Ο Keith Moffat γεννήθηκε στον Καναδά, ζει στην Ολλανδία και έχει ιρλανδικό διαβατήριο. Αλλά μέχρι πρόσφατα, το χαρτοφυλάκιο μετοχών του ήταν (σχεδόν) αμιγώς αμερικανικό.
Κάποια στιγμή, περίπου το 90% των επενδύσεων του Moffat ήταν σε αμερικανικές μετοχές. Τις τελευταίες εβδομάδες πούλησε όλες τις αμερικανικές συμμετοχές του και στοιχημάτισε σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν μετοχές ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών εταιρειών, παράλληλα με ευρωπαϊκές αμυντικές μετοχές. Ο Moffat δήλωσε ότι η αμερικανική αγορά είναι υπερτιμημένη. Αλλά και η ρητορική του προέδρου Τραμπ που αναφέρθηκε στον Καναδά ως 51η πολιτεία έχει πονέσει.
«Ήταν το μαχαίρι στην καρδιά», είπε. «Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι με χρήματα που είναι αναστατωμένοι με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ. γιατί να βάλουμε τα χρήματά μας εκεί;».
Μόλις δύο μήνες αφότου η JPMorgan Chase δήλωσε ότι η αμερικανική εξαίρεση είναι «το ευρύ και κυρίαρχο» επενδυτικό θέμα του 2025, οι απλοί επενδυτές σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν αλλού. Αντί να ιππεύουν το κύμα της υπεραπόδοσης των ΗΠΑ, αναλύουν τις πιθανές επιπτώσεις των δασμολογικών πολέμων και των σημαντικών αλλαγών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Και για μεγάλο μέρος αυτής της ευμετάβλητης περιόδου, οι αγορές στην Κίνα και την Ευρώπη ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Η υπόθεση των ευρωπαϊκών μετοχών πήρε ένα τράνταγμα την Παρασκευή, όταν η γερμανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για ένα σχέδιο διοχέτευσης έως και 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με 1,09 τρισ. δολάρια, στην οικονομία της χώρας, με μεγάλο μέρος των κεφαλαίων να στηρίζουν τις αμυντικές προσπάθειες της χώρας. Ο δείκτης DAX της Γερμανίας έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά 15% φέτος και ορισμένοι επενδυτές ελπίζουν ότι οι μεγάλες δαπάνες θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση. Οι χώρες σε όλη την Ευρώπη αυξάνουν τις εγχώριες στρατιωτικές δαπάνες, καθώς οι ΗΠΑ σηματοδοτούν μια όλο και πιο απομονωτική εξωτερική πολιτική. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των αμυντικών εταιρειών της περιοχής σημειώνουν άνοδο.
Η Lia Holmgren, μια έμπορος από τη Σλοβακία με έδρα το Μαϊάμι, η οποία συνίδρυσε την Trading Mindset & Data και εκπαιδεύει αρχάριους επενδυτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι η Ευρώπη «κοιμόταν λίγο πολύ» για χρόνια. Αλλά ο DAX και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δείξει πρόσφατα σημάδια υποσχέσεων, είπε, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να γίνουν πιο επιθετικές. Τον Φεβρουάριο, η Holmgren μετατόπισε ορισμένα από τα βραχυπρόθεσμα περιουσιακά της στοιχεία μακριά από τις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες.
«Όλοι επενδύουν σε αμερικανικές μετοχές», δήλωσε η Holmgren. «Είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Αλλά οι αποτιμήσεις είναι τρελές. Ποιο είναι το μέλλον αυτών των εταιρειών; Μπορεί η Nvidia να πάει ξανά στο 10x; Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι, νομίζω, δραπετεύουν σε άλλα μέρη».
Κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, οι επενδυτές προσέθεσαν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα απέσυραν από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ που επενδύουν κυρίως σε ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με την Morningstar. Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή από το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν από τα ίδια αυτά κεφάλαια. Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός των ροών σε αμερικανικά μετοχικά ETF ήταν βραδύτερος τους δύο πρώτους μήνες του 2025 από ό,τι τους δύο τελευταίους μήνες του 2024.
Μέχρι στιγμής φέτος, ο S&P 500 έχασε 3,6%, ενώ ο Europe Stoxx 600 κέρδισε 8,3%.
Οι επενδυτές θα λάβουν άλλη μια ανάγνωση των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με νέα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και τις πωλήσεις νέων κατοικιών, καθώς και την τελευταία έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Οι σκληροπυρηνικοί επενδυτές στις αμερικανικές μετοχές εξακολουθούν να πιστεύουν στα θεμελιώδη: ότι οι εγχώριες εταιρείες έχουν ισχυρές προοπτικές και είναι έτοιμες να κυριαρχήσουν στις παγκόσμιες αγορές μακροπρόθεσμα, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης να αποτελεί σημαντικό άνεμο.
Και οι επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες σχεδόν παντού αλλού. Οι αγορές σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται με σχεδόν ρεκόρ εκπτώσεων σε σχέση με τις ΗΠΑ- ο λόγος τιμής προς εταιρικά κέρδη των εταιρειών του Stoxx Europe 600 κατά το τελευταίο έτος είναι περίπου 18,7, ενώ για τον S&P 500 είναι 24,6, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Ο δείκτης του δείκτη Hang Seng είναι μικρότερος από 13.
Ορισμένοι επενδυτές που ζουν στο εξωτερικό προσέφεραν έναν ακόμη λόγο για να μετακινήσουν τουλάχιστον μέρος των μετοχών τους από τις ΗΠΑ: Η σχέση της κυβέρνησης Τραμπ με την Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται.
Ο Peter Stern, ένας 41χρονος Αμερικανός που ζει στη Γερμανία, συνήθιζε να διατηρεί περίπου το 70% του χαρτοφυλακίου του στις Η.Π.Α. Εργάζεται για μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας και ανησυχεί ότι θα μπορούσε να χάσει τη δουλειά του -και ίσως την πρόσβαση στις αποταμιεύσεις του- εάν οι διατλαντικές συγκρούσεις για την πολιτική επιδεινωθούν. «Ξοδεύω ευρώ, βγάζω ευρώ και όλα μου τα χρήματα είναι παγιδευμένα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Stern. «Δεν αισθάνομαι πλέον ασφαλής αφήνοντας τα χρήματά μου στις ΗΠΑ -όχι όλα».
Ο Στερν επανεπενδύει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές μετοχές και ομόλογα, με την ελπίδα να συμβάλει στη χρηματοδότηση των προσπαθειών ασφάλειας της Ευρώπης. Όμως υπάρχουν βαριές φορολογικές επιπτώσεις για τη μετακίνηση κεφαλαίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οπότε κρατάει τις αμερικανικές μετοχές του.
Μπορεί να υπάρχουν έξυπνα στοιχήματα στο εξωτερικό, αλλά η εύρεση αυτών των μετοχών απαιτεί χρόνο και δεξιότητα, δήλωσε ο Thomas Cooper, ένας 34χρονος επιχειρηματίας με έδρα το Οχάιο, ο οποίος συναλλάσσεται καθημερινά. Ενώ ο Cooper έχει αγοράσει περισσότερο χρυσό για να προστατευτεί από τα σκαμπανεβάσματα της χρηματιστηριακής αγοράς της εποχής Trump, τον έχει τρομάξει η προοπτική να ψάξει στο εξωτερικό, λόγω των χρονικών περιορισμών της δουλειάς του.
«Δεν έχω πλεονέκτημα στις αγορές της Ευρώπης και της Κίνας και σε όλες τις αναδυόμενες αγορές του κόσμου, ώστε να νιώθω σίγουρος ότι διαπραγματεύομαι με το ποσό των χρημάτων με το οποίο συναλλάσσομαι», δήλωσε ο Cooper.
Παρόλα αυτά, η σκέψη είναι δελεαστική. «Δεν κατηγορώ κανέναν», δήλωσε ο Cooper. «Βλέπω τα υψηλά όλων των εποχών στο εξωτερικό».
Και για ένα μέρος των επενδυτών, οι αμερικανικές μετοχές είναι πολύ καλές για να τις χάσουν. Παρακολουθώντας από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, ο Άντριου Μπαρνέτ έχει αρχίσει να ανησυχεί για το τι θα σημαίνουν οι τελευταίες πολιτικές της Ουάσινγκτον για την οικονομική ανάπτυξη. Έχει μεταφέρει πάνω από το μισό χαρτοφυλάκιό του σε μη αμερικανικές μετοχές, όπως η LVMH και η Alibaba.
Αλλά πιστεύει επίσης ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν τα κορυφαία ταλέντα και τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του κόσμου -και δεν έχει εγκαταλείψει την αμερικανική εξαίρεση.
«Έχετε 27 χώρες στην ΕΕ», είπε. «Έχετε 27 διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες και ηλικίες συνταξιοδότησης. Νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα έχουν πάντα καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη. Αλλά κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων, όπως αυτή τη στιγμή, θα δούμε μικρούς θύλακες ευκαιριών».

