Ο πρόεδρος Τραμπ πέταξε αυτό που φάνηκε να είναι μια σανίδα σωτηρίας για τις εταιρείες τεχνολογίας την Τετάρτη, αναστέλλοντας τους επαχθείς δασμούς που είχαν στείλει τις μετοχές τους προς τα κάτω.
Είναι πολύ νωρίς για να ανασάνουμε με ανακούφιση.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τους εμπορικούς φραγμούς εξακολουθεί να ταράζει τη Μεγάλη Τεχνολογία και την παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει τροχοπέδη στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, ανεξάρτητα από το προς τα πού θα ταλαντευτεί το εκκρεμές βραχυπρόθεσμα.
Η αναστολή του Τραμπ ώθησε τη μετοχή της Nvidia πάνω από το σημείο όπου βρισκόταν πριν επιβάλει δασμούς την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα κλιμακώνεται, δεν χαλαρώνει, και η τεράστια αβεβαιότητα παραμένει. Ο πρόεδρος υποσχέθηκε μάλιστα πρόσθετους «κλαδικούς» δασμούς ειδικά για τους ημιαγωγούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όλα αυτά συνθέτουν έναν ακόμα σημαντικό κίνδυνο ύφεσης ή σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της ΤΝ. Η Microsoft, η Meta Platforms, η Alphabet και η Amazon.com σχεδιάζουν από κοινού περισσότερες από 270 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για κέντρα δεδομένων φέτος, σύμφωνα με εκτίμηση της Citigroup.
Η διατήρηση της έκρηξης εξαρτάται από την προθυμία των τεχνολογικών εταιρειών να επιμείνουν στα τρέχοντα και μελλοντικά σχέδια δαπανών σε ένα ταχέως εξασθενημένο οικονομικό περιβάλλον.
Αυτό είναι μεγάλο ζητούμενο. Πιθανώς πάρα πολλά.
Ορισμένες από τις επιχειρήσεις που δίνουν στη Big Tech τις μεγάλες τσέπες της δεν είναι ακριβώς ανθεκτικές στην ύφεση. Η Meta χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις πωλήσεις διαφημίσεων, ένας τομέας που θα μπορούσε να απειληθεί με υψηλότερους δασμούς που ανεβάζουν τις τιμές και κάνουν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς. Η Google εξαρτάται επίσης από τις διαφημίσεις: Περίπου τα τρία τέταρτα των εσόδων της προήλθαν από διαφημίσεις πέρυσι.
Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν ήδη ξεπεράσει αρκετά τις δαπάνες τους για την τεχνητή νοημοσύνη πριν εμφανιστούν οι δασμοί. Σύμφωνα με εκτίμηση της Citi τον Φεβρουάριο, επρόκειτο να δαπανήσουν περίπου 325 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για κέντρα δεδομένων.
Αυτές οι δαπάνες δεν θα ήταν απαραιτήτως μη βιώσιμες, αν δεν υπήρχε ένα ενοχλητικό γεγονός – η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί ακόμη να βρει τα δικά της πόδια ως επιχείρηση. Μέχρι στιγμής, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εξαιρετικά κερδοφόρα για κανέναν – τουλάχιστον όχι ανάλογα με τις επενδύσεις που απαιτεί.
Ο John Blackledge, αναλυτής τεχνολογίας στην TD Cowen, δήλωσε ότι ο βραχίονας cloud-computing της Amazon ιστορικά έχει δημιουργήσει 4 δολάρια πρόσθετων εσόδων για κάθε 1 δολάριο κεφαλαιουχικών δαπανών. Με τις επενδύσεις στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, η αναλογία αυτή είναι σήμερα περίπου 20 σεντς για κάθε δολάριο – αν και ο Blackledge εκτιμά ότι θα πλησιάσει περισσότερο τη συνήθη απόδοση των 4 δολαρίων τα επόμενα χρόνια.
Δεδομένης της υπόσχεσης που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχει το επιχείρημα ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα λάβουν τα τιμολόγια ως σύνθημα για να δαπανήσουν περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ θα περιορίσουν άλλα τμήματα της επιχείρησής τους. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα επιμείνουν στα μεγάλα σχέδια δαπανών τους.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τουλάχιστον ορισμένες από αυτές θα κάνουν πίσω. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τους δασμούς ως δικαιολογία για να μετριάσουν τις δαπάνες. Κατά πολλούς τρόπους, η έκρηξη των δαπανών είχε προέλθει από την επιθυμία να μην μείνουν πίσω από τους ανταγωνιστές που επίσης ξοδεύουν μαζικά στην τεχνολογία.
Σε αυτό που μπορεί να αποτελεί πρόγευση των πραγμάτων που έρχονται, η Microsoft επιβραδύνει ήδη την κατασκευή κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Οχάιο.
Η εταιρεία εμμένει στα σχέδιά της να δαπανήσει περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια για υποδομές αυτό το οικονομικό έτος, αλλά οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν μια πιο προσεκτική στάση μακροπρόθεσμα. Οι αναλυτές της TD Cowen ανέφεραν σε σημείωμά τους τον περασμένο μήνα ότι η Microsoft ακύρωσε μισθώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, γεγονός που οι αναλυτές απέδωσαν εν μέρει στην υπερπροσφορά χώρου για κέντρα δεδομένων σε σχέση με τις προβλέψεις της εταιρείας για τη ζήτηση.
Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το έκαναν πριν από μερικά χρόνια, όταν χτύπησε το Covid: Η Google καθυστέρησε την έναρξη διαφημίσεων και επιβράδυνε τις προσλήψεις, ενώ η Meta δεσμεύτηκε να μετριάσει την αύξηση των δαπανών.
Εκείνη η κρίση ήταν επίσης επενδεδυμένη με ευκαιρίες με έναν τρόπο που αυτή η κρίση δεν είναι. Με περισσότερους ανθρώπους να μαθαίνουν και να εργάζονται από το σπίτι, η ζήτηση τότε αυξήθηκε για πολλές από τις υπηρεσίες που παρείχαν οι εταιρείες τεχνολογίας. Δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία όταν οι τιμές είναι σε άνοδο και οι άνθρωποι περιορίζουν τις δαπάνες.
Η Meta είναι ίσως πιο ευαίσθητη στην οικονομική αδυναμία από όλους τους τεχνολογικούς γίγαντες, δεδομένης της σχετικής έλλειψης πηγών εσόδων πέραν των διαφημίσεων.
Η Microsoft, η Amazon και σε κάποιο βαθμό η Google μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές. Αυτές οι τρεις εταιρείες διαθέτουν μεγάλα τμήματα cloud-computing που εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό εταιρικούς πελάτες. Εκεί, η απόδοση των επενδύσεων σε τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο απλή, ακόμη και αν δεν είναι εύκολη. Τούτου λεχθέντος, η Google εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διαφημίσεις και η Amazon είναι εκτεθειμένη στην αδυναμία των καταναλωτών στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και διαφημίσεων.
Το άλλο μεγάλο θύμα σε μια ύφεση της AI που θα προκληθεί από τους δασμούς θα ήταν η Nvidia, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Jensen Huang, διατυμπάνιζε σχεδόν απεριόριστες δαπάνες για κέντρα δεδομένων AI μόλις τον περασμένο μήνα. «Πρέπει να πάμε και να συνεργαστούμε με την εφοδιαστική αλυσίδα upstream και downstream, για να προετοιμάσουμε τον κόσμο για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, εργαζόμενοι προς τρισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών AI», δήλωσε στους αναλυτές.
Τέτοιου είδους διακηρύξεις θεωρήθηκαν τοις μετρητοίς από τους επενδυτές που ανυπομονούσαν να επωφεληθούν από το επόμενο μεγάλο πράγμα. Τώρα, με το κλείσιμο του ματιού του Τραμπ, μπορεί να αποδειχθούν όνειρο θερινής νυκτός.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

