Οι δισεκατομμυριούχοι σχεδιάζουν αναμόρφωση των ειδησεογραφικών ομίλων των ΗΠΑ, καθώς τα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το ζήτημα της εμπιστοσύνης

Ο Patrick Soon-Shiong και ο Jeff Bezos ανακοινώνουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προκατάληψης στους LA Times και την Washington Post

Οι προσπάθειες των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας Patrick Soon-Shiong και Jeff Bezos να αναθεωρήσουν δύο από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της Αμερικής σε μια προσπάθεια να «αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη» στα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης προκαλούν συναγερμό στους υποστηρικτές του Τύπου.

Ο Soon-Shiong, ένας επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας που αγόρασε τους Los Angeles Times το 2018, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε «αθόρυβα κατασκευάσει» έναν «μετρητή μεροληψίας» με τεχνητή νοημοσύνη που θα επισυνάπτεται στις ιστορίες της εφημερίδας. «Έτσι, κάποιος θα μπορούσε να καταλάβει καθώς το διαβάζει ότι η πηγή του άρθρου έχει κάποιο επίπεδο προκατάληψης . . . Και στη συνέχεια, αυτόματα, ο αναγνώστης μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να δει και τις δύο πλευρές της ίδιας ακριβώς ιστορίας … και στη συνέχεια να κάνει σχόλια», δήλωσε ο Soon-Shiong σε μια εμφάνιση στη ραδιοφωνική εκπομπή του πολιτικού σχολιαστή Scott Jennings.

«Ήξερα ότι έπρεπε να απευθυνθώ ακόμη και στην αίθουσα σύνταξης λέγοντας, κοιτάξτε, είστε σίγουροι ότι οι ειδήσεις σας είναι ειδήσεις; Ή μήπως οι ειδήσεις σας είναι στην πραγματικότητα [η] γνώμη σας για τις ειδήσεις σας;» είπε. Τα σχόλιά του επικρίθηκαν από υποστηρικτές του Τύπου και δημοσιογράφους. «Δηλώνει στο κοινό ότι βρίσκεται σε αντίθεση με το ίδιο του το προσωπικό . Δηλώνει ότι δεν τους εμπιστεύεται και ότι θα τους παρακολουθεί και θα τους βαθμολογεί ανεξάρτητα σε δημόσιο χώρο», δήλωσε η Ann Marie Lipinski, επιμελήτρια του Ιδρύματος Nieman Foundation for Journalism του Χάρβαρντ.

«Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ανθυγιεινό για μια ήδη εύθραυστη βιομηχανία». Η Βίβιαν Σίλερ, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του NPR, περιέγραψε τα σχέδια ως «τον χειρότερο εφιάλτη όλων για έναν δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη». Οι αμερικανικές εφημερίδες βρίσκονται σε οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες, αφού η έλευση του διαδικτύου διέλυσε το μοντέλο της έντυπης διαφήμισης που συντηρούσε τον κλάδο. Οι δισεκατομμυριούχοι εμφανίστηκαν ως «λευκοί ιππότες» που εξαγόρασαν μεγάλες περιφερειακές εφημερίδες των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ταμειακά ταλαιπωρημένες αλλά εξακολουθούσαν να ασκούν επιρροή.

«Αυτό θεωρήθηκε σαν: ε, αυτό είναι υπέροχο … Θα καθίσουν πίσω, θα διευθύνουν την επιχείρηση και εμείς θα κάνουμε τη δημοσιογραφία. Βέβαια, τώρα βλέπουμε τα όρια αυτού», δήλωσε ο Gabriel Kahn, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, εξαγόρασε την Washington Post το 2013 και προηγουμένως πιστώθηκε ότι ανέτρεψε την τύχη της εφημερίδας. Όμως η Post έχασε τη δυναμική της, χάνοντας ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού της και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Μπέζος δήλωσε σε συνέδριο την Τετάρτη ότι «είχε ένα σωρό ιδέες» για την αποκατάσταση της εφημερίδας.

«Δουλεύω πάνω σε αυτό αυτή τη στιγμή. Και έχω και μερικές μικρές εφευρέσεις εκεί», είπε. «Παλεύουμε με το ζήτημα με το οποίο παλεύουν όλα τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, το οποίο είναι μια πολύ δύσκολη και σημαντική απώλεια εμπιστοσύνης». Τόσο η Soon-Shiong όσο και ο Bezos προκάλεσαν οργή στις αίθουσες σύνταξης όταν απέσυραν την υποστήριξη των εφημερίδων τους προς την υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές Kamala Harris λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Bezos δήλωσε την Τετάρτη: «Είμαι υπερήφανος για την απόφαση που πήραμε και δεν ήταν καθόλου δειλή». Είπε επίσης ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο Soon-Shiong δήλωσε στην Jennings την Τετάρτη: «Ήξερα ότι θα δεχόμουν πιέσεις, ήξερα ότι θα ήταν επώδυνο. Ήξερα ότι στους ανθρώπους δεν αρέσουν οι αλλαγές». Ο Soon-Shiong διόρισε πρόσφατα τον Jennings, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην κυβέρνηση του George W Bush, στη συντακτική επιτροπή των LA Times για να «δημιουργήσει κάποιο επίπεδο ισορροπίας».

Εκπρόσωπος των Los Angeles Times δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Η εμπιστοσύνη στα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Λιγότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών το 2024 δήλωσαν ότι εμπιστεύονται «πολύ» ή «αρκετά» τα μέσα ενημέρωσης για τη δίκαιη και ακριβή μετάδοση των ειδήσεων, από περίπου 70% τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της Gallup.

Anna Nicolaou, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο