Οι δαπάνες για ορυκτά καύσιμα θα μειωθούν για πρώτη φορά από την πανδημία

Η μείωση οδηγείται από τον τομέα του πετρελαίου, όπου οι χαμηλότερες τιμές αναγκάζουν τις εταιρείες να επανεκτιμήσουν τα σχέδιά τους, σύμφωνα με την IEA

Οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα μειωθούν φέτος για πρώτη φορά από την πανδημία Covid, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με επικεφαλής τον τομέα του πετρελαίου, όπου η απότομη πτώση των τιμών αναγκάζει τις εταιρείες να επανεκτιμήσουν τα σχέδιά τους.

Στην ετήσια έκθεσή της για τις ροές κεφαλαίων στον ενεργειακό τομέα, η ΔΟΕ προέβλεψε πτώση 6% στις δαπάνες για την παραγωγή πετρελαίου φέτος. Εξαιρουμένων των ετών της πανδημίας Covid-19, θα είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

«Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τέτοια πτώση, εκτός από την πανδημία Covid, λόγω των χαμηλότερων τιμών και της μειωμένης ζήτησης πετρελαίου», δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του διακυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου για την ενέργεια με έδρα το Παρίσι.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν έφτασαν τα 82 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει στα 65 δολάρια περίπου, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, του καρτέλ πετρελαίου, να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του. Η ΔΟΕ ανέφερε ότι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν το 15% των παγκόσμιων δαπανών για την παραγωγή πετρελαίου, ήταν οι πιο ευαίσθητοι στις χαμηλότερες τιμές και θα μειώσουν τις επενδύσεις τους κατά 10% φέτος.

Αναμένει επίσης ότι οι μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες θα μειώσουν ελαφρώς τις δαπάνες τους, καθώς δίνουν προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων. Η υποχώρηση σημαίνει ότι οι γιγαντιαίες κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας θα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των δαπανών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο φέτος, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο πριν από δέκα χρόνια.

Οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν επίσης να μειώνουν τις δαπάνες τους για καθαρή ενέργεια, με την IEA να σημειώνει ότι το 2024 είχαν επενδύσει συνολικά 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, περίπου 25% λιγότερο από το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, η ΔΟΕ ανέφερε ότι ο κόσμος θα δαπανήσει 1,1 τρισ. δολάρια για ορυκτά καύσιμα το 2025, σε σύγκριση με περισσότερα από 2,2 τρισ. δολάρια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια, μπαταρίες, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καύσιμα χαμηλών εκπομπών και ενεργειακή απόδοση.

Ενώ οι συνολικές δαπάνες για ορυκτά καύσιμα θα μειωθούν κατά 2% φέτος, η Κίνα και η Ινδία έχουν δεσμευτεί να κατασκευάσουν σημαντικούς στόλους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα για να καλύψουν την ταχεία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου δεν έκαναν νέες παραγγελίες για τουρμπίνες για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.

«Η προσθήκη του άνθρακα οφείλεται κυρίως σε λόγους ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Birol. «Η Κίνα είχε κάποιες πικρές εμπειρίες όταν επικράτησε πολύ ζεστός καιρός και η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν πολύ αδύναμη».

Στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την περιφρόνησή της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Birol δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων θα σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόσθετη ανάγκη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια.

Σε ξεχωριστή έκθεση, η ερευνητική εταιρεία Enverus ανέφερε ότι, ενώ υπάρχουν 517 γιγαβάτ έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ που χρειάζονται ομοσπονδιακές φορολογικές ελαφρύνσεις για να είναι βιώσιμα, υπάρχουν 284 γιγαβάτ που δεν απαιτούν τέτοια χρηματοδότηση.

«Εάν αυτά τα έργα κατασκευαστούν με τον ίδιο ρυθμό όπως πέρυσι, αυτό θα είναι αρκετό για να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός κατασκευής για περισσότερα από έξι χρόνια», δήλωσε η Corianna Mah, αναλύτρια της Enverus.

ορυκτά καύσιμα

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο