Alice Ross, Financial Times
Πάντα με εκπλήσσει πόσο αποτελεσματικό είναι να δίνεις σε ένα παιδί ένα χρυσό αστέρι για καλή συμπεριφορά. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ή να αγοράσουν τίποτα με ένα χρυσό αστέρι – απλά φαίνεται να τους αρέσει να ανταμείβονται. Μια θεωρία πίσω από τις βιώσιμες επενδύσεις είναι ότι οι επενδυτές θα επιβραβεύσουν τις εταιρείες που τα πάνε καλά με το περιβάλλον – αν και αυτό το είδος χρυσού αστεριού περιλαμβάνει χρήματα. Αλλά τα στοιχεία φέτος δείχνουν ότι οι επενδυτές έκαναν το αντίθετο.
Τα λεγόμενα αμοιβαία κεφάλαια αναφοράς που είναι εναρμονισμένα με το Παρίσι (PAB) υπέστησαν εκροές το πρώτο εξάμηνο του 2024 για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar. Τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια επιδιώκουν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και είναι εφοδιασμένα με εταιρείες που έχουν αναμφισβήτητα καλή συμπεριφορά – έχουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και συνεχίζουν να τις μειώνουν.
Τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια PAB είναι παθητικά και ακολουθούν μια βιώσιμη εκδοχή ενός υφιστάμενου κύριου δείκτη, όπως ο δείκτης MSCI World Climate Aligned Index, παρακλάδι του MSCI World. Τα αμοιβαία κεφάλαια PAB δημιουργήθηκαν το 2020 μετά από ευρωπαϊκούς κανονισμούς και έχουν ως στόχο να επενδύουν σε εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε μόλις 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2050.
- Λέω «ευθυγραμμίζονται» και όχι ευθυγραμμίζονται, διότι ελάχιστες δημόσιες εταιρείες στον κόσμο – λιγότερο από το 10%, σύμφωνα με τον MSCI – ευθυγραμμίζονται στην πραγματικότητα με αυτόν τον στόχο τώρα.
- Ένα χαρτοφυλάκιο που θα επένδυε μόνο σε αυτές τις εταιρείες θα ήταν εξαιρετικά μη ισορροπημένο. Έτσι, ο ορισμός του PAB περιλαμβάνει ορισμένα κριτήρια: μαζί με τη μη επένδυση σε εταιρείες που αποκτούν υπερβολικά μεγάλο μέρος των εσόδων τους από ορυκτά καύσιμα, ο δείκτης πρέπει συνήθως να μειώνει την ένταση άνθρακα κατά 7% ετησίως.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό αποδείχθηκε μια στρατηγική που κέρδιζε. Μεταξύ των λεγόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων κλιματικής μετάβασης, τα πιο δημοφιλή αμοιβαία κεφάλαια μέχρι φέτος ήταν παθητικά PAB. Το 2023 είδαν περισσότερες από 18 δισ. δολάρια σε καθαρές εισροές, από 14 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.
- Τώρα όμως κάτι έχει αλλάξει. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου τα παθητικά PAB υπέστησαν καθαρές εκροές άνω των 8 δισ. δολαρίων. Τι πρέπει να καταλάβουμε από αυτό; Οι επενδυτές δεν ανταμείβουν πλέον την καλή συμπεριφορά; Η Hortense Bioy, παγκόσμια διευθύντρια έρευνας βιωσιμότητας της Morningstar, εκτιμά ότι τα αυστηρά κριτήρια, που έχουν τεθεί από το 2020, αποδεικνύονται δύσκολα τηρήσιμα, καθώς οι εταιρείες δεν μειώνουν έτσι τις εκπομπές στην πραγματικότητα.
Ο καθορισμός ενός αυστηρού στόχου 7 τοις εκατό ετησίως μπορεί να μην είναι εφικτός, καθώς η ικανότητα των εταιρειών να μειώσουν τις εκπομπές μπορεί να αυξάνεται και να μειώνεται ανάλογα με άλλα παγκόσμια γεγονότα. Αλλά ο κύριος λόγος είναι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης των επενδυτών που επενδύουν σε βιώσιμες επενδύσεις.
- Η χρήση μετρήσεων που αφορούν το μέλλον και όχι το παρελθόν έχει γίνει ένας πιο μοντέρνος τρόπος λήψης αποφάσεων. «Δεν είναι το αποτύπωμα άνθρακα σήμερα αυτό που ενδιαφέρει, αλλά η δράση που αναλαμβάνει η εταιρεία και οι στόχοι που έχει θέσει η ίδια. Αυτό είναι που εξετάζουν σήμερα οι επενδυτές», σημειώνει ο Bioy.
Δεν αποτελεί, λοιπόν, ίσως έκπληξη το γεγονός ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αναφοράς για τη μετάβαση στον άνθρακα (CTB) εξακολουθούν να καταγράφουν εισροές φέτος, αν και με χαμηλότερο ρυθμό. Πρόκειται για ένα είδος PAB-lite επιλογής, με λιγότερο αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
- Όπως και ένας δείκτης PAB, ένας CTB βασίζεται στον «κανονικό» μητρικό δείκτη. Εκ πρώτης όψεως, τα 10 κορυφαία χαρτοφυλάκια σε αυτούς τους τρεις τύπους αμοιβαίων κεφαλαίων μοιάζουν βασικά τα ίδια. Ο δείκτης MSCI World και ο δείκτης CTB κατέχουν τις προφανείς υποψήφιες εταιρείες τεχνολογίας – Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon και ούτω καθεξής. Τα 10 κορυφαία στην έκδοση PAB είναι λίγο πολύ πανομοιότυπα, με την προσθήκη της JPMorgan Chase.
Για ό,τι αξίζει, η έκδοση PAB έχει υπεραποδώσει έναντι του μητρικού της δείκτη, του MSCI World, κάθε χρόνο από το 2014, με εξαίρεση το 2022, το annus horribilis για τα βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επλήγησαν από την ενεργειακή κρίση. Αυτό θα μπορούσε απλώς να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι τεχνολογικές συμμετοχές του σταθμίζονται ακόμη πιο έντονα.
- Η πραγματική απόκλιση των δεικτών έρχεται εκτός των δέκα κορυφαίων συμμετοχών – ο δείκτης PAB παρακολουθεί λιγότερες από τις μισές εταιρείες από ό,τι ο MSCI World, ενώ ο δείκτης CTB είναι λιγότερο περιορισμένος, κατέχοντας περίπου τα τρία τέταρτα του μητρικού του δείκτη.
Η μεγαλύτερη εστίαση στα αμοιβαία κεφάλαια CTB δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει εντελώς την επιβράβευση της καλής συμπεριφοράς. Εάν το ένα αδελφάκι τακτοποιεί το δωμάτιό του κάθε μέρα χωρίς να του το ζητάνε, ενώ το άλλο αδελφάκι δεν μπαίνει στον κόπο, το χρυσό αστέρι είναι πιθανό να είναι πιο αποτελεσματικό στη δεύτερη περίπτωση. Παρόλα αυτά, ένας παθητικός δείκτης δεν θα είναι ποτέ τέλειος.
Σε πρόσφατο έγγραφο της Neuberger Berman υποστηρίζεται ότι ο γενικός αποκλεισμός των εταιρειών με βάση την ένταση του άνθρακα τόσο στους δείκτες PAB όσο και στους δείκτες CTB σημαίνει ότι ορισμένες εταιρείες με, κατά την άποψή τους, υψηλό δυναμικό μετάβασης, όπως η TotalEnergies, η General Motors και η Trane Technologies χάνουν το χρυσό αστέρι τους. Τα κεφάλαια PAB σίγουρα δεν εξαφανίζονται. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ Esma που αποσκοπούν στην οικολογική πλύση, τα ευρωπαϊκά ταμεία θα πρέπει να συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με τους κανόνες PAB προκειμένου να μπορούν να φέρουν την ετικέτα ESG.
Εκείνα που θα συμμορφωθούν με τους πιο χαλαρούς κανόνες CTB θα είναι εκείνα που θα επικεντρωθούν περισσότερο στην ενεργειακή μετάβαση. Αναλυτές της JPMorgan υποστήριξαν πρόσφατα ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει τόσο τα κεφάλαια PAB όσο και τα κεφάλαια CTB υπό μεγαλύτερο έλεγχο από τους επενδυτές που ανησυχούν για το greenwashing, οι οποίοι μπορεί να τα θεωρήσουν ως «ασφαλές καταφύγιο» σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων ρυθμίσεων.
- Αλλά έχουν σαφώς τους περιορισμούς τους για τους επενδυτές που θέλουν να ανταμείψουν την καλή συμπεριφορά. Υπήρξαν ακόμη και ανησυχίες ότι οι εταιρείες μπορεί να είναι απρόθυμες να γνωστοποιήσουν τις εκπομπές που προκύπτουν από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, γνωστές ως εκπομπές Scope 3, εάν αποδειχθεί ότι είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποβληθούν από τους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κυνική ερμηνεία της μετάβασης από τα κεφάλαια PAB στα λιγότερο αυστηρά κεφάλαια CTB είναι ότι ορισμένοι επενδυτές θέλουν να τσεκάρουν ένα βιώσιμο κουτάκι, χωρίς να αποκλίνουν πολύ από τον δείκτη. Η πιο γενναιόδωρη εκδοχή είναι ότι, καθώς οι βιώσιμες επενδύσεις ωριμάζουν, οι επενδυτές επανεκτιμούν τι είναι αυτό που κάνει μια καλά συμπεριφερόμενη εταιρεία.
Μπορεί να είναι μια εταιρεία ορυκτών καυσίμων που διαθέτει περισσότερα κεφάλαια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορεί να είναι μια εταιρεία λιανικής πώλησης που αναφέρει υψηλές εκπομπές στις αλυσίδες εφοδιασμού της και προσπαθεί σοβαρά να τις μειώσει.
- Μπορεί να είναι μια βιομηχανική εταιρεία που ανταποκρίνεται θετικά στους μετόχους που θέλουν να θέσει αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα των χρυσών αστεριών μπορεί να γίνει αντιφατικό. Αναμένω όμως ότι οι εταιρείες, όπως και τα παιδιά μου, θα εξακολουθούν να τα θέλουν. Εξάλλου, γι’ αυτές υπάρχουν χρήματα.
Τ.Σ.