Οι άνθρωποι με ισχυρή νοοτροπία επιτυχίας δεν σπαταλούν χρόνο σε αυτές τις 5 περιοριστικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με την ψυχολογία

Η νοοτροπία σας είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης της επιτυχίας. Οι πεποιθήσεις σας για τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας διαμορφώνουν βαθιά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας. Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι αυτοκαταστροφικά μοτίβα σκέψης που σας εμποδίζουν να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας. Οι νοητικές παγίδες σας κρατούν σε έναν κύκλο αμφιβολιών, φόβου και αδράνειας.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, αποφεύγουν ενεργά αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Καλλιεργούν μια νοοτροπία ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και αφθονίας που τους ωθεί προς τα εμπρός παρά τα εμπόδια και τις αναποδιές. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε πέντε περιοριστικές πεποιθήσεις στις οποίες οι άνθρωποι με ισχυρή νοοτροπία επιτυχίας δεν σπαταλούν το χρόνο τους, υποστηριζόμενοι από τις τελευταίες έρευνες της ψυχολογίας.

Η ψυχολογία πίσω από τις περιοριστικές πεποιθήσεις

Από την άποψη της γνωστικής ψυχολογίας, οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι βαθιά ριζωμένες υποθέσεις για τον εαυτό μας και τον κόσμο που περιορίζουν τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές μας. Αυτές οι πεποιθήσεις συχνά διαμορφώνονται νωρίς στη ζωή μας με βάση τις εμπειρίες μας, την ανατροφή μας και την κοινωνική διαμόρφωση. Με την πάροδο του χρόνου, μετατρέπονται σε αυτόματα μοτίβα σκέψης που λειτουργούν κάτω από το επίπεδο της συνειδητής επίγνωσης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα συστήματα πεποιθήσεών μας επηρεάζουν ισχυρά τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματά μας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με περιοριστικές πεποιθήσεις για τις ικανότητές τους τείνουν να αποφεύγουν τις προκλήσεις, να παραιτούνται πιο εύκολα και να επιτυγχάνουν λιγότερα από εκείνους που έχουν νοοτροπία ανάπτυξης. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορούν να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες, καθώς υποσυνείδητα ενεργούμε με τρόπους που επιβεβαιώνουν τις αρνητικές μας προσδοκίες.

Περιοριστική πεποίθηση #1: «Η επιτυχία βασίζεται αποκλειστικά στο ταλέντο»

Μια κοινή περιοριστική πεποίθηση είναι ότι η επιτυχία βασίζεται αποκλειστικά στο έμφυτο ταλέντο ή την ευφυΐα. Αυτή η παγιωμένη νοοτροπία υποθέτει ότι οι ικανότητές μας είναι στατικές και δεν μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά μέσω της προσπάθειας ή της εξάσκησης. Ωστόσο, η έρευνα της ψυχολόγου Carol Dweck και των συνεργατών της έχει δείξει ότι η νοοτροπία ανάπτυξης, η οποία θεωρεί τις δεξιότητες ως εύπλαστες και ικανές για βελτίωση, αποτελεί πολύ ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα της επιτυχίας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι οι μαθητές με νοοτροπία ανάπτυξης σχετικά με τις ικανότητες στα μαθηματικά παρουσίασαν μεγαλύτερα κίνητρα, καλύτερους βαθμούς και υψηλότερες βαθμολογίες σε σχέση με εκείνους που είχαν σταθερή νοοτροπία. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν ότι το ταλέντο είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης και ότι η σκόπιμη εξάσκηση, η μάθηση και η επιμονή είναι τα κλειδιά για την κατάκτηση οποιασδήποτε δεξιότητας. Δεν αφήνουν την έλλειψη φυσικών ικανοτήτων να τους εμποδίσει να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Περιοριστική πεποίθηση #2: «Πρέπει να περιμένω την τέλεια στιγμή»

Μια άλλη περιοριστική πεποίθηση που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση είναι ότι πρέπει να περιμένουμε την τέλεια στιγμή ή τις τέλειες συνθήκες για να δράσουμε. Αυτή η τελειομανής νοοτροπία μας κάνει να σκεφτόμαστε και να υπεραναλύουμε αντί να κάνουμε βήματα προόδου. Μπορεί να πούμε στον εαυτό μας ότι χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες, πόρους ή αυτοπεποίθηση πριν ξεκινήσουμε.

Ωστόσο, η έρευνα στην ψυχολογία της λήψης αποφάσεων υποδεικνύει ότι η προσπάθεια για τελειότητα μπορεί να οδηγήσει σε φτωχότερες επιλογές και αποτελέσματα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Decision-Making διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που θέτουν υπερβολικά υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους συχνά βιώνουν πιο σημαντική λύπη και δυσαρέσκεια με τις αποφάσεις τους. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει η τέλεια στιγμή και ότι η ανάληψη ατελούς δράσης είναι καλύτερη από τη μη ανάληψη δράσης.

Περιοριστική πεποίθηση #3: «Οι αποτυχίες του παρελθόντος καθορίζουν τα μελλοντικά αποτελέσματα»

Μια τρίτη περιοριστική πεποίθηση είναι η υπόθεση ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος καθορίζουν τις μελλοντικές μας δυνατότητες. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε μαθημένη αδυναμία, μια ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι αισθάνονται αδύναμοι να αλλάξουν τις συνθήκες τους εξαιτίας προηγούμενων αρνητικών εμπειριών. Μπορεί να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε, όσο σκληρά και αν προσπαθήσουμε.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή δείχνει ότι η αποτυχία είναι ένα φυσιολογικό και απαραίτητο μέρος της μάθησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Harvard Business Review διαπίστωσε ότι οι επιχειρηματίες που είχαν αποτύχει στο παρελθόν είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στο επόμενο εγχείρημά τους από ό,τι οι επιχειρηματίες που επιχειρούσαν για πρώτη φορά. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την αποτυχία ως προσωρινή αναποδιά και ως ευκαιρία για ανάπτυξη και όχι ως αντανάκλαση της αυτοεκτίμησης ή των δυνατοτήτων τους.

Περιοριστική πεποίθηση #4: «Επιτυχία σημαίνει να μην κάνεις ποτέ λάθη»

Ο φόβος της αποτυχίας είναι μια συνηθισμένη περιοριστική πεποίθηση που μπορεί να μας εμποδίσει να πάρουμε ρίσκα ή να δοκιμάσουμε νέα πράγματα. Μπορεί να πιστεύουμε ότι επιτυχία σημαίνει να μην κάνουμε ποτέ λάθη και ότι κάθε λάθος ή παραπάτημα είναι ένδειξη αδυναμίας ή ανικανότητας. Αυτή η τελειομανής νοοτροπία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναβλητικότητα, άγχος και αυτοαμφισβήτηση.

Ωστόσο, οι έρευνες σχετικά με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα δείχνουν ότι η πραγματοποίηση λαθών είναι απαραίτητη για τη μάθηση και την ανακάλυψη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ενθαρρύνονταν να κάνουν λάθη κατά την εκμάθηση μιας νέας εργασίας είχαν καλύτερες επιδόσεις και συγκράτησαν περισσότερες πληροφορίες από εκείνους που τους έλεγαν να αποφεύγουν τα λάθη με κάθε κόστος. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αγκαλιάζουν τα λάθη ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση και δεν αφήνουν το φόβο της αποτυχίας να τους εμποδίζει να επιδιώξουν τους στόχους τους.

Περιοριστική πεποίθηση #5: «Η επιτυχία των άλλων ανθρώπων μειώνει τη δική μου»

Τέλος, η νοοτροπία έλλειψης είναι μια περιοριστική πεποίθηση που υποθέτει ότι υπάρχει μόνο μια πεπερασμένη ποσότητα επιτυχίας ή πόρων. Μπορεί να θεωρούμε τα επιτεύγματα των άλλων ανθρώπων ως απειλή για τα δικά μας και να πιστεύουμε ότι πρέπει να ανταγωνιστούμε ή να υπονομεύσουμε τους άλλους για να προχωρήσουμε. Αυτή η σκέψη μηδενικού αθροίσματος μπορεί να οδηγήσει σε φθόνο, δυσαρέσκεια και έλλειψη συνεργασίας.

Αντίθετα, η νοοτροπία της αφθονίας αναγνωρίζει ότι οι ευκαιρίες και οι επιτυχίες πρέπει να μοιράζονται. Έρευνες σχετικά με τη συνεργασία και την ομαδική εργασία έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με νοοτροπία αφθονίας είναι πιο πιθανό να οικοδομήσουν θετικές σχέσεις, να μοιραστούν γνώσεις και πόρους και να επιτύχουν συλλογικούς στόχους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με νοοτροπία αφθονίας ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, ευγνωμοσύνη και κοινωνική σύνδεση από εκείνους με νοοτροπία έλλειψης.

Μελέτη περίπτωσης: Το ταξίδι της Jamie

Η Jamie πάντα ονειρευόταν να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση, αλλά οι αμφιβολίες και οι φόβοι την βασάνιζαν. Πίστευε ότι δεν είχε το φυσικό ταλέντο ή την αυτοπεποίθηση για να πετύχει ως επιχειρηματίας. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να κάνει το άλμα, αλλά αυτή η στιγμή δεν φαινόταν να έρχεται ποτέ. Οι αναμνήσεις των αποτυχιών και των λαθών του παρελθόντος στοίχειωναν την Jamie και ανησυχούσε ότι κάθε λάθος βήμα θα ήταν καταστροφικό.

Μια μέρα, η Τζέιμι έπεσε πάνω σε ένα άρθρο σχετικά με τη δύναμη της νοοτροπίας στη διαμόρφωση της επιτυχίας. Συνειδητοποίησε ότι οι περιοριστικές πεποιθήσεις της την εμπόδιζαν να κυνηγήσει τα όνειρά της. Η Jamie άρχισε να αμφισβητεί αυτά τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και να υιοθετεί μια πιο αναπτυξιακή νοοτροπία.

Ξεκίνησε από τα μικρά, αναλαμβάνοντας ατελή δράση προς τους στόχους της και αγκαλιάζοντας τα λάθη ως ευκαιρίες μάθησης. Είναι μέντορας και συνεργάτης που μοιράζεται την αφθονία της αντί να τις βλέπει ως ανταγωνιστές. Αργά αλλά σταθερά, η Jamie άρχισε να αποκτά δυναμική και αυτοπεποίθηση. Ξεκίνησε την επιχείρησή της, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία θα απαιτούσε σκληρή δουλειά, ανθεκτικότητα και διάθεση για συνεχή ανάπτυξη και προσαρμογή. Το ταξίδι της Jamie δεν ήταν χωρίς αναποδιές και προκλήσεις, αλλά είχε πλέον τη νοοτροπία να τις ξεπεράσει.

Βασικά συμπεράσματα

Ακολουθούν 10 βασικά συμπεράσματα από αυτό το άρθρο σχετικά με τις περιοριστικές πεποιθήσεις που αποφεύγουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι:

  • Η νοοτροπία σας είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης της επιτυχίας.
  • Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι αυτοκαταστροφικά μοτίβα σκέψης που σας εμποδίζουν να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας.
  • Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αποφεύγουν ενεργά τις περιοριστικές πεποιθήσεις και καλλιεργούν μια νοοτροπία ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και αφθονίας.
  • Η πεποίθηση ότι η επιτυχία βασίζεται καθαρά στο έμφυτο ταλέντο ή την ευφυΐα είναι μια παγιωμένη νοοτροπία που μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξής σας.
  • Η αναμονή της τέλειας στιγμής ή περιστάσεων για να αναλάβετε δράση μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και αδράνεια.
  • Η θεώρηση των αποτυχιών του παρελθόντος ως καθοριστικών παραγόντων των μελλοντικών αποτελεσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μαθημένη αδυναμία και έλλειψη ανθεκτικότητας.
  • Ο φόβος να κάνετε λάθη μπορεί να καταπνίξει τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη μάθηση.
  • Η νοοτροπία της έλλειψης υποθέτει ότι μόνο μια πεπερασμένη ποσότητα επιτυχίας ή πόρων είναι διαθέσιμη, οδηγώντας σε ανταγωνισμό και δυσαρέσκεια.
  • Μια νοοτροπία αφθονίας αναγνωρίζει άφθονες ευκαιρίες και επιτυχίες που πρέπει να μοιραστούν από όλους, οδηγώντας σε συνεργασία και συλλογικά επιτεύγματα.
  • Η αμφισβήτηση των περιοριστικών σας πεποιθήσεων και η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας ανάπτυξης είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσπάθεια και εξάσκηση.

Συμπέρασμα

Οι πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας επηρεάζουν βαθιά την ικανότητά μας να επιτύχουμε επιτυχία και ολοκλήρωση. Κατανοώντας την ψυχολογία πίσω από τις περιοριστικές πεποιθήσεις και εργαζόμενοι ενεργά για να τις ξεπεράσουμε, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

Οι πέντε περιοριστικές πεποιθήσεις που διερευνώνται σε αυτό το άρθρο – η παγιωμένη νοοτροπία, η τελειομανία, η μαθημένη αδυναμία, ο φόβος της αποτυχίας και η σκέψη της έλλειψης – είναι κοινές παγίδες που μπορούν να μας κρατήσουν πίσω από την επιδίωξη των στόχων και των ονείρων μας. Ωστόσο, υιοθετώντας μια νοοτροπία ανάπτυξης, αγκαλιάζοντας την ατελή δράση, μαθαίνοντας από την αποτυχία, κάνοντας λάθη και συνεργαζόμενοι με άλλους, μπορούμε να απελευθερωθούμε από αυτούς τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς και να επιτύχουμε τεράστια επιτυχία και αφθονία σε όλους τους τομείς της ζωής. Το ταξίδι προς μια επιτυχημένη νοοτροπία είναι μια συνεχής διαδικασία που αξίζει την προσπάθεια.

Holly Burns, New Trader U

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο