Οι εκτιμήσεις του IEA για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

IEA

Η διευθέτηση των αναταράξεων μετά την πανδημία και οι νεφελώδεις οικονομικές προοπτικές θα περιορίσουν την αύξηση της ζήτησης φέτος, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ακόμη και όταν οι διαταραχές στη ναυτιλία παρέχουν βραχυπρόθεσμη ώθηση.

«(Η ανάπτυξη) επανέρχεται προς την ιστορική της τάση μετά την ακραία μεταβλητότητα των ετών της πανδημίας», ανέφερε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

«Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λειτουργεί ως πρόσθετος αντίθετος άνεμος στη χρήση πετρελαίου, όπως και η βελτίωση της αποδοτικότητας των οχημάτων και η επέκταση των στόλων ηλεκτρικών οχημάτων».

Ο IEA βλέπει ανάπτυξη φέτος στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), μειωμένη κατά ένα εκατομμύριο bpd από το 2023, αλλά αυξημένη κατά 110.000 bpd από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα, καθώς οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα βοήθησαν στην επιμήκυνση των οδών εφοδιασμού.

Τα μηνύματα από τις κεντρικές τράπεζες δείχνουν μια πορεία εξόδου από την οικονομική ύφεση, ανέφερε ο IEA, αλλά τα υποτονικά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης του IEA υπολείπεται εκείνης του ΟΠΕΚ, ο οποίος είναι πιο αισιόδοξος για την οικονομία, κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο bpd.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο