Η ευτυχία και η οικονομική ευημερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, συχνά με τρόπους που δεν αναγνωρίζουμε αμέσως.
- Η έρευνα στην ψυχολογία, τα συμπεριφορικά οικονομικά και τη θετική ψυχολογία αποκαλύπτει ότι τα άτομα που περιγράφουν τον εαυτό τους ως ευτυχισμένο τείνουν να λαμβάνουν καλύτερες οικονομικές αποφάσεις.
Αυτή η σύνδεση δεν αφορά τον πλούτο που οδηγεί στην ευτυχία, αλλά μάλλον το πώς μια θετική νοοτροπία επηρεάζει την προσέγγισή μας στη διαχείριση χρημάτων.
Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει δέκα κοινά οικονομικά λάθη που συχνά αποφεύγουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι.
Κατανοώντας αυτές τις προσεγγίσεις, μπορείτε να βελτιώσετε την οικονομική σας υγεία και, στη συνέχεια, να ενισχύσετε τη συνολική σας ικανοποίηση από τη ζωή. Ας βουτήξουμε στις οικονομικές συνήθειες των ευτυχισμένων ανθρώπων και στα δέκα κοινά οικονομικά λάθη που αποφεύγουν λόγω της εκ φύσεως θετικής νοοτροπίας τους.
1. Παρορμητικές δαπάνες
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κυριαρχούν στον συναισθηματικό έλεγχο Τα ευτυχισμένα άτομα διαπρέπουν στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται άμεσα στις συνήθειές τους στις δαπάνες. Ενώ η γοητεία της άμεσης ικανοποίησης μπορεί να είναι ισχυρή, όσοι έχουν θετική προοπτική είναι καλύτερα εξοπλισμένοι να αντισταθούν σε παρορμητικές αγορές.
- Το κλειδί βρίσκεται στην κατανόηση των συναισθηματικών παραγόντων πίσω από την αυθόρμητη αγορά. Ψωνίζετε για να καλύψετε ένα συναισθηματικό κενό ή για να αντιμετωπίσετε το άγχος; Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βρίσκουν συχνά πληρότητα σε μη υλικές πτυχές της ζωής, μειώνοντας την επιθυμία να ξοδέψουν παρορμητικά. Γ
ια να περιορίσετε τις παρορμητικές δαπάνες, δοκιμάστε να εφαρμόσετε έναν κανόνα 24 ωρών για μη βασικές αγορές. Αυτή η περίοδος ξεκούρασης σάς επιτρέπει να αξιολογήσετε εάν χρειάζεστε πραγματικά το αντικείμενο ή είναι μια φευγαλέα επιθυμία.
2. Υπερβολικό χρέος
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν με τα μέσα που διαθέτουν Η συσσώρευση υπερβολικού χρέους συχνά πηγάζει από την επιθυμία να συμβαδίσει με τους άλλους ή να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση μέσω υλικών αγαθών. Τα ευτυχισμένα άτομα, ωστόσο, τείνουν να είναι ικανοποιημένα με αυτό που έχουν, νιώθοντας λιγότερη πίεση να ξοδέψουν πέρα από τις δυνατότητές τους.
Το να ζεις με τα μέσα που διαθέτεις δεν ισοδυναμεί με στέρηση. Αντ ‘αυτού, πρόκειται για την ευθυγράμμιση των δαπανών σας με τις αξίες και τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Ξεκινήστε αξιολογώντας τον τρέχοντα τρόπο ζωής σας και εντοπίζοντας τομείς όπου μπορείτε να κάνετε περικοπές χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα ζωής σας. Αποφεύγοντας το περιττό χρέος, θα βιώσετε μεγαλύτερη ηρεμία και οικονομική ελευθερία, η οποία θα συμβάλει στη συνολική ευτυχία.
3. Παραμέληση της αποταμίευσης
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική ασφάλεια Οι συμπεριφορικοί οικονομολόγοι περιγράφουν την υπερβολική έκπτωση, όπου οι άνθρωποι προτιμούν μικρότερες άμεσες ανταμοιβές έναντι πιο σημαντικών μελλοντικών οφελών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραμέληση της εξοικονόμησης υπέρ της τρέχουσας κατανάλωσης.
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, με τη θετική τους προοπτική για το μέλλον, τείνουν περισσότερο να δώσουν προτεραιότητα στην αποταμίευση. Καταλαβαίνουν ότι η οικοδόμηση ενός οικονομικού μαξιλαριού παρέχει ασφάλεια και ανοίγει ευκαιρίες. Για να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας, αυτοματοποιήστε τη διαδικασία. Ρυθμίστε αυτόματες μεταφορές στον λογαριασμό ταμιευτηρίου σας κάθε ημέρα πληρωμής. Ξεκινήστε μικρά εάν είναι απαραίτητο – ακόμη και μέτριες ποσότητες μπορούν να αυξηθούν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.
4. Συναισθηματική επένδυση
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι διατηρούν το κεφάλι στην αγορά Οι διακυμάνσεις της αγοράς προκαλούν έντονα συναισθήματα, οδηγώντας σε κακές επενδυτικές αποφάσεις, όπως πωλήσεις πανικού στα χαμηλά ή παρορμητικές αγορές στα υψηλά της αγοράς. Τα ευτυχισμένα άτομα, με τη σταθερή συναισθηματική τους κατάσταση, είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να κάνουν ορθολογικές οικονομικές επιλογές.
Το κλειδί είναι να αναπτυχθεί και να εμμείνει σε μια μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική, ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας, την τακτική εξισορρόπηση και την αποφυγή του πειρασμού να χρονομετρήσετε την αγορά εάν δεν έχετε ένα σύστημα συναλλαγών ή επενδύσεων με πλεονέκτημα. Η διατήρηση της ψυχραιμίας κατά τη διάρκεια των σκαμπανεβασμάτων της αγοράς σας καθιστά πιο πιθανό να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς σας στόχους.
5. Get-Rich-Quick Σχήματα
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αγκαλιάζουν τη σταδιακή οικοδόμηση πλούτου Η γοητεία του στιγμιαίου πλούτου μπορεί να είναι ισχυρή, συχνά τροφοδοτούμενη από προκατάληψη υπερβολικής αυτοπεποίθησης και συμπεριφορά αναζήτησης κινδύνου. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάστασή τους, είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν σε αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα σχέδια.
Αντί να κυνηγάτε γρήγορα πλούτη, επικεντρωθείτε σε σταδιακές, βιώσιμες στρατηγικές δημιουργίας πλούτου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεχή επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια δείκτη χαμηλού κόστους, την ανάπτυξη πολλαπλών ροών εισοδήματος ή την επένδυση στις δεξιότητές σας για να αυξήσετε τις δυνατότητες κέρδους σας. Η ικανοποίηση της επίτευξης οικονομικών ορόσημων μέσω συνεπούς προσπάθειας υπερβαίνει κατά πολύ τον φευγαλέο ενθουσιασμό των σχεδίων γρήγορου πλουτισμού.
6. Υπερκατανάλωση και υλισμός
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι εκτιμούν τις εμπειρίες πάνω από τα πράγματα Η έρευνα της θετικής ψυχολογίας δείχνει ότι η ευτυχία που προέρχεται από τις υλικές αγορές εξασθενεί γρήγορα, ένα φαινόμενο γνωστό ως ηδονική προσαρμογή. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι συχνά δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες έναντι των αποκτημάτων, οδηγώντας σε πιο διαρκή ικανοποίηση. Αντί να συσσωρεύετε πράγματα, επενδύστε σε αναμνήσεις.
Προγραμματίστε ταξίδια, μάθετε νέες δεξιότητες ή περάστε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας. Αυτές οι εμπειρίες συμβάλλουν περισσότερο στη μακροπρόθεσμη ευτυχία παρά στα υλικά αγαθά. Μετατοπίζοντας την εστίαση από την κατανάλωση υλικών σε ουσιαστικές εμπειρίες, πιθανότατα θα βρείτε μεγαλύτερη εκπλήρωση και βελτιωμένη οικονομική υγεία.
7. Αγνοώντας τον οικονομικό σχεδιασμό
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι θέτουν και επιδιώκουν ρεαλιστικούς στόχους Η αναβλητικότητα και η αποφυγή μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε οικονομικό σχεδιασμό. Τα ευτυχισμένα άτομα, με υψηλότερα επίπεδα αυτο-αποτελεσματικότητας και αισιοδοξίας, είναι πιο ενεργητικά στον καθορισμό και την επιδίωξη οικονομικών στόχων. Ξεκινήστε με τον καθορισμό σαφών, εφικτών οικονομικών στόχων. Σπάστε τα σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Ελέγχετε τακτικά και προσαρμόζετε το σχέδιό σας καθώς αλλάζουν οι συνθήκες σας. Ένα σταθερό οικονομικό σχέδιο παρέχει έλεγχο και κατεύθυνση, μειώνοντας το άγχος και συμβάλλοντας στη συνολική ευημερία.
8. Έλλειψη χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αγκαλιάζουν τη συνεχή μάθηση Η αποφυγή πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε κακές οικονομικές αποφάσεις λόγω έλλειψης γνώσης. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν νοοτροπία ανάπτυξης, αγκαλιάζοντας ευκαιρίες για μάθηση και βελτίωση, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών οικονομικών.
Δεσμευτείτε για συνεχή χρηματοοικονομική εκπαίδευση. Διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε εργαστήρια ή ακολουθήστε αξιόπιστα οικονομικά ιστολόγια. Όσο περισσότερο κατανοείτε τα προσωπικά οικονομικά, τόσο πιο σίγουροι θα λάβετε οικονομικές αποφάσεις. Ο αυξημένος χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός οδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερο έλεγχο του οικονομικού σας μέλλοντος.
9. Υποκύπτοντας στην κοινωνική πίεση
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κάνουν επιλογές ευθυγραμμισμένες με τις προσωπικές αξίες Η επιθυμία προσαρμογής μπορεί να οδηγήσει σε περιττές δαπάνες που ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής των άλλων. Τα ευτυχισμένα άτομα που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους αισθάνονται λιγότερη ανάγκη να συμμορφωθούν με τις εξωτερικές προσδοκίες.
Προσδιορίστε τις βασικές σας αξίες και βεβαιωθείτε ότι οι οικονομικές σας αποφάσεις ευθυγραμμίζονται με αυτές. Αυτό μπορεί να σημαίνει την επιλογή ενός μέτριου σπιτιού σε μια μεγάλη γειτονιά έναντι ενός μεγάλου σπιτιού σε μια λιγότερο επιθυμητή περιοχή ή την επιλογή ενός αξιόπιστου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αντί για ένα φανταχτερό νέο μοντέλο. Κάνοντας οικονομικές επιλογές που αντικατοπτρίζουν τις αξίες σας, θα βιώσετε μεγαλύτερη αυθεντικότητα και ικανοποίηση στη ζωή σας.
10. Αποτυχία στον προϋπολογισμό
Ευτυχισμένοι άνθρωποι παίρνουν τον έλεγχο του οικονομικού τους ταξιδιού Χωρίς προϋπολογισμό, είναι εύκολο να εκτιμήσετε λανθασμένα την οικονομική σας κατάσταση, μια έννοια γνωστή ως ψευδαίσθηση χρημάτων στα συμπεριφορικά οικονομικά. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι συχνά βλέπουν τον προϋπολογισμό ως εργαλείο για την επίτευξη των στόχων τους, παρέχοντας μια αίσθηση ελέγχου και μειώνοντας το οικονομικό άγχος.
Η δημιουργία προϋπολογισμού δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Ξεκινήστε παρακολουθώντας τα έσοδα και τα έξοδά σας για ένα μήνα. Στη συνέχεια, κατανείμετε τους πόρους σας με βάση τις προτεραιότητες και τους οικονομικούς σας στόχους. Ένας καλά διατηρημένος προϋπολογισμός είναι ένας οδικός χάρτης για το οικονομικό σας ταξίδι, βοηθώντας σας να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις και να προχωρήσετε προς τους στόχους σας.
Συμπέρασμα
Η σχέση μεταξύ ευτυχίας και ορθών οικονομικών αποφάσεων είναι σαφής.
Αποφεύγοντας αυτά τα οικονομικά λάθη και υιοθετώντας αυτές τις θετικές οικονομικές συνήθειες, βελτιώνετε την οικονομική σας κατάσταση και τη συνολική ποιότητα ζωής. Η οικονομική ευημερία και η ευτυχία είναι αλληλένδετες, η μία ενισχύει την άλλη.
- Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Επιλέξτε μία ή δύο περιοχές στις οποίες θα εστιάσετε αρχικά. Καθώς βιώνετε τα οφέλη αυτών των βελτιωμένων οικονομικών συνηθειών, πιθανότατα θα παρακινηθείτε να αντιμετωπίσετε άλλες πτυχές της οικονομικής σας ζωής.
Κάθε βήμα που κάνετε προς την καλύτερη οικονομική υγεία είναι επίσης ένα βήμα προς την αύξηση της ευτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή. Το ταξίδι σας προς την οικονομική ευημερία ξεκινά τώρα – αγκαλιάστε το με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.
Τατιανή Σάγιεχ