Οι ανησυχίες για τη ζήτηση τερμάτισαν το 7ήμερο ανοδικό σερί για το αργό

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου έσβησαν τα κέρδη που κατέγραφαν τις πρώτες ώρες των συναλλαγών της Τετάρτης τα συμβόλαια του αργού, τα οποία έκλεισαν τελικά την ημέρα με απώλειες, τερματίζοντας το επταήμερο ανοδικό σερί που έχει πυροδοτήσει εδώ και μήνες η συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.

  • Η αλλαγή πορείας ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), νωρίτερα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, τα εμπορικά αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 9 Φεβρουαρίου κατά 12 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η ζήτηση, όπως μετράται με βάση τα τελικά προϊόντα που διατέθηκαν στην αγορά, μειώθηκε κατά 973.000 βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο.

  • Έτσι, το συμβόλαιο του αργού τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαρτίου, έχασε σήμερα 1,23 δολάρια ή 1,58% και έκλεισε στα 76,64 δολάρια το βαρέλι.
  • Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Απριλίου για το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 1,17 δολάρια ή 1,41% και έκλεισε στα 81,60 δολάρια το βαρέλι.

Πριν την ανακοίνωση της ΕΙΑ, τα συμβόλαια του αργού κατέγραφαν άνοδο 1%, αντλώντας ώθηση από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τους φόβους για ενδεχόμενες διαταράξεις στην προμήθεια λόγω κλιμάκωσης του πολέμου.

  • Ανησυχίες που τροφοδότησαν εκ νέου σήμερα οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά του Λιβάνου, ως απάντηση για το μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων επτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι ο κύριος καταλύτης ανόδου του καυσίμου τους τελευταίους μήνες και αναμένεται ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τις τιμές καθώς δεν διαφαίνεται σύντομα ο τερματισμός του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

  • Ενδεικτικό των ανησυχιών αυτών είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τόσο τα συμβόλαια του WTI όσο και του Brent έκλεισαν με ισχυρά κέρδη 3,756% και 3,02% αντίστοιχα, ενώ από την αρχή του έτους ενισχύονται κατά 6,96% και κατά 5,92%, αντίστοιχα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο