Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε για πρώτη φορά εκείνο της Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ θα μπορούσε να αποτύχει να περάσει έναν προϋπολογισμό που σφίγγει τη ζώνη.
Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού κρατικού χρέους έφθασε για λίγο στο 3,02% στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης, ξεπερνώντας την απόδοση του 3,01% που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας, πριν γυρίσει πίσω.
Η διασταύρωση αντανακλά μια ανατροπή στην αντιληπτή επικινδυνότητα των δανειοληπτών της Ευρωζώνης και υπογραμμίζει την ανησυχία των επενδυτών για τις πολιτικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ αγωνίζεται να περάσει 60 δισ. ευρώ για αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
«Φαίνεται ότι η γαλλική πολιτική είναι έτοιμη να συγκρουστεί με την αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της Russell Investments, καθώς εκτίμησε ότι η αναταραχή στην αγορά θα αναγκάσει τελικά τους πολιτικούς να αποδεχθούν δημοσιονομική πειθαρχία. «Νομίζω ότι ξέρουμε ποιος θα κερδίσει».
Υπό την έντονη πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Μπαρνιέ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη ψηφοφορία δυσπιστίας ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Την Πέμπτη έκανε μια σημαντική παραχώρηση στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, εγκαταλείποντας ένα σχέδιο αύξησης των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, σε μια προσπάθεια να το πείσει να μην ρίξει την πολύμηνη κυβέρνησή του.
«Μπορούμε ακόμη να είμαστε υπεύθυνοι και να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τον προϋπολογισμό … ή υπάρχει άλλος δρόμος αβεβαιότητας και … άλμα στο δημοσιονομικό και οικονομικό άγνωστο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν, ο οποίος προσπάθησε επίσης να απορρίψει οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της γαλλικής και της ελληνικής οικονομίας. «Η Γαλλία δεν είναι η Ελλάδα», πρόσθεσε στο BFMTV.
«Η Γαλλία έχει . . . πολύ ανώτερη οικονομική και δημογραφική δύναμη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι η Ελλάδα». Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που θα σήμαιναν κρίση στην αγορά ομολόγων και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 2,95% αργότερα την Πέμπτη, σε σύγκριση με το 2,99% της Ελλάδας. Το spread της Γαλλίας έναντι των γερμανικών αποδόσεων – ένα βασικό μέτρο του κινδύνου των γαλλικών ομολόγων – υποχώρησε στις 0,82 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό 12 ετών των 0,9 μονάδων νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Αλλά οι κινήσεις της Πέμπτης υπογραμμίζουν πώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν το Παρίσι ως έναν από τους πιο επικίνδυνους δανειολήπτες της Ευρωζώνης. Η αγορά κρατικών ομολόγων της Γαλλίας υπέστη τη χειρότερη περίοδο πωλήσεων των τελευταίων δύο ετών κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών διαπραγμάτευσης έως την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία ροής από την BNY Investments. Ο Geoff Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγορών της BNY, δήλωσε ότι επρόκειτο για τον «πιο συγκεντρωμένο γύρο πωλήσεων … από το αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης στα τέλη του 2022».
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επίσης μειωθεί αισθητά, καθώς η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει μετά τη διάσωσή της κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2012. Πέρυσι, η πιστοληπτική ικανότητα της Αθήνας αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε επενδυτική βαθμίδα. Τα hedge funds έχουν επίσης δημιουργήσει μεγαλύτερα στοιχήματα κατά του γαλλικού χρέους από ό,τι κατά τη διάρκεια του ναδίρ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί με δανεισμό – ένα μέτρο των ανοικτών πωλήσεων των hedge funds ή των στοιχημάτων σε πτώση της τιμής τους – ανέρχονται σήμερα σε 99,7 δισ. ευρώ, έναντι μόλις 85 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2008. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία στη συνέλευση, θα πρέπει πιθανώς να χρησιμοποιήσει έναν συνταγματικό μηχανισμό για να παρακάμψει τους νομοθέτες, κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει στην αντιπολίτευση να ζητήσει ψήφο δυσπιστίας.
Η τύχη του γαλλικού προϋπολογισμού και της κυβέρνησης του Μπαρνιέ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του ακροδεξιού κόμματος RN, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα και ένα βασικό μπλοκ ψηφοφόρων στην Εθνοσυνέλευση. Παρά την παραχώρηση του Μπαρνιέ για την ηλεκτρική ενέργεια, το RN συνέχισε να ασκεί πίεση στην κυβέρνηση και απείλησε να ψηφίσει για την πτώση της, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
«Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες. Είναι Πέμπτη. Έχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα», προειδοποίησε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Monde το βράδυ της Πέμπτης. Ο ηγέτης του κόμματος RN Τζόρνταν Μπαρδέλα χαιρέτισε την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας ως «νίκη». «Άλλες κόκκινες γραμμές παραμένουν ακόμη», πρόσθεσε ο Μπαρντέλα σε ανάρτησή του στο X, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του κόμματος για την προστασία της αγοραστικής δύναμης του κοινού, ιδίως των συνταξιούχων και για μια “σοβαρή πάταξη” της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας.
Οι παραχωρήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση στον προτεινόμενο προϋπολογισμό τις τελευταίες εβδομάδες ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατο τον στόχο της για επαναφορά του ελλείμματος στο 5% της εθνικής παραγωγής έως το τέλος του 2025. Η Γαλλία ξεπέρασε τον στόχο της για το έλλειμμα φέτος και θα κλείσει πάνω από το 6% του ΑΕΠ – πολύ πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ.
Τ.Σ.