Οι έλεγχοι των τσιπ AI δεν αποτρέπουν την BlackRock από το… να τα δώσει όλα!

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει το τελευταίο πεδίο μάχης για την παγκόσμια κυριαρχία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα τεχνολογικών ανταγωνισμών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Οι ΗΠΑ διατηρούσαν μέχρι στιγμής το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, αλλά η έκρηξη των κινεζικών νεοφυών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες έθεσε υπό αμφισβήτηση την πρωτοπορία τους.

  • Η Baidu Inc. με έδρα το Πεκίνο υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ότι η υπηρεσία chatbot Ernie της κερδίζει το ChatGPT της OpenAI σε πολλά βασικά μέτρα. Ο γίγαντας Meituan, ο γίγαντας της παράδοσης φαγητού, εντάχθηκε στον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης, συμφωνώντας να αγοράσει τη νεοσύστατη επιχείρηση ενός συνιδρυτή του για σχεδόν 234 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υπηρεσιών που μοιάζουν με το ChatGPT.

Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, επιστήμονες, προγραμματιστές και χρηματοδότες αναμένεται να προωθήσουν δαπάνες ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης φέτος.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να χάσουν την ευκαιρία να αναλάβουν δράση. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αυστηροποιήσει τους ελέγχους εξαγωγών που είχαν ήδη ξεκινήσει τον Οκτώβριο για να περιορίσει τις πωλήσεις ορισμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα. Ο νέος περιορισμός

Οι νέοι περιορισμοί θα δυσχεράνουν την πώληση στην Κίνα χωρίς άδεια και στοχεύουν εν μέρει στο τσιπ A800 της Nvidia Corp. , το οποίο προηγουμένως μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Η Nvidia, η οποία έχει περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων της από την Κίνα, οδήγησε τις μετοχές τεχνολογίας σε πτώση μετά την είδηση.

Quicktake: Γιατί το AI είναι το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην τεχνολογική αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας

Οι εμπορικοί περιορισμοί δεν φάνηκε να μειώνουν τον ενθουσιασμό για όλα τα πράγματα AI στην BlackRock Inc. , η οποία εισήγαγε μια νέα κλήση overweight για το θέμα, αναφέροντας την AI ωςμέγα δύναμη

  • Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, ο οποίος κατέχει ήδη πάνω από το 7% της Nvidia, ξεχώρισε τους κατασκευαστές ημιαγωγών και τις εταιρείες με τεράστια σύνολα δεδομένων ή μεγάλες δυνατότητες αυτοματοποίησης ως εκείνες που είναι πιθανότερο να επωφεληθούν.

Η OpenAI Inc. συνεχίζει να κυριαρχεί στην επικαιρότητα σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Η Moodys Corp. ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη Microsoft Corp. και την OpenAI για τη δημιουργία ενός βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθά τους πελάτες να αξιολογούν τον κίνδυνο.

  • Η ιαπωνική τράπεζα Mizuho Financial Group Inc. δίνει σε όλους τους υπαλλήλους της πρόσβαση στο OpenAI, καθιστώντας την μία από τις πρώτες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις της χώρας που υιοθετούν την τεχνολογία. Η OpenAI ανακοίνωσε επίσης ότι το Λονδίνο θα είναι η έδρα του πρώτου εταιρικού της γραφείου εκτός των ΗΠΑ.
Ωστόσο, δεν ήταν μόνο νίκες για το OpenAI. Η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι έκλεβε τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που βλέπει αύξηση των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες Typeface Inc. , Runway AI Inc. και Inflection AI ανέφεραν επιτυχείς προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων αυτή την εβδομάδα, αντανακλώντας την παγκόσμια αύξηση του ενδιαφέροντος για τη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη.

  • Στην πραγματικότητα, η Inflection AI, η οποία κατασκευάζει έναευγενικό και υποστηρικτικόchatbot με την ονομασία Pi, συγκέντρωσε το εκπληκτικό ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν από τους μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης της τρέχουσας φρενίτιδας τεχνητής νοημοσύνης της Silicon Valley.
Και υπάρχουν κι άλλα. Δείτε τη λίστα με τις 10 μεγαλύτερες, πιο δημοφιλείς και καλύτερα χρηματοδοτούμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης που πρέπει να παρακολουθήσετε φέτος.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα νέα καλά. Ο επικεφαλής της έρευνας της Stability AI παραιτήθηκε από την εταιρεία, καθιστώντας τον το δεύτερο κορυφαίο στέλεχος που αποχωρεί από την εταιρεία τις τελευταίες εβδομάδες. Ο διανομέας του εργαλείου δημιουργίας εικόνων Stable Diffusion εξασφάλισε μετατρέψιμο χρεόγραφο, αφού αγωνίστηκε να αντλήσει χρηματοδότηση σε αποτίμηση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τα πράγματα να κινούνται τόσο γρήγορα, η ρύθμιση είναι πάντα στην κορυφή του μυαλού σε κάθε συζήτηση σχετικά με την ΤΝ. Μην χάσετε τη βαθιά μας κατάδυση στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google της Alphabet Inc. , η Microsoft, η IBM και η OpenAI έχουν ζητήσει από τους νομοθέτες στις ΗΠΑ να επιβλέπουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούν μέτρα στην ΕΕ που πιστεύουν ότι θα περιορίσουν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα.

Εν τω μεταξύ, η Νέα Υόρκη επιθυμεί να αγοράσει έναν υπερυπολογιστή για να κατανοήσει και να ρυθμίσει την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ η ΕΕ εισάγει συστήματαcrash testγια να διασφαλίσει ότι οι νέες καινοτομίες είναι ασφαλείς πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Μόνο εγώ το βλέπω έτσι ή η πραγματικότητα μοιάζει όλο και περισσότερο με μια εκδοχή των Τζέτσονς;

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι σκεπτικιστές εκεί έξω, οι οποίοι βλέπουν κινδύνους στη φρενήρη βιασύνη να εξαπολύσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στα πάντα.

Η Bernstein υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την Alphabet αυτή την εβδομάδα, γράφοντας ότι η μητρική εταιρεία της Google έχει περάσειαπό πολύ αργή σε πολύ γρήγορη κίνηση στην τεχνητή νοημοσύνη

  • Οι επενδυτές έχουν αποσύρει σχεδόν 44 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές ανάπτυξης από την αρχή του έτους, επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, ανησυχίες ότι μια φούσκα τεχνητής νοημοσύνης έχει ανεβάσει τις μετοχές σε μη βιώσιμες αποτιμήσεις.
Λίγες μετοχές έχουν ενσωματώσει καλύτερα την υστερία της Wall Street γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο καιρό από την Palantir Technologies Inc. Οι μετοχές της έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την περίοδο των έξι εβδομάδων από τις αρχές Μαΐου, αλλά τα κέρδη της μετοχής έχουν σκληρύνει την αποφασιστικότητα των σκεπτικιστών αναλυτών.
ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 32,5 δισ. δολ. και προσέξτε οικονομικές επιδόσεις:!!!
*****

Η αγορά βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο σημείο ως προς το πόσο αυτό είναι διαφημιστικό και πόσο πραγματικό, δήλωσε ο Hendi Susanto, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στα Gabelli Funds.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο