Οι απολύσεις στην Tesla μπορεί να υπερβαίνουν τις 20.000

Tesla

Ο Elon Musk είχε πιέσει για μείωση του προσωπικού της Tesla Inc (NASDAQ:TSLA) κατά 20%, ανέφερε την Κυριακή το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον CEO του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς αναλαμβάνει μια στροφή προς τα αυτόνομα οχήματα μετά την πτώση των παραδόσεων.

Η Tesla μείωσε την περασμένη εβδομάδα το εργατικό δυναμικό της κατά πάνω από 10%, καταργώντας τουλάχιστον 14.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η έκθεση του Bloomberg αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των μειώσεων μπορεί να υπερβαίνει τις 20.000 θέσεις εργασίας.

Η απότομη μείωση του προσωπικού έρχεται μετά από ένα τρίμηνο που οι αναλυτές χαρακτήρισαν “εφιαλτικό” για την Tesla. Ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο σημείωσε την πρώτη μείωση των τριμηνιαίων παραδόσεων εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Οι παραδόσεις μειώθηκαν κατά περίπου 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – αριθμός που είχε επίσης ληφθεί υπόψη στην έκκληση του Musk για μείωση του προσωπικού κατά 20%, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η πτώση οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό από τους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και στην εξασθένηση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η κατασκευάστρια εταιρεία EV επιδιώκει τώρα να στραφεί σε μεγάλο βαθμό στο ρομποτικό άξονα και στο λογισμικό πλήρους αυτοοδήγησης. Ο Μασκ ισχυρίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το πρώτο ρομποτάξι της Tesla θα αποκαλυφθεί τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Η ανάπτυξη ενός ρομποτικού ταξί φέρεται επίσης να έχει προτεραιότητα έναντι των σχεδίων για ένα φθηνότερο μοντέλο EV, το οποίο οι αναλυτές και οι επενδυτές ήλπιζαν ότι θα βοηθούσε στην αναζωογόνηση των υποτονικών πωλήσεων της εταιρείας.

Όμως ο Μασκ διατυμπανίζει την ιδέα ενός ρομποτικού ταξί εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια, ενώ το λογισμικό FSD της Tesla -το όνομα του οποίου θεωρείται λανθασμένη ονομασία- έχει οδηγήσει τον κατασκευαστή EV σε μυριάδες αγωγές για θέματα ασφάλειας.

Τα προβλήματα παραγωγής με το πρόσφατα λανσαρισμένο Cybertruck έπληξαν επίσης το συναίσθημα απέναντι στην Tesla. Η εταιρεία είχε ανακαλέσει την περασμένη εβδομάδα τα σχεδόν 4. 000 Cybertrucks που είχε πουλήσει μέχρι στιγμής για να διορθώσει ένα ελαττωματικό μαξιλάρι επιτάχυνσης – το οποίο κλείδωνε το όχημα σε επιτάχυνση 100% και αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια.

Η πτώση των πωλήσεων, οι αμφιβολίες σχετικά με τη στροφή της FSD και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προτεραιότητες του Musk είδαν την Tesla να χάνει 39% του κεφαλαίου της αγοράς μέχρι στιγμής το 2024 – σχεδόν μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η μετοχή έλαβε μικρή στήριξη από τη μείωση του προσωπικού της, ενώ οι μειώσεις τιμών στα μοντέλα EV και το λογισμικό FSD κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου παρουσίασαν μόνο μεγαλύτερη πίεση στα περιθώρια κέρδους της εταιρείας.

Η Tesla πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου την Τρίτη και αναμένεται να καταγράψει απότομη μείωση των λειτουργικών κερδών της. Η Tesla αναμένεται επίσης να σημειώσει την πρώτη πτώση των εσόδων της σε τέσσερα χρόνια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο