Οι επιδόσεις τεσσάρων εμβληματικών ευρωπαϊκών μετοχών (της Μαίρης Βενέτη)

Οι επιδόσεις τεσσάρων εμβληματικών ευρωπαϊκών μετοχών

Ποιες ήταν οι επιδόσεις πρώτου τριμήνου για τέσσερις από τις πιο εμβληματικές ευρωπαϊκές μετοχές στους κλάδους της άμυνας, της αυτοκινητοβιομηχανίας των ημιαγωγών και της φαρμακοβιομηχανίας;

Ξεκινώντας από τον κλάδο που παρακολουθούμε στενά ήδη από την επόμενη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η leader του κλάδου στην Ευρώπη, η γερμανική Rheinmetall, ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση κερδών κατά 60% αν και η αγορά περίμενε ακόμα… υψηλότερη επίδοση.

Βλέπετε, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενισχύουν τον στρατό τους και αναπληρώνουν τα αποθέματά τους αφού προμήθευσαν σημαντικές ποσότητες όπλων στο Κίεβο, η Rheinmetall, παρουσιάζει μια απότομη αύξηση των παραγγελιών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός που υπερτετραπλασίασε την αγοραία της αξία.

Οι προσδοκίες λοιπόν είναι στα ύψη για τον κατασκευαστή αρμάτων μάχης Leopard και έτσι παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει σταθερά υψηλές επιδόσεις λόγω της έκρηξης αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη μετά τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, εντούτοις τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο αν και εντυπωσιακά ήταν κάτω από τις συναινετικές προβλέψεις.

Οι περισσότεροι αναλυτές σχολίασαν την υστέρηση στις καθυστερημένες αποστολές πυρομαχικών και φορτηγών, οι οποίες λογικά θα καλύψουν τη διαφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Σημειωτέον επίσης ότι το πρώτο τρίμηνο θεωρείται συνήθως το πιο αδύναμο για τους κατασκευαστές όπλων, των οποίων ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει έντονη εποχικότητα, καθώς οι κύριοι πελάτες τους είναι οι κυβερνήσεις, οι οποίες τείνουν να πληρώνουν αργότερα λόγω μακρών διαδικασιών έγκρισης κονδυλίων κ.ο.κ.

Το σημαντικό είναι ότι στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ο Οικονομικός Διευθυντής της Rheinmetall, Dagmar Steinert , επιβεβαίωσε την καθοδήγηση πωλήσεων για το 2024, πέριξ των 10 δις ευρώ και ανέφερε ότι περισσότερο από το 40% των ετήσιων πωλήσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι αν και τα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη και έσοδα της εταιρείας ήταν 6% χαμηλότερα από τη συναίνεση, οι εκκρεμείς παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 43% στα 40,2 δις ευρώ. Μάλιστα ο CEO Armin Papperger, δήλωσε ότι αναμένει να κερδίσει παραγγελίες αξίας έως και το ένα τρίτο του ειδικού αμυντικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που εισήγαγε η Γερμανία, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.

Ενδιαφέρον είχαν επίσης οι δηλώσεις του Steinert σχετικά με το ότι η Rheinmetall παραμένει ανοιχτή σε περαιτέρω εξαγορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αμερικανικές εταιρείες, ενώ σε ερώτηση αναλυτή για μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Papperger απάντησε ότι αναμένει η Ουάσινγκτον να καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να «μεγαλώσει» και να επενδύσει περισσότερα στην ασφάλεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Τουτέστιν, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες θα παραμείνουν αυξημένες, κάτι που τον καθιστά σίγουρο ότι «η Rheinmetall θα έχει σταθερή ροή παραγγελιών την επόμενη δεκαετία, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται να αναπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματά όπλων».

(σ.σ: Περισσότερα για τη Rheinmetall μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Νέο μοντέλο με 30% υψηλότερη τιμή από τη Ferrari

Για άλλη μια φορά οι πιστοί πελάτες της εταιρείας αντιπροσώπευσαν το 74% των πωλήσεων του 2023, ενώ μοχλοί επιτυχίας παραμένουν οι αυξανόμενοι όγκοι, η τιμή και το μείγμα.

Αν και το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από μια στάση του όγκου πωλήσεων, αυτή η στάση είναι λογική αν σκεφτούμε ότι το 2023 είχαμε την προσθήκη μιας νέας κατηγορίας, της Purosangue –το αντίστοιχο SUV της Ferrari- το οποίο εκτόξευσε τους όγκους κατά 16%.

Παρά την στάση στους όγκους όμως, τα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο έφτασαν στο υψηλότερο τριμηνιαίο επίπεδό τους μέχρι σήμερα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε η νέα Ferrari 12Cilindri σε εκδόσεις berlinetta και spider με κινητήρα V12, με 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο DCT που στέλνει την κίνηση στους πίσω τροχούς και τιμή περίπου 30 % υψηλότερη από το εξερχόμενο μοντέλο.

Η εξατομίκευση συνεχίζει να είναι πολύ δυνατή, κάτι που επιτρέπει άλλωστε την ευχέρεια τιμολογιακής πολιτικής. Για το 2024 η εταιρεία εκτιμά ότι θα υπάρχει θετική επίδραση στις τιμές όλων των μοντέλων κατά 10% σε σύγκριση με το 2023.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, το βιβλίο παραγγελιών είναι «γεμάτο» μέχρι το 2026, ενώ το νέο μοντέλο που αποκαλύφθηκε αρχές Μαΐου στο Μαϊάμι με την ευκαιρία του Grand Prix της Formula 1, προκάλεσε ενθουσιασμό στους πιστούς πελάτες, παρά τις πολύ υψηλές τιμές, καθώς όπως είπαν οι περισσότεροι « δεν ήταν η περίπτωση ούτε του Coupe ούτε του Spider, αλλά και των δύο».

(σ.σ: Περισσότερα για την εταιρεία μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Υψηλές επιδόσεις αλλά και αύξηση προβλέψεων από τη Novo Nordisk

Συνεχίζει τις υψηλές επιδόσεις η Νovo Νordisk, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, με τις πωλήσεις πρώτου τριμήνουν να είναι αυξημένες κατά 22% στα 65,3 δις DKK και τα λειτουργικά κέρδη αυξημένα κατά 27%, στα 31,8 δις DKK.

Η αύξηση των πωλήσεων κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για τις θεραπείες διαβήτη και παχυσαρκίας που βασίζονται σε GLP-1, με τις πωλήσεις του δημοφιλούς φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy να υπερδιπλασιάζονται στις 9,38 δις DKK.

Από τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων κρατάμε ότι η Novo Nordisk ολοκλήρωσε με επιτυχία τη FLOW δοκιμή με σεμαγλουτίδη 1,0 mg, ενώ τα θετικά στοιχεία δοκιμών από το νέο πειραματικό χάπι απώλειας βάρους αύξησαν περαιτέρω την αξία της εταιρείας.

Κρατάμε επίσης ότι το Wegovy εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με παχυσαρκία. Ως εκ τούτου, οι συνολικές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 35% και το Wegovy έχει πλέον 130.000 εβδομαδιαίες συνταγές στις ΗΠΑ, με περισσότερους από 25.000 ανθρώπους να ξεκινούν να το παίρνουν ανά εβδομάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Όσον αφορά τις προοπτικές του 2024, η Novo Nordisk «έσπρωξε» το εύρος των προοπτικών αύξησης των πωλήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, σε 19% έως 27% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ανέβασε επίσης τις προβλέψεις της για τη λειτουργική ανάπτυξη σε 22% έως 30% από προηγούμενη πρόβλεψη 21% έως 29%.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια, η Novo Nordisk αυξάνει τις κατευθυντήριες γραμμές σε κάθε τρίμηνο ανακοίνωσης κερδών και δεν θα είναι έκπληξη εάν αυξήσει την καθοδήγηση και στα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα δε με όσα είπε ο CEO στην τηλεδιάσκεψη, είναι σημαντικό για την εταιρεία να διατηρήσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα και να καινοτομεί, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ανταγωνιστών εισέρχεται στην αγορά και οι πατέντες των φαρμάκων λήγουν.

Τέλος σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σχετικά με όσα γράφονται για αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και αυτοτραυματισμού με τη λήψη του Wegovy ή του φαρμάκου Ozempic για τον διαβήτη, μια ρυθμιστική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης νωρίτερα αυτό το μήνα δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου αυτοκτονικών σκέψεων και αυτοτραυματισμού, με τη λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων.

(σ.σ: Περισσότερα για την Νovo Nordisk μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Κατέβασε ταχύτητα στο πρώτο τρίμηνο η ASML

Θα κλείσουμε με την ASML Holding, την πρωτοπόρο ευρωπαϊκή εταιρεία στην καινοτομία στον κλάδο των ημιαγωγών, η οποία διαθέτει ένα μοναδικό προϊόν που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί καμία βιομηχανία να το κατασκευάσει σε μαζική παραγωγή: Τις μηχανές EUV.

Μια εταιρεία που στους πελάτες της περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο, μεταξύ των οποίων είναι η TSMC, η Samsung, η Apple και η Intel, που χρησιμοποιούν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της για να κατασκευάσουν ένα ευρύ φάσμα ημιαγωγών.

Η μειωμένη ζήτηση όμως για ηλεκτρονικά προϊόντα όπως smartphone και ηλεκτρονικούς υπολογιστές έπληξε τους κατασκευαστές τσιπ που παράγουν τους ημιαγωγούς για τις συγκεκριμένες συσκευές και αυτό με τη σειρά του έκανε ασθενέστερη και τη ζήτηση για τον εξοπλισμό της ASML.

Ειδικότερα, η εταιρεία κατά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2024 ανακοίνωσε συνολικές καθαρές πωλήσεις 5,3 δις ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πωλήσεις 5,39 δις ευρώ, μικτό περιθώριο 51% -πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών-και καθαρά κέρδη 1,2 δις ευρώ, επίσης πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 1,08 δις ευρώ.

Ο ολλανδικός κολοσσός ωστόσο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για τις νέες παραγγελίες, ανακοινώνοντας ότι έφτασαν τα 3,6 δις ευρώ από 5,4 δις ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σε ετήσια βάση, οι καθαρές πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο παρουσίασαν μείωση 21,6%, ενώ τα καθαρά κέρδη της μείωση 34,7%.

Όσον αφορά τώρα τις προβλέψεις της διοίκησης, η ASML αναμένει συνολικές καθαρές πωλήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο μεταξύ 5,7 και 6,2 δις ευρώ και μικτό περιθώριο κέρδους μεταξύ 50% και 51%

Για το σύνολο του 2024, η εταιρεία αναμένει ότι οι συνολικές καθαρές πωλήσεις θα είναι παρόμοιες με το 2023, πέριξ των 27,6 δις ευρώ, με το δεύτερο εξάμηνο του έτους να αναμένεται να είναι ισχυρότερο από το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του κλάδου από την ύφεση.

Υψηλά θα παραμείνει το κόστος Ε&Α περίπου στα 1,07 δισ.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ASML, Peter Wenn, η εταιρεία είναι απόλυτα έτοιμη «για τη στροφή στον κύκλο», ενώ θα ανταμείψει τους μετόχους με αύξηση μερίσματος για τη χρήση του 2023 πέριξ του 5% σε σχέση με το 2022. Στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος επαναγοράς μετοχών, η εταιρεία αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά ταύτα, το γεγονός ότι οι παραγγελίες του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκαν περισσότερο από τις προσδοκίες απαιτεί την προσοχή μας. Για να δούμε, θα αποδειχθούν σωστές οι εκτιμήσεις της εταιρείας για τη διατήρηση των επιδόσεων του 2023 χάρη στο ανέβασμα ταχύτητας το δεύτερο εξάμηνο; .

(σ.σ: Περισσότερα για το τεχνολογικό «διαμάντι» της Ευρώπης μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

liberal.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο