για να ολοκληρωθεί.
«Πραγματικά μόνο από το 2022 η πραγματικότητα του Brexit τέθηκε σε ισχύ και οι Βρετανοί πολίτες άρχισαν να βιώνουν τη σκληρή [πραγματικότητα των] ταξιδιών ως κάτοχοι διαβατηρίων τρίτων χωρών», πρόσθεσε η ίδια. «Για ορισμένους είναι μια περίπτωση που θέλουν ένα ιρλανδικό διαβατήριο απλώς για να αποφύγουν τις ουρές στα αεροδρόμια για χώρες εκτός ΕΕ».
Υπάρχουν πολύ λιγότερες αιτήσεις μέσω της οδού της πολιτογράφησης, η οποία βασίζεται στην παραμονή στην Ιρλανδία επί σειρά ετών. Μόνο 646 αιτήσεις από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου υποβλήθηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, μέχρι τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, που αντιστοιχούν στο 7% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέσω αυτής της οδού.
Εν τω μεταξύ, περισσότερες από τις μισές από τις 42.808 αιτήσεις FBR πέρυσι προήλθαν από τη Βρετανία, μια απότομη αύξηση από το 12% των 5.750 αιτήσεων το 2013.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ο κύριος μοχλός αυτής της επταπλασιαστικής αύξησης των αιτήσεων για ιρλανδική υπηκοότητα μέσω του διαύλου FBR κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά η ζήτηση από τη Βόρεια Αμερική έχει επίσης εκτοξευθεί πρόσφατα, με τα νούμερα να αυξάνονται από 8.900 το 2023 σε 13.055 το 2024.
Ο Okeremute Okeregha, διευθυντής της Υπηρεσίας Συμβουλών Μετανάστευσης στην Ιρλανδία, δήλωσε ότι η αύξηση οφείλεται στα πολιτικά γεγονότα, με «δραματικές αιχμές» στις αναζητήσεις για ιρλανδική υπηκοότητα στις ΗΠΑ αμέσως μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία.
«Οι Αμερικανοί διερευνούν τους δεσμούς ιθαγένειας στην Ιρλανδία, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητά τους για το πώς θα είναι η ζωή στις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε. «Περισσότεροι άνθρωποι εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχουν μια επιλογή σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψουν γρήγορα τις ΗΠΑ και να εγκατασταθούν αλλού».
Amy Borrett, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

